Şcoala de vară „În grădina Maicii Domnului“

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Şcoala de vară „În grădina Maicii Domnului“

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, joi, 28 iulie, în Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Leucuşeşti, s-a desfăşurat a doua etapă a programului Şcoală de vară implementat de către Protoieria Fălticeni. La această activitate au participat 50 de copii din parohiile care fac parte din acest proiect: parohia gazdă a acestei etape, Leucuşeşti (pr. paroh Adrian Dulgheriu), Parohia Bogdăneşti I (pr. paroh Marcel Ursuţu) şi Parohia Boroaia I (pr. paroh Silviu Maxim).

Programul zilei a început la ora 8:00 cu primirea invitaţilor de către pr. paroh Adrian Dulgheriu. Copiii au mers în biserica parohială, unde s-au făcut rugăciunile dimineţii. A urmat servirea micului dejun şi prezentarea programului, obiectivelor şi aşteptărilor acestei acţiuni.

Copiii au fost împărţiţi în două ateliere care au purtat numele a doi sfinţi iubiţi de cei mici - Sfântul Nicolae şi Sfânta Filofteia. Activitatea a continuat cu discutarea temelor propuse pentru seminariile catehetice: „Cine este Maica Domnului şi rolul ei în viaţa noastră“, şi „Ce este un pelerinaj şi cum trebuie să ne comportăm“. Copiii au fost receptivi şi foarte preocupaţi de cele ce s-au discutat la aceste seminarii. Toţi copiii au trecut pe la cele două ateliere. Preocuparea lor a fost vădită prin mulţimea întrebărilor legate de cele două teme. Programul a continuat cu un pelerinaj la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ din Cămârzani, unde au fost întâmpinaţi de către monahia Maria Deac, care le-a adresat un cuvânt de bun venit, fiindu-le ghid în cadrul acestui pelerinaj. Aici, copiii s-au închinat în biserica mare, au ascultat cuvântul de mare folos duhovnicesc despre icoanele făcătoare de minuni, au vizitat muzeul mănăstirii, au mers la mormântul Preasfinţitului Gherasim Putneanul şi au servit masa de prânz.

După-amiază, copiii s-au întors în Parohia Leucuşeşti, pentru a participa la atelierul de pictură pe sticlă şi mucava, coordonaţi de dna. prof. Cepoi Oana. În cadrul acestui atelier, copiii au fost iniţiaţi în arta picturii religioase cu reprezentări iconografice ale Maicii Domnului. Ei au descoperit tainele picturii pe sticlă, arătând mult interes, dar şi dragoste faţă de această artă. Activităţile s-au desfăşurat şi după-amiază în două ateliere. Cât timp o grupă a fost la atelierul de pictură, cea de a doua grupă avut un atelier de comunicare cu doamna profesoară de limba română Ariton Gabriela şi cu doamna profesoară de limba franceză Fodor Oana. La acest atelier s-au desfăşurat şi activităţi distractive concretizate în jocuri de grup conduse de cele două doamne profesoare. Ambele grupe au desfăşurat activităţi la cele două ateliere.

Seara, copiii au participat la diferite activităţi de muzică, dans şi jocuri ale copilăriei, au cinat şi s-au bucurat de un frumos foc de tabără.

Înainte de a pleca la casele lor, toţi copiii şi-au luat rămas bun de la moderatorii care le-au fost alături în această activitate: pr. paroh coord. Adrian Dulgheriu, pr. Ursuţu Marcel, pr. Maxim Silviu, pr. prof. Constantin Bogdan Feştilă, prof. arte plastice Cepoi Oana, prof. Ariton Gabriela şi prof. Fodor Oana. Cei mici au primit diplomele de participare şi programul ultimei etape ce se va desfăşura în Parohia Boroaia I, în data de 25 august. Cu toţii într-un glas şi-au exprimat bucuria de a fi participat la cele două etape ale şcolii de vară, arătând nerăbdare în vederea participării la cea de a treia etapă de la Parohia Boroaia.

„În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox în Patriarhia Română, cu arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, am reuşit să implementăm şi în cadrul Protoieriei Fălticeni, pe perioada vacanţei şcolare, programul de tip şcoală de vară. Am ajuns în etapa a II-a şi considerăm că a fost un real succes, pentru că am văzut cum s-au bucurat copiii de tot ceea ce s-a petrecut de-a lungul acestei zile. Ei s-au îmbogăţit sufleteşte, implicându-se cu drag la toate aceste activităţi şi chiar au venit cu propuneri pe care le vom pune în aplicare la următoarea întâlnire. Au primit noi cunoştinţe despre cinstirea Maicii Domnului şi despre închinarea la sfintele icoane. Foarte important este faptul că şi-au întărit prieteniile pe care le făcuseră în prima etapă a şcolii de vară de la Parohia Bogdăneştii I. Considerăm că toate obiectivele acestei întâlniri au fost atinse şi aşteptăm şi noi cu nerăbdare, ca şi copiii, următoarea dată când ne vom reîntâlni“, a concluzionat pr. Adrian Dulgheriu, protopop al Protopopiatului Fălticeni. (Pr. Georgian Rotar)

Citește despre: