Scrieri I. Zece Cuvinte despre poruncile lui Hristos. Cincizeci de capete – Sfântul Neofit Zăvorâtul din Cipru
La Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a apărut volumul Sfântului Neofit Zăvorâtul din Cipru, „Scrieri I. Zece Cuvinte despre poruncile lui Hristos. Cincizeci de capete”. Cartea face parte din colecția „Viața în Hristos și din seria de autor „Sfântul Neofit Zăvorâtul din Cipru”.
Opera Sfântului Neofit este foarte vastă și a fost editată critic între anii 1996-2008 de o echipă de cercetători din Tesalonic, care acum lucrează și la traducerea în neogreacă a ei. Ediția de la Iași însă este prima traducere sistematică într-o limbă modernă a operei sfântului.
Primul volum, apărut acum la Editura Doxologia, cuprinde două opere importante, și anume: o tâlcuire la poruncile Domnului Hristos din Predica de pe Munte, intitulată „Zece cuvinte despre poruncile lui Hristos”, prima sa scriere, în ordine cronologică, și o a doua lucrare intitulată „Cincizeci de capete (Pentikontakefalon)”, unde abordează teme biblice și teologice, precum răbdarea lui Iov, căderea protopărinților, păcatul lui Cain, avem aici și o exegeză la „Cântarea Cântărilor” în viziune eschatologică, meditații asupra morții ș.a..
Sfântul Neofit s-a născut în anul 1134, în satul Lefkara din Cipru și a intrat în viața monahală de tânăr. Fiind un doritor al vieții pustnicești, s-a retras mai în interiorul insulei, pentru a găsi un loc mai izolat unde să se nevoiască și a găsit o peșteră pe care a numit-o zăvorniță, din acest motiv este numit în sinaxar „Sfântul Neofit Zăvorâtul”. Sfințenia vieții sale a atras mulțime de ucenici ceea ce l-a determinat să construiască o mănăstire mare, cu hramul Sfintei Cruci. Atât peștera, cât și mănăstirea s-au păstrat intacte până în ziua de azi. Peștera a fost pictată încă de pe vremea sfântului cu scene din Evanghelie și cu diverși cuvioși, într-un stil simplu și cu un pronunțat caracter eshatologic. Într-o chilie săpată spre interiorul peșterii se află și mormântul sfântului. În această peșteră a trăit în izolare totală timp de aproape 60 de ani, nevoindu-se în post, rugăciune și cercetarea Scripturilor zi și noapte. Numai duminica cobora cu ajutorul unei scări în peștera de mai jos, pentru a rosti un cuvânt de învățătură ucenicilor săi.
Traducerea din greaca veche a cărții aparține Laurei Enache, cunoscut traducător din greaca patristică și bizantină, membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar ediția acestui prim volum în limba română a fost îngrijită de Pr. Dragoș Bahrim. În prezent, se lucrează la cel de-al doilea volum care va cuprinde alte două opere ale Sfântului Neofit, și anume „Cateheze către monahi” și „Testamentul tipiconal”.
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro