Sărbătoare în Protopopiatul Piatra-Neamţ
Sub genericul „Căciuleşti – 600 de ani de atestare documentară”, în parohie a fost organizat un eveniment care a adunat oficialităţi laice judeţene şi locale, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Iaşilor şi numeroşi credincioşi din localitate şi din împrejurimi.
Sâmbătă, 22 august 2015, parohia „Naşterea Maicii Domnului” Căciuleşti din Protopopiatul Piatra-Neamţ a îmbărcat veşmânt de sărbătoare.
Sub genericul „Căciuleşti – 600 de ani de atestare documentară”, în parohie a fost organizat un eveniment care a adunat oficialităţi laice judeţene şi locale, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Iaşilor şi numeroşi credincioşi din localitate şi din împrejurimi.
Ziua a debutat în biserica parohială cu slujirea Utreniei, a Acatistului Maicii Domnului şi a Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi, în frunte cu părintele Marian Timofte, vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi părintele protopop Valentin Tofan.
După Sfânta Liturghie a fost oficiat şi un parastas pentru ctitorii adormiţi.
Rugăciunile au precedat lansarea studiului monografic „Căciuleşti – 600 de ani de atestare documentară”, care are ca autori pe domnul profesor Vasile Ciubotaru, doamna profesor Daniela Ciubotaru şi pe părintele paroh Ioan Florin Horceac.
Părintele vicar a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea evangheliei zilei şi a momentului aniversar: „Dacă au trecut 600 de ani şi există o biserică, şi la aceasta vin credincioşii să participe la dumnezeiasca Liturghie, şi vedem acest sat bine aşezat, bine chivernisit şi rânduit, înseamnă că lucrurile au mers bine, că Dumnezeu a binecuvântat acest pământ. În timp, au fost înălţate cetăţi care astăzi nu mai sunt, deşi s-a dorit în multe cazuri conservarea lor şi, deşi acum 600 de ani Constantinopolul era încă o mare metropolă, capitala Imperiului Bizantin, satul Căciuleşti a mers în istorie, până la noi.
Aduc cuvântul de apreciere şi binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care m-a delegat să particip la acest eveniment din viaţa parohiei şi a comunităţii de aici, atât pentru părintele paroh, cât şi pentru locuitorii comunităţi, reprezentaţi prin dumneavoastră. Încercaţi să păstraţi vii chipurile strămoşilor dumneavoastră şi, prin calităţile şi realizările pe care le aveţi, duceţi mai departe acest tezaur identitar, moştenit din generaţie în generaţie”.
Au luat cuvântul, de asemenea, şi părintele protopop, autorii studiului şi doamna Elena Preda, Inspectorul şcolar disciplina Istorie, care a subliniat importanţa cunoaşterii istoriei locale şi promovarea identităţii româneşti: „Cea mai mare dovadă de dragoste faţă de neamul tău, faţă de sat şi biserică este să scrii o carte, să faci cercetare istorică pentru a scoate la lumină cine suntem de fapt, pe cine avem responsabilitatea să onorăm. Acest volum vă întoarce ca într-o poveste la originile satului. Este minunat că s-au ales pentru coperta imaginile celor două instituţii de bază: biserica şi şcoala. Limbajul nu este academic, ci a fost ales potrivit pentru sufletul fiecărui cititor. E o carte scrisă cu pasiune, care are la bază documente istorice importante şi ca substrat veţi recunoaşte cuvântul „acasă”. Ce este mai frumos decât „acasă”? Şi chiar dacă pleci de acasă e bine să îţi pui în rucsac, în geamantan, o ie, un tricolor, o carte de la biserică, amintirile cu bunicii şi amintirile cu părinţii şi amintirile de pe uliţa satului, toate acestea sunt istorie. Trebuie păstrată scânteia identităţii româneşti şi trebuie să ne educăm şi să ne iubim neamul, pe măsură ce creştem. Când biserica şi şcoala îşi dau mâna pentru a educa frumos românul adevărat, cu siguranţă nu există altă alternativă decât să fie români adevăraţi oriunde în lume, fiindcă patriotismul nu se lasă la graniţă. Vă doresc să parcurgeţi această carte seara, în linişte, pentru că este o carte care se citeşte şi cu sufletul”.
Monografia cuprinde date despre cadrul geografic şi istoric al satului Căciuleşti, legătura puternică dintre şcoală şi biserică, evocă personalităţi ale locului: profesorul Ion Negre şi Generalul Nicolae Dăsălescu şi aduce în prim plan interviuri cu trei dintre cei mai în vârstă locuitori.
Evenimentul a fost închis de fotografia de grup şi de o agapă.
După lansarea cărţii toţi participanţii au primit câte un volum şi iconiţe cu Maica Domnului, prelucrate după icoana din biserică.