Sărbătoarea Sfântului Ilie în Parohia Suha: „Atunci când omul se îndepărtează de Dumnezeu, se îndepărtează şi de semeni”

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului şi slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, în mijlocul credincioşilor din Parohia Suha, comuna Mălini. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie dedicată hramului şi a binecuvântat căminul de bătrâni şi sediul administrativ al parohiei.

În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Pimen le-a vorbit credincioşilor din Mălini despre faptul că îndepărtarea de Dumnezeu duce şi la îndepărtarea de semeni: „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, pe care îl cinstim în această zi, ocrotitorul sfintei biserici, este cunoscut de foarte multă lume mai ales prin purtarea numelui său. Sfântul Proroc Ilie a trăit cu mulţi ani înaintea naşterii cu trup a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Omenirea, de-a lungul veacurilor, s-a îndepărtat de Dumnezeu şi de poruncile Lui; şi în timpul prorocului Ilie multă rătăcire era de la credinţa cea adevărată. Atunci când omul se îndepărtează de Dumnezeu, se îndepărtează şi de semeni, făcând multe nedreptăţi. Aşa se aminteşte şi în Sfânta Scriptură, despre împăratul Ahab şi împărăteasa Izabela din vremea prorocului Ilie, care s-au lăcomit să ia o vie, o bucăţică de pământ, vecină cu moşia împărătească, de la Nabot, care s-a împotrivit, spunând că nu poate înstrăina sau vinde pământul lăsat moştenire de la părinţi. Împăratul Ahab, necredincios fiind şi rătăcind de la calea poruncilor lui Dumnezeu, a dat poruncă şi a fost ucis Nabot”.

După slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult trecuţi la Domnul.

„Această parohie tânără - Suha din Mălini - a trecut prin momente foarte grele acum doi ani, când biserica a ars în totalitate. Iată însă că, datorită credinţei credincioşilor, datorită râvnei preotului paroh Pavel Norocel şi datorită ajutorului primarului din localitate, noua biserică s-a ridicat în doar şase luni. Astăzi comunitatea s-a aflat în jurul părintelui paroh şi s-a bucurat de slujba şi de binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen”, ne-a declarat pr. Adrian Dulgheriu, protopopul Protoieriei Fălticeni.

„Mulţumim tuturor celor care s-au ostenit şi s-au jertfit, ajutându-ne la greu şi la bine. Iată că, prin bunăvoinţa oamenilor, s-a ridicat un nou sfânt locaş în parohia noastră, în care ne putem aduna împreună să ne rugăm şi să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate”, a adăugat preotul paroh Norocel Pavel.

La final, IPS Arhiepiscop Pimen a binecuvântat căminul de bătrâni şi sediul administrativ al parohiei. Toţi credincioşii prezenţi s-au închinat şi la icoana Sfântului Ierarh Nicolae, rămasă intactă după incendiul din 19 ianuarie 2018.

De la același autor

Ultimele din categorie