Sărbătoarea Sfântului Dimitrie în Moldova

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie în Moldova

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost cinstit prin rugăciune de mii de credincioşi din toată Moldova. Joi seara, în lăcaşele de închinăciune ocrotite de acest sfânt a fost oficiată Vecernia. Astăzi dimineaţă au fost oficiate Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori.

O reproducere a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Pantanassa“ de la Muntele Athos a ajuns joi, 25 octombrie, la Biserica „Sfântul Dumitru“ din Suceava. Icoana a fost purtată în sfântul lăcaş de pr. paroh Nicolae Horga, care este şi inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, fiind întâmpinată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de soborul preoţilor şi de credincioşi. A urmat Vecernia unită cu Litia, Acatistul şi Paraclisul icoanei „Pantanassa“, oficiate de IPS Pimen. Icoana Maicii Domnului „Pantanassa“ a ajuns la Biserica „Sfântul Dumitru“ din Suceava cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş, restaurat şi reconsolidat în ultimii 25 de ani. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit astăzi Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Dimitrie“ - Narcisa din Bacău. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ionuţ Pleşcău a fost hirotonit preot. Pr. Ionuţ Pleşcău va prelua activitatea Aşezământului social-caritabil Mitroviţa al parohiei „Sfântul Dimitrie“ Narcisa din Bacău. „La Bacău, sărbătoarea Sfântului Dimitrie a fost importantă din punctul de vedere al participării credincioşilor şi al trăirii. În municipiul Bacău avem două biserici cu hramul Sfântului Dimitrie, în nordul şi în sudul oraşului. Cea mai reprezentativă este Biserica «Sfântul Dimitrie» din cartierul Narcisa. Prin prezenţa unui număr mare de credincioşi la slujba Sfintei Liturghii am simţit parcă atmosfera cartierului de altădată din Tesalonic al Sfântului Dimitrie, cartier care s-a numit Mitroviţa. Peste 4.000 de oameni şi-au manifestat evlavia pentru Sfântul Dimitrie la Bacău, mai ales de când s-a ridicat această biserică. Lăcaşul de închinăciune din cartierul băcăuan Narcisa este cea mai mare biserică ridicată în ultimii ani în cinstea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în Ortodoxie. Sărbătoarea de astăzi este un popas duhovnicesc între sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi şi prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi“, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

PS Corneliu a slujit la Biserica „Sfântul Dimitrie“ din Huşi

Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi a slujit joi seara slujba Vecerniei unită cu Litia în Biserica „Sfântul Dimitrie“ din municipiul Huşi. Din soborul de slujitori au făcut parte părinţi consilieri de la Centrul eparhial Huşi, pr. Marius Cătălin Antohi, protopop al Protopopiatului Huşi, şi preoţii parohi de la parohiile din municipiul Huşi. După cum ne-a relatat pr. Marin Tudorică, care este şi secretar eparhial al Episcopiei Huşilor, la slujbă au participat un număr însemnat de credincioşi. „La finalul slujbei, PS Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la martiriul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, arătând dragostea de care sfântul a dat dovadă pentru credinţa creştină. Preasfinţia Sa a remarcat vrednicia şi curajul sfântului martir pomenit pe 26 octombrie, arătând că la temelia Bisericii stau jertfele martirilor. Preasfinţia Sa i-a felicitat pe enoriaşii parohiei noastre şi pe toţi cei care poartă numele Sfântului Dimitrie“, a spus pr. Marin Tudorică, care a mulţumit Preasfinţitului Corneliu pentru prezenţa la slujba Privegherii din ajunul hramului. De asemenea, pr. Marin Tudorică a arătat că acolo unde este episcopul se află Biserica. „Această bucurie am trăit-o plenar în prezenţa Preasfinţitului Corneliu în ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie“, a remarcat pr. paroh Marin Tudorică, care a evidenţiat bogatele realizări pastoral-misionare ale Preasfinţiei Sale, precum şi neobosita strădanie şi râvnă în împlinirea misiunii Episcopului Huşilor. Credincioşii prezenţi au primit la final pachete cu alimente. Programul liturgic a continuat ieri cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi.

„Să fim următori ai Sfântului Mucenic Dimitrie“

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ a Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri“ din cartierul ieşean Tătăraşi a îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare. În seara zilei de 25 octombrie, un sobor de preoţi din mai multe protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor a oficiat Vecernia unită cu Litia. La această slujbă au participat conducerea batalionului, militari, dar şi ieşeni, mai ales că pe 25 octombrie a fost sărbătorită Ziua Armatei Române. Pr. Liviu Ghilan de la parohia Valea Adâncă - Miroslava, Protopopiatul Iaşi 1, a adresat o predică la final în care a vorbit despre rugăciunile pe care sfinţii le înalţă la Dumnezeu şi despre mărturisirea de credinţă a mucenicilor. „Fără mărturisirea mucenicilor, Biserica nu ar fi existat în zilele noastre. Fără sângele vărsat de sfinţii mucenici, învăţătura Mântuitorului Hristos nu s-ar fi răspândit. Mai ales în vreme de prigoană Biserica a înflorit, iar credinţa a sporit. Prin felul în care şi-au dat viaţa pentru Mântuitorul Hristos, sfinţii mucenici au atras zeci de mii de suflete către această credinţă. Să fim următori ai Sfântului Mucenic Dimitrie, mărturisind credinţa în Hristos mereu“, a spus pr. Liviu Ghilan. În continuare, pr. Valentin Păţăligă, preot militar la capela Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri“ din Iaşi, a mulţumit preoţilor slujitori pentru prezenţă, celor care sprijină sfântul lăcaş în care slujeşte, dar şi militarilor din cadrul batalionului pentru dragostea pe care o au faţă de Biserică.

Citește despre: