"Săptămână Românească", la Grădiniţa "Buna Vestire"
Copiii au putut vedea şi mânui exponate tradiţionale, aflând, totodată, poveştile denumirilor şi întrebuinţărilor obiectelor şi straielor populare româneşti. La final, bunicii şi nepoţii s-au prins într-o horă, pe versurile poeziei "Hora Unirii", de Vasile Alecsandri.
Ziua unirii Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, pe care o sărbătorim, în fiecare an, la data de 24 ianuarie, a fost marcată la Grădiniţa "Buna Vestire" printr-o serie întreagă de evenimente, organizate, în perioada 23-27 ianuarie, în cadrul "Săptămânii Româneşti". Astfel, joi, 26 ianuarie, grupa "Fluturaşilor" s-a bucurat de prezenţa bunicilor şi a doamnelor de la Societatea Femeilor Ortodoxe Române, filiala Iaşi, ocazie cu care au putut vedea şi mânui exponate tradiţionale (costume populare, ulcele de lut, ţoluri etc), aflând, totodată, poveştile denumirilor şi întrebuinţărilor obiectelor şi straielor populare româneşti.
"Fluturaşii" au avut apoi prilejul să creeze, sub îndrumarea educatoarelor, bunicilor şi doamnelor de la Societatea Femeilor Ortodoxe, obiecte tradiţionale, după care au prezentat invitaţilor un moment artistic, în care au îmbinat poezia cu cântecele populare "de joc". În final, bunicii şi nepoţii s-au prins în horă, rostind versurile poeziei "Hora Unirii", de Vasile Alecsandri.
"Doar împreună putem crea punţi de legătură între datinile creştine străbune şi lumea de astăzi”
"Mulţumirea sufletească a copiilor de a fi în preajma bunicilor, starea de bine şi zâmbetele invitaţilor ne-au umplut inima de bucurie şi ne-au dăruit o zi foarte frumoasă, în care am aflat cu toţii lucruri interesante despre obiectele şi tradiţiile populare româneşti, cât şi despre momente importante din istoria poporului noastru!", a subliniat doamna educatoare Oana Dulgheru, organizatoare, alături de d-na educatoarea Mariana Pricope, a acestei activităţi.
„Ne-am bucurat să îi avem alături de noi pe bunicii copiilor din grădiniţă şi pe doamnele de la Societatea Femeilor Ortodoxe, împreună cu doamna profesor universitar dr. Angela Olariu, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în etnografie şi etnologie. Prin acest gen de activităţi, dorim să transmitem copiilor şi părinţilor importanţa păstrării tradiţiilor populare, a obiceiurilor autentice româneşti şi a faptului că doar împreună putem crea punţi de legătură între datinile creştine străbune şi lumea de astăzi”, a completat d-na Andreea Mangalagiu, directorul Gradiniţei "Buna Vestire".
"Vreau să mulţumesc, în numele meu şi al colegelor de la Societatea Ortodoxă a Femeilor Române, pentru invitaţia pe care am primit-o la acest eveniment, în care am avut bucuria să fim alături şi să le împărtăşim celor mici din extraordinara frumuseţe a tradiţiilor noastre populare. A fost un moment pe care vrem să îl repetăm cât mai des, pentru că, pe lângă acţiunile de asistenţă filantropică pe care le derulăm începând din anul 1994, odată cu reactivarea societăţii noastre, una dintre priorităţile pe care le avem este reprezentată de educarea copiilor şi tinerilor în spiritul învăţăturii creştin-ortodoxe, inclusiv prin aducerea în actualitate a minunatelor tradiţii şi a istoriei creştine a acestui popor", ne-a spus doamna Margarita Vlad, preşedinta Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) din Iaşi.