„Săptămâna Educației Globale”, la Seminarul Teologic din Botoșani
În perioada 16-24 noiembrie 2013, s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a „Săptămânii Educației Globale”, program facilitat de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei. Cu această ocazie, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani , împreună cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, în cadrul unui parteneriat, au organizat în fiecare zi a săptămânii trecute, activități pe baza temei din acest an, „Go for a sustenable life style/ Adoptă un stil de viață durabil”.
La Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sf. Gheorghe" din Botoşani s-au încheiat zilele trecute activităţile dedicate „Săptămânii Educaţiei Globale”, program desfășurat în acest an în parteneriat cu un al liceu din oraș, Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Tema celei de-a XV-a ediții a „Săptămânii Educaţiei Globale” a fost „Go for a sustenable life style/ Adoptă un stil de viață durabil”.
„Stilul de viață durabil presupune, în primul rând, echilibru și armonie interioară”
Inițiatorii proiectului, cadre didactice de la cele două unități de învățământ - prof. Marius Râznic, prof. Loredana Ciobanu, prof. Corina Țifrea și prof. Crina Ștefan, au încercat o abordare mai deosebită a temei, valorificând atât aspectele vieții materiale, cât și cele ale vieții spirituale, pe care le presupune stilul de viață durabilă.
Mai multe detalii ne-au fost oferite de prof. Corina Țifrea de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”: „Stilul de viață durabil nu se rezumă doar în a nu fuma, a nu consuma alcool sau droguri; stilul de viață durabil presupune, în primul rând, echilibru, armonie interioară, formarea unei percepții superioare a vieții prin preluarea unor modele pozitive de viață din lectură , din trăirea spirituală și din comunicarea cu cei care au adoptat un altfel de mod de a trăi. De aceea, am încercat prin activitățile derulate să evidențiem acest lucru. Programul manifestărilor a început luni, 18 noiembrie 2013, de la ora 13.00, la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu» din Botoșani, care a găzduit în Sala multimedia activitățile «Viaţa - o abordare interdisciplinară» (stilul de viaţă durabil în viziunea unui biolog, chimist, filosof, om de litere, teolog) și «Stilul de viaţă durabil în perspectivă istorică» (Grecia şi Roma antică, Evul Mediu, «secolul luminilor», perioada romantică, perioada interbelică). Marți, 19 noiembrie, de la ora 12.00, la Biblioteca Județeană- secția de Limbi străine, s-a desfășurat manifestarea «Credinţa şi lectura- o altă dimensiune a stilului de viaţă durabil», care i-a avut ca invitați ca invitați pe poeta Maria Baciu, pe pr. prof. Grigore Diaconu, director al Seminarului Teologic Ortodox «Sf. Gheorghe» - Botoșani, pe pr. Gabriel Țifrea, spiritual al Seminarului Teologic Ortodox «Sf. Gheorghe». Miercuri, 20 noiembrie, la Colegiul Național «Mihai Eminescu», d-l Axinciuc Vlad de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog- Botoșani a realizat o sesiune de informare cu tema «O viaţă sănătoasă - condiţie fundamentală pentru un stil de viaţă durabil». Joia următoare, la Seminarul Teologic Ortodox «Sf. Gheorghe», d-na Mihaela Hîrtopeanu - profesor psiholog şi inspector din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă- Botoşani susținut o dezbatere pe tema «Stilul de viaţă durabil privit prin prisma inserţiei absolvenţilor pe piaţa muncii». Vineri, 22 noiembrie, de la ora 13.00, d-na prof. Laura Tocariu de la Muzeul etnografic din Botoşani a susținut în cadrul programului, activitățile «Stilul tradiţional de viaţă versus stilul de viaţă contemporan», «Stilul de viaţă durabil şi progresul tehnic» și «Conceptul noilor modele de bunăstare»”.
„Săptămâna Educației Globale” este o iniţiativă lansată de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei şi încurajează elevii și cadrele didactice, dar și diverse grupuri de tineri, să exploreze activități educaționale pentru cetățenie globală. Este o ocazie pentru a aborda probleme legate de diversitate și inegalitate la nivel local cât și la nivel global, cu o înțelegere a problemelor de bază ale cetățeniei globale și responsabilităţii. Prima „Săptămână a Educației Globale” a avut loc la Strasbourg, în anul 1999 și a promovat în statele membre activităţi şcolare dedicate reducerii sărăciei şi excluderii sociale.