Sărbătoarea Sfintei Teodora de la Sihla la Mănăstirea Sihăstria: 4 ierarhi ai Bisericii noastre au oficiat Sfânta Liturghie
Triada sărbătorilor Sfinţilor Nemţeni, care a început cu celebrarea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț pe data de 5 august, s-a încheiat astăzi, 7 august 2019, cu hramul bisericii Mănăstirii Sihăstria, sfântul locaș fiind pus sub binecuvântarea Sfântei Teodora de la Sihla. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Cea de-a treia zi și ultima din triada sărbătorilor Sfinților Nemțeni a reprezentat pentru obștea Mănăstirii Sihăstria și pentru pelerinii veniți din întreaga țară, un moment de bucurie adâncă duhovnicească. Sărbătoarea Sfintei Teodora a început încă de marți seară, 6 august a.c., cu săvârșirea slujbei Privegherii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord. La finalul slujbei de seară, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre viața Sfintei Teodora: „Atunci când Duhul lui Dumnezeu lucrează în noi, Duhul ne dilată inima, ne face inima să crească și să simțim dragoastea față de tot omul, față de toată umanitatea. Omul lui Dumnezeu, care prin rugăciune, post și nevoință, și-a biruit firea păcătoasă, acesta devine asemenea lui Dumnezeu și fața lui se transfigurează, așa cum s-a transfigurat – într-o altă măsură - fața Mântuitorului Hristos pe Muntele Taborului. Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a trăit ca un înger în trup, nu mai avea îmbrăcăminte, nici hrană, păsările îi mai aduceau mâncare de la trapeza mănăstirii, dar ea a ajuns să-și biruie firea, și cu siguranță se roagă pentru cei ce o cinstesc”.
De ziua Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, 4 ierarhi ai Sinodului Bisericii noastre s-au rugat la Sfânta Liturghie oficiată pe un podium special amenajat în fața bisericii. Sfintele slujbe au fost oficiate de un sobor de peste 50 de preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. De asemenea, alături de Părintele Mitropolit Teofan au mai slujit Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Sute de credincioși s-au adunat la Mănăstirea Sihăstria, în gând și duh de rugăciune, aducând prinos mulțumire lui Dumnezeu, sfinților nemțeni, și în mod special Sfintei Teodora de la Sihla, cea prăznuită astăzi. De asemenea, la sfintele slujbe de la Sihăstria Neamțului au participat și foarte mulți pelerini maramureșeni, îmbracați în tradiționalele lor costume populare. Tot în cadrul acestui eveniment, creștinii veniți din întreaga țară s-au rugat și la mormintele celor trei mari duhovnici ai Sihăstriei, Cleopa Ilie, Paisie Olaru şi Ioanichie Bălan.
În cadrul predicii sale, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a afirmat că zona Sihăstriei este plină de sfințenie, iar cei vrednici se împărtășesc din lumina Sfintei Treimi: „Părintele de vrednică pomenire Victorin Oanele spunea: «În mănăstirea asta sunt o mulțime de sfinți vii». Acest lucru ne arată că tradiția continuată acum trei secole în urmă de Sfânta Teodora de la Sihla, continuă și astăzi. Este firesc pentru neam, aflându-ne într-o mănăstire care se numește Sihăstria, adică mănăstirea sihaștrilor, a isihaștrilor, a celor care au ales liniștirea și s-au dedicat acestei rugăciuni care pe cei vrednici îi face să se împărtășească din lumina netrecătoare a Preasfintei Treimi”.
Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a menționat faptul că smerenia ne ajută să găsim răspunsul la întrebările vieții: „Plecăm cu un cuvânt rostit de părintele Lavrentie de la Mănăstirea Frăsinei: «Dreptatea nu o afli decât pe Cruce, adevărul întreg nu îl găsești decât în Cer și smerenia este cea care ne rezolvă toate problemele». Să mergem la casele noastre cunoscând adevărul, că dreptatea nu o aflăm decât atunci când suntem răstigniți pentru lume, că adevărul nu îl găsim în totalitatea sa decât în Împărăția cerurilor, și că o atitudine smerită ne ajută să găsim răspunsul la multele noastre probleme. Plecăm la casele noastre ca să ne facem fiecare un colțișor de Tabor în casa noastră”.
Bucuria obştii monahale de la Mănăstirea Sihăstria a fost prilejuită de încă un eveniment important: părintele ierodiacon Grigore Beraru, nevoitor al așezământului nemțean, a fost hirotonit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei întru ieromonah. Tot astăzi, arhiereii au mers în procesiune și au oficiat slujba Parastasului la mormintele marilor duhovnici din cimitirul Mănăstirii Sihăstria - părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Victorin Oanele.
La final, părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul așezământului nemțean, a adresat un cuvânt de recunoștină tuturor celor prezenți pentru jertfa adusă sfintei cuvioase și le-a oferit ierarhilor, ca semn de mulțumire, o icoană cu Sfânta Teodora.
Mănăstirea Sihăstria este așezată în partea de nord a județului Neamț, la 22 km depărtare de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua ce duce spre Pipirig – Vatra Dornei. Mănăstirea Sihăstria a fost întemeiată în anul 1655 de către de episcopul Ghedeon de Huși. Până în anul 1734 era doar o mică așezare pustnicească anonimă, cunoscută sub numele de „Sihăstria lui Atanasie”, fondatorul ei. În vara anului 1941, un incendiu necruțător a mistuit paraclisul de lemn și o parte a chiliilor Sihăstriei, din care cauză mulți călugări au plecat la alte mănăstiri. Cu ajutorul Mănăstirii Neamț, până în 1944 s-au construit două corpuri de chilii cu peste 20 de încăperi. Astăzi, Mănăstirea Sihăstria, reprezintă pentru mulți credincioși un mare loc de pelerinaj.
Pentru a viziona mai multe fotografii de la hramul Mănăstirii Sihăstria, click pe acest link:
(Foto) „Floarea duhovnicească a Moldovei”, cinstită la Mănăstirea Sihăstria