Testări gratuite pentru depistarea astmului

Social

Testări gratuite pentru depistarea astmului

    • Testări gratuite pentru depistarea astmului
      Testări gratuite pentru depistarea astmului

      Testări gratuite pentru depistarea astmului

În perioada 7-18 mai, Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca şi GlaxoSmithKline, organizează, în cabinetele medicale de specialitate din întreaga ţară, testări gratuite pentru depistarea astmului, sub mesajul: „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!“.

Această campanie de depistare a astmului se află în prezent la a patra ediţie, iar testele oferite gratuit poartă numele de spirometrii. „Testul este nedureros şi simplu de făcut: seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac poliţiştii şoferilor. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc“, a explicat  prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

În judeţele Moldovei, aceste testări se pot face după cum urmează:

- în judeţul Suceava: la Cabinetul de Pneumoftiziologie al Ambulatoriului TBC Gura Humorului, precum şi la Spitalul Municipal Rădăuţi;

- în judeţul Vaslui: la Spitalul Municipal Huşi, precum şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui;

- în judeţul Iaşi:  la Secţia Clinică a III-a de Pneumologie din Iaşi, la Spitalul de Urgenţe, secţia Tătăraşi;           

- în judeţul Neamţ: la Spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ, la Ambulatorul de Pneumologie Piatra Neamţ, precum şi la Ambulatoriul de Pneumologie, Camera 23, din Târgu Neamţ.

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroşate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.