Schimbarea la Față pe Muntele Ceahlău: IPS Mitropolit Teofan a săvârșit Sfânta Liturghie

6 August 2018 21:22 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Astăzi, 6 august, în ziua când Biserica noastră a prăznuit marea sărbătoare a Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, numeroşi pelerini, monahi și monahii, au urcat prin cele trei trasee posibile spre mănăstirea din vârful Cea­hlăului, pentru a participa la slujba hramului. La marea sărbătoare de pe muntele Ceahlău a participat, conform tradiţiei, şi Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a urcat de la Schitul Stănile spre vârful muntelui. O parte dintre credincioşi au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă de duminică seară, participând şi la slujba Privegherii şi au dormit peste noapte ori în corturi, ori în încăperile aşezării monahale.

Sărbătoarea Schimbării la Față a reunit la Mănăstirea Ceahlău, ca în fiecare an, sute de credincioși, care au urcat pe masivul montan din județul Neamț alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Accesibilă după parcurgerea unui traseu dificil, mănăstirea a fost locașul în care s-a oficiat cea de-a doua Sfântă Liturghie arhierească din seria slujbelor dedicate Sfinților Nemțeni. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Sfânta Liturghie, oficiată la un altar de vară amplasat în apropierea bisericii, a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, împreună cu grupul tinerilor participanţi la pelerinajul pedestru „Pe urmele Sfinţilor nemţeni”.

Slujba hramului din acest an a adus şi o altă bucurie obştii monahale de pe Ceahlău: părintele ierodiacon Zosima Rotariu a fost hirotonit de IPS Părinte Mitropolit Teofan întru ieromonah.

„Toți oamenii sunt chemați să-L cunoască pe Dumnezeu, adică să se apropie de El”

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a vorbit celor prezenți despre taina cunoașterii lui Dumnezeu de către om: „Pe munte, Domnul Hristos a arătat două mari adevăruri. În primul rând, a arătat că Dumnezeu nu poate fi cunoscut niciodată în esența Sa de către nimeni, așa cum nu poți privi la soare în amiază și să nu orbești. În același timp, veșmintele Mântuitorului pe Muntele Tabor erau strălucitoare ca lumina, iar la aceste veșminte ucenicii puteau să privească. Înțelegem din aceasta că Dumnezeu nu poate fi cunoscut în esența Sa, dar poate fi cunoscut prin arătarea Sa către noi prin Fiul Său, prin iubirea Sa, prin milostivirea Sa, prin energiile Sale necreate. Omul, odată ce se detașează de gâlceava lumii, chiar pentru o clipă, poate să pătrundă în taina cunoașterii lui Dumnezeu, nu cea după Ființa Sa, ci după manifestările Sale către noi. Toți oamenii sunt chemați să-L cunoască pe Dumnezeu în strălucirea Feței Sale, adică să se apropie de El, atât cei care sunt împovărați în lume cu greutatea familiei și a copiilor, precum și cei care viețuiesc în mănăstiri”.

La sfârşitul slujbei, protos. Casian Florea, stareţul Mănăstirii Ceahlău, a mulţumit pentru prezenţă Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, părinţilor care au slujit împreună cu ierarhul lor, cât şi credincioşilor împreună-rugători, amintind de prezența continuă a sihaștrilor și monahilor în Muntele Ceahlău: „Bunul Dumnezeu a rânduit ca și anul acesta, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, să ne regăsim pe Muntele Ceahlău. Bucuria revederii la această sărbătoare mare au trăit-o cândva și pustnicii și călugării care viețuiau pe lângă acest munte sfânt, numit și Muntele Pion, când se adunau la sunetul toacei, care era bătută pe vârful cel mai înalt al muntelui. Bucuria era una duhovnicească întrucât, după Sfânta Liturghie, își împărtășeau unii altora din trăirile lor duhovnicești și din luptele interioare. Își povesteau cum reușeau, cu ajutorul Domnului și al Maicii Sale, prin psot și rugăciune, prin smerenie și dragoste și prin nădejde nezdruncinată să biruiască gândurile cele rele, foamea, frigul, singurătatea și toate patimile care ne războiesc și pe noi. Un veac din care aproape jumătate s-a dorit ateu părea să fi strivit orice urmă de viață monastică în pădurile Ceahlăului. Astăzi însă vedem că au apărut din nou schituri în poienile sale, pe vechile locuri sau pe altele noi. Mai mult, pe vârful Ceahlăului s-a ridicat această sfântă mănăstire, în memoria sihaștrilor care au sfințit acest munte”.

Având hramurile „Schimbarea la Față a Mântuitorului” și „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, Mănăstirea Ceahlău este situată la cota 1800, fiind unul din lăcașele monahale de la cele mai mari altitudini din țară. Sărbătoarea Schimbării la Față face în mod tradițional legătura între sărbătorile dedicate Sfântului Ioan Iacob și Sfintei Teodora de la Sihla, fiind un prilej de pelerinaj la mănăstirile nemțene pentru numeroși credincioși.

De la același autor

Ultimele din categorie