Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt la Iași: Mitropolitul Teofan a explicat când vine Duhul Sfânt asupra oamenilor

20 Iunie 2021 17:24 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Astăzi, de praznicul Pogorârii Preasfântului Duh, numit și Cincizecimea sau Rusaliile, pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Iași a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conform tradiției, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba Vecerniei plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost citite cele şapte rugăciuni speciale, de invocare a Sfintei Treimi, care amintesc de de cele șapte daruri ale Sfântului Duh și au fost binecuvântate ramurile de tei.

Ca în fiecare an, de marea sărbătoare a Pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli, credincioșii ieșeni, dar și pelerinii care au venit să se închine la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită pe esplanada catedralei de IPS Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corurile „Chivotul” și „Sanctus” ale Catedralei. Conform tradiţiei liturgice, veşmintele clericilor au fost de culoare verde.

După cântarea Axionului sărbătorii, teologul Silviu Manta a fost hirotonit întru diacon de Părintele Mitropolit Teofan.

În cuvântul de învățătură, după ce a subliniat că „Taina cea mai mare a credinței noastre este Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh”, iar „când rostim o rugăciune, începem să rostim cuvintele «În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh»”, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a răspuns la întrebarea „Când vine Duhul Sfânt în viața noastră?”: „Dacă deschidem minunata carte a Patericului, poate cea mai importantă carte după Sfânta Scriptură, care nu ar trebui să lipsească din casele credincioșilor, găsim trei cuvinte ale Sfinților Părinți care ne răspund la această întrebare. Primul răspuns, dat de un bătrân din Pateric, este: Duhul Sfânt vine în viața noastră când omul nu este doborât de grijile lumii și nu face voia sa, ci face voia lui Dumnezeu. Când omul se încrede în Dumnezeu și știe că El rânduiește lucrurile în viața noastră, ele se așază mult mai bine decât atunci când ne încredem în strădania noastră. De aceea, e bine să ne întrebăm mereu: Împlinesc eu oare voia Domnului sau calc voia Lui prin ceea ce spun, ceea ce fac, ceea ce gândesc? Al doilea răspuns, dat de un părinte din Pateric: Duhul Sfânt vine asupra omului care se socotește pe sine cel mai păcătos dintre toți oamenii. Când omul credincios, rugător, postitor, corect, milsotiv, ajunge la starea lăuntrică că el este omul cel mai păcătos din lume și nu judecă păcatele celor pe care îi vede în jur desfrânând, furând, căzând în blasfemii și cele asemănătoare, în inima unui asemenea om vine Duhul Sfânt. Și în al treilea răspuns, tot din Pateric aflat, un bătrân, răspunzând la întrebarea «Când vine Duhul Sfânt asupra omului?», el răspunde: «Dai suflet și primești duh, adică pe Duhul Sfânt». Înțelegem din aceasta că, pentru mântuirea sufletului său, omul este chemat să-și pună tot sufletul, să aibă sufletul plin de Dumnezeu, plin de smerenie, de rugăciunea inimii, de nejudecata aproapelui. Punând suflet în smerenie, în nejudecata aproapelui și iubirea față de vrăjmași, Duhul Sfânt se coboară în inima acelui om”.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, o parte dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care a urmat Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia IPS Părinte Teofan a citit cele şapte rugăciuni, împărţite în trei grupe, rânduite de Biserică pentru praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a binecuvântat frunzele verzi de tei ce au fost împărţite credincioşilor, frunze ce simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh care s-au pogorât asupra Apostolilor.

De la același autor

Ultimele din categorie