Sărbătoare la Iași: „Sfântul Iosif cel Milostiv este darul Basarabiei pentru România reîntregită”

29 Ianuarie 2021 23:13 Arhiepiscopia Iaşilor

În calendarul Bisericii noastre a fost pomenit marți Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a cărui proclamare oficială a canonizării a avut loc în anul 2018, pe 25 martie. La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, locaş de cult unde se află sfintele sale moaşte, Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ierarh Iosif a fost săvârşită de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și cu PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepicopiei Sucevei și Rădăuților.

Cinstirea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a început în seara zilei de luni, 25 ianuarie, când, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de Priveghere.

Marți dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Mitropolitană de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și cu PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepicopiei Sucevei și Rădăuților. Din soborul co-slujitor au făcut parte, alături de preoţii Catedralei, şi părinţi stareţi ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Credincioșii prezenți la slujba arhierească s-au închinat la raclele cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Iosif şi ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Vocal Barbatesc „Cvartson” , dirijat de Alexandru Darie.

După citirea Evangheliei, cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Episcop Veniamin, care a evidențiat principalele virtuți ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv: „S-a remarcat prin dăruirea de sine, dar mai ales prin fapte de milostenie şi grija pe care o avea faţă de Biserică şi faţă de slujitorii ei. Din viața sfântului ierarh, vedem că se îngrijea de elevi și studenți permanent. Tot din viața sfântului vedem că niciodată nu a lăsat pe nimeni să plece întristat; cel mai mic dar pe care îl facea celui care cerea era plata pentru o pâine, iar fiindcă de multe ori nu avea mai nimic, se împrumuta de la duhovnicul lui sau de la alți oameni cu bunăstare care aveau deschidere față de el și îi mângâia pe cei aflați în nevoie. (...) A format generaţii de slujitori. În perioada de 27 de ani cât a slujit în cetatea Moldovei s-a arătat un părinte adevărat, un devotat misionar şi un adevărat slujitor al lui Hristos, care se face tuturor toate ca să-i câştige pentru veşnicie”. Episcopul Basarabiei de Sud a reamintit că sfântul a procurat „cele viitoare” prin gija faţă de săraci şi a îndemnat credincioșii să-i urmeze exemplul: „Să-l chemăm pe Sfântul Ierarh Iosif să fie împreună călător cu noi în viaţa aceasta, să poarte rugăciunile noastre înaintea tronului Preasfintei Treimi şi să ne înveţe şi pe noi să fim milostivi, să fim darnici şi buni cu cei care sunt în jurul nostru, să ne înveţe şi pe noi să fim împlinitori ai poruncilor lui Dumnezeu”.

„Creștinul adevărat își găsește bucuria făcând bucurie altora”

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a subliniat faptul că Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv reprezintă un dar oferit de Dumnezeu bisericii și credincioșilor din zona Moldovei și nu numai: „Creștinul cel autentic este cel care se exprimă, se manifestă prin renunțarea la sine pentru ca alții să trăiască. Creștinul adevărat își găsește bucuria făcând bucurie altora. Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv a fost un asemenea om: renunțare de sine pentru ca alții să trăiască și bucurie făcută altora, pentru ca Dumnezeu să se bucure pentru aceasta în ceruri. Această cruce, această întretăiere între renunțare la sine și val puternic de bucurie izvorăsc din viața sfântului Iosif cel Milostiv, din dragostea sa fața de Sfânta Biserică, față de sfintele slujbe, față de slava Domnului arătate prin acestea. Sfântul Iosif cel Milostiv a fost darul lui Dumnezeu și este darul lui Dumnezeu pentru Biserica sa și pentru lume. Sfântul Iosif cel Milostiv este darul Basarabiei pentru România reîntregită care a fost și pentru România reîntregită, care, cu mila lui Dumnezeu, va fi. Sfântul Iosif cel Milostiv este darul Catedralei mitropolitane pentru toți creștinii care vin aici să se închine moaștele Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva”.

Sfântul Ierarh Iosif își împărțea salariul lunar săracilor pe drumul de la Catedrală până la Reşedinţa Mitropolitană

Mitropolitul Iosif Naniescu (1818-1902) a fost canonizat de Sfântul Sinod al BOR în 5 octombrie 2017, fiind trecut în rândul sfinţilor cu numele Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Proclamarea oficială a canonizării a avut loc anul trecut, pe 25 martie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Originar din Basarabia, Iosif Naniescu a păstorit timp de 27 de ani ca mitropolit al Moldovei. A continuat opera începută de Mitropolitul Veniamin Costachi, finalizând construcţia Catedralei din Iaşi. Milostenia Mitropolitului Iosif Naniescu a rămas în conştiinţa tuturor, fiind numit din timpul vieţii „cel sfânt şi milostiv”. Ajuta oamenii săraci şi toţi cerşetorii din oraş, îmbrăca în fiecare an zeci de elevi şi studenţi şi le oferea zilnic hrană la bucătăria mitropoliei. Alte sute de persoane primeau bani pentru cărţi şi taxe şcolare. Despre Sfântul Ierarh Iosif (Naniescu) cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, se mai spune că atunci când lua salariul lunar îl împărţea săracilor pe drumul de la Catedrală şi până la Reşedinţa Mitropolitană. Niciodată nu dăruia bani mai puţin de preţul unei pâini. Observând unii miniştri că Mitropolitul Moldovei poartă o rasă veche şi peticită, i-au trimis un rând de haine noi, însă el le-a vândut şi a împărţit banii la cei aflaţi în nevoie.

Ultimele din categorie