Săptămâna Sfinților Dimitrie: marele mucenic și cuviosul sihastru, cinstiți în toată țara

Arhiepiscopia Bucureştilor

Săptămâna Sfinților Dimitrie: marele mucenic și cuviosul sihastru, cinstiți în toată țara

    • Banner de pe Dealul Patriarhiei
      Banner de pe Dealul Patriarhiei / Foto: basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

      Banner de pe Dealul Patriarhiei / Foto: basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Biserica noastră a intrat în săptămâna cinstirii marilor sfinți Dimitrie: proconsulul roman martirizat pentru credința sa (26 octombrie) și cuviosul sihastru de la sud de Dunăre, cinstit în prezent ca ocrotitor al Bucureștilor (27 octombrie).

Capitala este centrul acestor sărbători, prin pelerinajul care a adus deja la Catedrala Patriarhală, la racla Sfântului Cuvios Dimitrie, aproximativ 20.000 de credincioși, conform basilica.ro.

Este pentru prima dată când cei doi sfinți se vor „întâlni” în cadrul acestui pelerinaj organizat din 2008 la Catedrala Patriarhală întrucât mâna Sfântului Mare Mucenic Dimitrie va fi adusă marți de o delegație greacă.

Evenimentele se vor încheia duminică seara când vor fi introduse înapoi în Catedrala Patriarhală cinstitele moaște.

Numele „Dimitrie”

Numele acestor doi sfinți, purtat de peste 300.000 de români, provine de la Demetra – zeița greacă a agriculturii. Etimologic, termenul se referă la pământul-mamă: γῆ (gê, pământ) + μήτηρ (mḗtēr, mamă).

Acest nume a fost preferat de mulți dintre domnitorii români, Mucenicul Dimitrie fiind un model de curaj și de credință. Mai puțin cunoscut este faptul că trei sfinți români, canonizați recent și cunoscuți sub numele primit la tunderea în monahism, au primit la naștere numele „Dimitrie”: Sfântul Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul și Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.

Izbăvitori de calamități și epidemii

În afară de nume, cei doi sfinți au în comun ajutorul oferit oamenilor în caz de calamități și epidemii.

Grecii comemorează anual „Cutremurul cel Mare” care a avut loc la Constantinopol în data de 26 octombrie 740 și invocă sprijinul Marelui Mucenic Dimitrie în astfel de calamități.

Românii au simțit ajutorul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în urmă cu două secole la scăderea epidemiei de ciumă bubonică (1812-1813), dar și în timpul secetei din 1827 sau al holerei din 1831. La fel, în perioada epidemiei de coronavirus, moaștele sale au fost purtate pe străzile Bucureștiului.

Alți sfinți Dimitrie

Tot în această perioadă este sărbătorit, în special în zonele slave, Sfântul Ierarh Dimitrie, Mitropolitul Rostovului (28 octombrie).

Sinaxarele mai menționează un Sfânt Dimitrie, diaconul Sfântului Episcop Irineu de Sirmium, cinstit la data de 6 aprilie.

Un alt sfânt, dintre noii mucenici, este Dimitrie din Peloponez, în Libia (14 aprilie). Un alt Dimitrie apare în calendar la data de 9 august, unul dintre cei zece mucenici care au mărturisit pentru sfânta icoană a Mântuitorului din Poarta de Aramă.

Citește despre: