Sărbătoarea Nașterii Domnului în Parohia Breazu
Cu prilejul Sfintelor Sărbători închinate Nașterii Domnului Hristos și Noului An, în parohia Breazu se desfășoară și anul acesta o serie de activități cultural-artistice și misionar - filantropice, menite să pună în valoare nu doar prin vorbă, ci mai ales prin faptă, frumusețea și sfințenia acestor Sărbători .
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al Maicii Domnului, Ocrotitoarea parohiei noastre, și anul acesta Biserica parohială de la Breazu s-a înveșmântat în strai de bucurie sfântă, primind cum se cuvine pe cei dintâi colindători care i-au trecut pragul și anume ,,Corul mixt” al Seminarului Teologic Ortodox din Iași, dirijat de prof. diac. Mihai Ursache. Minirecitalul de colinde a reușit să smulgă nu doar ropote de aplauze, ci și lacrimi de bucurie din ochii celor prezenți, făcând astfel să se înțeleagă că alături de frumusețea colindelor și virtuozitatea interpreților, postul, rugăciunea și bucuria de a dărui semenilor, sunt în această perioadă ingredientele spirituale cele mai potrivite în definirea identității noastre de creștini adevărați .
Programul va continua apoi în zilele acestea cu vizita pastorală legată de vestirea cu Sfânta Icoană a Marii Sărbători a Nașterii Domnului. Icoana pe care noi o ducem spre închinare la casele creștinilor este poate cea mai importantă din Biserică, nu prin valoarea ei materială ci cât mai ales prin faptul că de-a lungul unui an ea stă într-unul din cele mai binecuvântate și mai ferite locuri din Sfântul Altar și anume la Proscomediar, locul ce preînchipuie în chip tainic Peșterea sau locul Nașterii Pruncului Iisus. De aici Icoana Nașterii sau ,,Ochiul Atoatevăzător a lui Dumnezeu spre lume” își începe călătoria duhovnicească spre inima și casa creștinului. Ea vede casa bogatului dar și pe cea a săracului, aude mulțumirea celor ce de-a pururi se roagă cu credință dar și deopotrivă rabdă în tăcere judecata cea nedreaptă a celor ce mai mereu sunt nemulțumiți și nerecunoscători, însă peste toate se bucură de cei ce o cinstesc cu credință și prin sărutare le dăruiește har și izvor de binecuvântare așa după cum se întristează în fața celor care o necinstesc și se rușinează în a o săruta, crezând vezi Doamne ca nu cumva să ia vreun virus sau vreo boală.
Când terminăm de mers cu Vestirea Nașterii Domnului această Icoană binecuvântată revine la Proscomediar încărcată de rugile și sărutările celor care l-au primit deja pe Hristos în ieslea sufletului lor. Aici stând în fața Sfintelor Vase în care se plămădește la fiecare Sfântă Liturghie Trupul și Sângele Domnului Hristos, icoana Nașterii Domnului aduce la Jertfelnicul cel Mic aurul, smirna și tămâia enoriașilor noștri ce sunt închinate Pruncului Iisus, adică postul, rugăciunea, faptele bune și sărutarea lor ca semn vizibil al iubirii și comuniunii dintre om și Dumnezeu. Un alt moment deosebit ce dă farmec săptămânii dinaintea Nașterii Domnului este dat de pregătirea darurilor de Crăciun pentru cei mici și pentru cei mari. Prin generozitatea câtorva enoriași inimoși din parohie dar și de peste hotare Biserica parohială de la Breazu va oferi și anul acesta unui număr de circa 20 de familii nevoiașe, bucuria de a avea pentru masa de Crăciun un pachet consistent constând din alimente și dulciuri precum și a unei mașini cu lemne pentru iarnă ce va fi oferită unei femei văduve. Vom participa de asemenea la Serbarea de Crăciun a preșcolarilor de la Grădinița cu program normal din Breazu unde joi 22 decembrie vom duce daruri constând din dulciuri și jucării pentru 19 copii.
În ajunul Nașterii Domnului Biserica parohială va fi colindată după oficierea Slujbei de Vecernie Mare cu Litie de către un grup de colindători locali, îmbrăcați în costume populare specifice zonei Breazu-Rediu și care de câțiva ani doresc să reînvie vechile tradiții populare specifice acestei zone. Și acești tineri vor fi răsplătiți conform tradiției cu mere, colăcei și dulciuri. Ziua cea mult așteptată a Nașterii Domnului aduce cu sine mulțime multă de copii prezenți la Sfânta Biserică, cei mai mulți dintre dânșii împărtășindu-se în cadrul solemn al Sfintei Liturghii de Crăciun și care la final după intonarea în cor a colindului tradițional așteaptă cu nerăbdare primirea darului de Crăciun, circa mai bine de 100 sacoșe cu dulciuri.
Acesta este modul sau tipicul de desfășurare a Sărbătorilor de Iarnă a ultimilor șapte-opt ani din Parohia Breazu și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să reverse Harul Său cel bogat și Mila Sa cea atât de mare asupra tuturor creștinilor din parohia noastră, dar și celor de pretutindeni. Să ne dăruiască Pruncul Hristos vremuri întocmite cu pace, iar copiilor și bătrânilor să le dăruiască bucuria de a-I rosti Numele cel Sfânt al Lui: ,,Emmanuel”- adică Dumnezeu este cu noi”. (Pr. paroh Gabriel Coroamă, duhovnic în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași).