Schimbarea stilului de viaţă ar putea duce la diminuarea incidenţei bolilor oncologice

Social

Schimbarea stilului de viaţă ar putea duce la diminuarea incidenţei bolilor oncologice

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susţin că numărul bolnavilor de cancer înregistraţi la nivel mondial ar putea scădea cu o treime, dacă stilul de viaţă s-ar schimba radical. Statisticile oficiale arată că anual în lume se înregistrează 12 milioane de cazuri noi de îmbolnăviri de cancer.

Potrivit specialiştilor OMS, aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer de pe mapamond ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viaţă, fapt ce ar putea fi realizat printr-o mai mare prudenţă în ceea ce priveşte principalii factori de risc: fumatul, obezitatea, consumul insuficient de fructe şi legume, lipsa exerciţiilor fizice, consumul excesiv de alcool şi poluarea aerului din oraşe. Potrivit celor mai recente cifre cunoscute, cele din 2008, cancerul a cauzat 7,6 milioane de decese pe plan mondial în acel an, reprezentând 13% din mortalitatea mondială. Cancerele de plămâni, de stomac, de ficat, de colon şi mamar sunt cele care cauzează cel mai mare număr de decese în lume.

Statisticile OMS nu sunt deloc încurajatoare, avertizând că mortalitatea cauzată de cancer va continua să crească şi va depăşi pragul de 13,1 milioane de decese în 2030.

Potrivit unui raport  OMS publicat în 2011, România se situează pe locul 47 din 50 de ţări, în ceea ce priveşte numărul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori). Cele mai frecvente forme de cancer sunt pulmonar şi colorectal la bărbaţi, respectiv de sân, la femei.

Sâmbătă, 4 februarie, în întreaga lume a fost marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva acestei afecţiuni.

Un raport realizat cu sprijinul Federaţiei Industriei Farmaceutice din Europa (EFPIA) relevă că, deşi incidenţa cancerului este în creştere, mortalitatea prin cancer este în descreştere, indicând impactul pozitiv al programelor de screening şi al noilor opţiuni terapeutice. Acesta prezintă diferenţe importante în ceea ce priveşte ratele de supravieţuire în Europa. Astfel, pacienţii din Austria, Franţa şi Elveţia au cel mai larg acces la tratamente noi, în timp ce Polonia, Republica Cehă şi Marea Britanie se situează în urmă. În fiecare an, în întreaga lume se înregistrează peste 12 milioane de cazuri noi de cancer.