„Săptămâna pentru familie” în Protopopiatul Piatra-Neamţ

Arhiepiscopia Iaşilor

„Săptămâna pentru familie” în Protopopiatul Piatra-Neamţ

    • „Săptămâna pentru familie” în Protopopiatul Piatra-Neamţ
      „Săptămâna pentru familie” în Protopopiatul Piatra-Neamţ

      „Săptămâna pentru familie” în Protopopiatul Piatra-Neamţ

„Săptămâna pentru familie” a înregistrat şi în Protopopiatul Piatra-Neamţ o serie de activităţi menite să sublineze nevoile fundamentale ale copilului.

În biserica parohiei Căciuleşti din comuna Girov, din vecinătatea municipiului Piatra-Neamţ, a fost săvârşită vineri, 5 iunie 2015, taina Sfântului Maslu. Acest moment a reunit două activităţi, pe de o parte întâlnirea preoţilor din Cercul Pastoral „Sfânta Ecaterina”, pe de alta un seminar pe tema „Familia – bărbat, femeie şi prunci – firesc şi actualitate”, a cărui conferinţă a fost susţinută de părintele Ştefan Zaharia, coordonator al Biroului Pro Vita al Protopopiatului Piatra-Neamţ, din care redăm câteva idei:

„Suntem într-un sfânt locaş care poartă hramul Naşterii Maicii Domnului şi însăşi icoana prăznurii dumneavoastră este teza noastră. Privim acest chip şi ne însuşim o realitate pe care o recunoaştem în identitatea noastră românească şi creştină. Familia este alcătuită din bărbat, femeie şi prunci. Nicidecum altceva, chiar dacă posibilitatea naşterii presupune şi lipsa ei. Trăim o provocare a familiei, fiindcă lumea este o continuă provocare. Strămoşii noştri au trăit perioade belice, părinţii noştri au întâmpinat un regim politic pe care îl blamăm cu insistenţă azi, iar noi, deşi suntem liberi, ne confruntăm cu o accepţiune redusă dar puternică, care susţine din ce în ce mai vocal şi ilogic altceva decât firescul. Anul trecut am privit icoana martirilor brâncoveni, şi martiriul lor a fundamentat crezul nostru în valorile familiei, credinţei şi dragostei. În acest an dăm strălucire familiei cu cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, cu predica păstorilor de suflet pe care eparhia noastră i-a aşezat în panteonul sfinţeniei. Familia este sfinţenie, desăvârşire normalitate, poartă către Dumnezeu, dincolo de manifestările greşite ale epocii: divorţ, concubinaj, adulter sau avort.

Mărturisirea valorii familiei este curajul nostru în liturghie, în împărtăşire. Este cererea noastră cu lacrimi pentru ploaia care ne-a părăsit poate şi pentru păcatele noastre legate de situaţia familială.

Nu ar fi trebuit să discutăm doar despre o săptămână a familiei, fiindcă viaţa noastră întreagă este pentru familie, pentru viaţă!

Noi suntem o familie, fiindcă Biserica este familie şi nu însingurare. Iar familia în sinea ei este Biserica întreagă peste care Dumnezeu îşi revarsă mila, grija, dragostea, pacea, binecuvântarea, sfinţenia.”

Biroul Pro Vita Piatra-Neamţ organizează şi în zilele următoare acţiuni menite să susţine familia tradiţională şi mesaje pentru viaţă. Duminică, 7 iunie 2015, în parohia Conţeşti va fi organizată conferinţa Să ne valorizăm copilul pentru ceea ce face!”, iar Atelierul „Influențe şi provocări în educația copilului” va fi prezentat de preotul coordonator Ştefan Zaharia în câteva instituţii şcolare din aria Protopopiatului Piatra-Neamţ începând de luni, 8 iunie 2015. (Pr. Eduard Alexandru Smău)

Citește despre: