Sărbătoarea hramului la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

Mitropolia Ardealului

Sărbătoarea hramului la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat mulţimi de pelerini la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pentru a participa la hramul aşezământului monahal de la poalele Munţilor Făgăraş.

Programul liturgic duhovnicesc din ziua hramului a început cu slujba de sfinţire a apei, oficiată la fântâna din incinta mănăstirii de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, stareţul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

După sfinţirea apei, ierarhii şi soborul slujitor au sfinţit două icoane noi aşezate în pridvorul bisericii vechi a mănăstirii, donate de familia Marcel şi Mirela Sâmpetru.

A urmat Sfânta Liturghie săvârşită la Altarul din pădurea apropiată de mănăstire, iar mai mulţi monahi din obştea mănăstirii au dat răspunsurile liturgice.

Mijlocitoarea noastră

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a praznicului Adormirii Maicii Domnului.

„Maica Domnului, care a rămas Pururea Fecioară, care a născut pe Fiul lui Dumnezeu, a trecut prin fireasca adormire în lumea veşniciei. Trecerea aceasta îi păstrează ei calitatea de Maică a Vieţii. De aceea, nu spunem că astăzi este îngroparea Maicii Domnului, nu spunem că este prohodirea Maicii Domnului, ci este trecerea ei la viaţa veşnică, este luarea ei de către Fiul lui Dumnezeu pentru ca de acolo să fie mijlocitoarea noastră. Mutarea la viaţa veşnică s-a făcut pentru ca ea să fie pentru noi rugătoare. În această zi de prăznuire a Maicii Preacurate am cântat prohodul seara, exact ca în Vinerea Mare, conducând-o pe Maica Preacurată împreună cu Apostolii veniţi din toate colţurile lumii, aduşi pe nori pentru a participa şi ei la punerea în mormânt a Maicii Preacurate. Se spune că acelaşi ucenic care a cerut o probă de la Mântuitorul Cel înviat, Sfântul Apostol Toma, a cerut acum să se deschidă mormântul să o vadă pe Maica Domnului. Se spune că minunea cea mare a fost că mormântul era gol. Noi nu avem sărbătoarea înălţării la cer a Maicii Preacurate, dar nimeni nu contestă că ea a fost luată la Sine de Fiul lui Dumnezeu cu trupul şi de aceea ea se roagă pentru noi, plânge pentru noi şi ne dă putere”, a subliniat ierarhul.

Sărbătoarea hramului a continuat cu slujba Sfântului Maslu, aşa cum este tradiţia la mănăstirea făgărăşeană, credincioşii rugându-se împreună cu soborul slujitor pentru sănătate trupească şi iertare de păcate.

Stareţul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, a mulţumit la final ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor prezenţi la hramul aşezământului monahal.

În încheierea sărbătorii hramului, cei doi ierarhi şi soborul slujitor au oficiat o slujbă de pomenire la mormintele Mitropoliţilor Ardealului din incinta mănăstirii.

Sursă text și foto: ziarullumina.ro

Citește despre: