Ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor (12 februarie 2022) | Comunicat de presă

Arhiepiscopia Iaşilor

Ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor (12 februarie 2022) | Comunicat de presă

În data de 12 februarie 2022, ȋn Sala „Iustin Moisescuˮ a Centrului Eparhial Iaşi, s-au desfăşurat lucrările ședinţei anuale de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor.

† Ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor

comunicat de presă

În data de 12 februarie 2022, ȋn Sala „Iustin Moisescuˮ a Centrului Eparhial Iaşi, s-au desfăşurat lucrările ședinţei anuale de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor. După slujba Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea și sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, s-a întrunit acest organism deliberativ care a examinat şi a aprobat rapoartele de activitate ale tuturor sectoarelor Centrului Eparhial. Alături de membrii Adunării Eparhiale, la şedinţă au mai participat reprezentanţi ai mănăstirilor, ai protopopiatelor, ai şcolilor teologice din eparhie şi ai unor fundații sau asociații care își desfășoară activitatea, cu binecuvȃntarea Chiriarhului, pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Iaşilor. Vă prezentăm mai jos o sinteză a activității Arhiepiscopiei Iașilor în 2021.

(Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor)

***

„Dumnezeu este Cel Care lucrează toate în toţi” (I Cor. 12, 6)

– o sinteză a activității Arhiepiscopiei Iașilor în anul 2021 –

În Arhiepiscopia Iașilor, în anul mântuirii 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Nichifor Botoșăneanul au săvârșit Sfânta Liturghie, Sfinte Taine sau ierurgii în lăcașuri de cult din toate cele 13 protopopiate, efectuând 240 vizite pastorale şi misionare la parohii şi filii și 75 de vizite la mănăstiri şi schituri din eparhie, săvârșind 33 de slujbe cu prilejul sfințirii, resfințirii sau punerii pietrei de temelie la diferite biserici. Anul trecut, au fost hirotoniţi întru diacon 29 de candidaţi, şi 27 de candidaţi au fost hirotoniţi întru preot. De asemenea, cei doi ierarhi au vizitat școlile teologice, s-au ȋntȃlnit cu autoritățile locale şi centrale şi au fost prezenți la diferite evenimente, au participat la şedinţele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ale Sinodului Mitropolitan, ale Permanenţei Consiliului Eparhial şi ale Consiliului Eparhial.

 

Parohia și mănăstirea ‒ loc de mântuire

Arhiepiscopia Iaşilor cuprindea, la finele anului 2021, un număr de 1.249 unități parohiale (1.220 parohii și 29 filii) grupate în 13 protopopiate, ȋn care slujesc 1.187 de preoți. Alți 47 de preoți și-au dedicat slujirea în instituții precum spitale, unități militare, penitenciare, școli speciale sau în folosul unor persoane din comunitățile celor cu deficiențe de auz și vorbire.

Ȋn cele 102 aşezăminte monahale (dintre care 67 sunt mănăstiri) se nevoiesc 1.671 vieţuitori care şi-au continuat lucrarea lor de căpetenie: curăţirea de patimi, apropierea de Dumnezeu şi rugăciunea pentru lume. Anul trecut, în obştile monahale din Eparhia Iașilor au fost săvârșite 42 de tunderi în monahism.

Preocuparea pentru buna chivernisire a „viei Domnului” şi, mai ales, intensificarea comuniunii în Biserică au fost posibile și prin activitatea celor 3.646 de ostenitori angajați în unităţile de cult și subunitățile Centrului Eparhial, persoane care şi-au ȋmplinit slujirea cu sprijinul credincioşilor din parohiile de pe cuprinsul eparhiei, al slujitorilor din mănăstiri sau al altor instituții bisericești.

Oficiul canonic-juridic a continuat misiunea de a promova dialogul şi buna ȋnțelegere ȋn cadrul raporturilor juridice ale instituției, veghind asupra actelor juridice ȋncheiate sau reprezentând instituția acolo unde legislația prevede și permite acest lucru. În cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, la finele anului trecut existau un număr de 37 de asociații sau fundații și alte structuri asociative bisericești sau laice care sunt înființate sau funcționează cu binecuvântare arhierească.

 

Educație și formare

Ȋn anul universitar 2020-2021, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, la toate cele patru specializări (pastorală, didactică, asistență socială, artă sacră) au fost înscrişi la cursuri un număr total de 978 de studenţi, dintre care 57 la Doctorat. Au obţinut titlul de licenţiat 116 candidaţi, 97 de studenţi au absolvit masteratul și au fost acordate trei titluri de doctor. Din numărul total de studenţi, masteranzi și doctoranzi, 36 au fost din afara granițelor țării. Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a organizat anul trecut Simpozionul Studia Theologica Doctoralia, ediția a XIII-a, și Simpozionul Internațional Dumitru Stăniloae, ediția a VIII-a.

În judeţele din Arhiepiscopia Iaşilor, disciplina Religie a fost predată, în anul școlar 2020-2021, de 640 de cadre didactice, iar filialele Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR) au numărat aproximativ 9.250 de membri. În cele șase seminarii teologice au fost școlarizați 1.005 elevi. În cadrul Fundației „Varlaam Mitropolitul” funcționează Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” la care, în anul școlar 2020-2021, au fost înscriși 381 de elevi, respectiv 116 copii la grădiniță.

Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor a coordonat activitatea catehetică din eparhie, dezvoltând o serie de proiecte și colaborări și cu alte eparhii din țară și din străinătate. Pentru această lucrare au fost pregătiți anul trecut 120 de preoți și au fost organizate 43 de cateheze demonstrative, în cadrul cercurilor pastorale din fiecare protopopiat.

Centrul de Formare Continuă a organizat activități specifice, precum cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție.

Comunitatea Colegiului „Sfântul Nicolae” a fost constituită anul trecut din 88 de studenți și 18 studente. Aceștia au implementat peste 70 de proiecte ce au cumulat un număr total de peste 35.000 de ore de voluntariat.

În anul 2021 au intrat în  fondurile Bibliotecii Mitropolitane „Dumitru Stăniloae” un număr de 2.147 de volume cărți şi 94 de volume periodice, fondul total existent la sfârşitul anului fiind de 139.437 volume inventariate.

În afara activităților curente, Sectorul Învățământ a organizat sau susținut o serie de evenimente, dintre care cele mai importante au fost Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae”, Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași, Masterclass-ul de cânt bizantin și Concertul de Crăciun al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

 

Cultură și comunicare

În anul 2021, principalele activități ale Sectorului Cultural și Comunicații Media s-au desfășurat mai ales prin intermediul departamentelor Centrului Cultural Misionar Doxologia. Editura și Tipografia Doxologia au editat şi tipărit 154 de titluri, dintre care 72 de titluri noi şi 82 de retipăriri, într-un tiraj cumulat de 208.562 de exemplare.

Portalul doxologia.ro a avut o medie zilnică de 97.027 de utilizatori neduplicați. Prin Serviciul de programare informatică și prin Serviciul de tehnologia informației (IT), s-au asigurat serviciile specifice necesare și pentru alte subunități ale Centrului Eparhial.

Ȋn 2021, Doxologia Media a realizat o serie de emisiuni și rubrici radio sau TV postate pe portalul doxologia.ro sau difuzate de parteneri precum: Radio Trinitas, Trinitas TV, TVR și TVR Iași. Tot în acest an, Doxologia Media a realizat, de luni până vineri, o emisiune de tip magazin, de o oră, difuzată pe frecvențe terestre, la nivel național, de Radio Trinitas și online pe Radio Doxologia. Materialele video produse de doxologia.ro au avut un număr cumulat de 56 de milioane de vizualizări pe rețelele de socializare Facebook și YouTube.

Sectorul Comunicare și Relații Publice s-a implicat, de-a lungul anului 2021, în organizarea unor evenimente din cadrul eparhiei și, cu precădere, în relaționarea cu reprezentanți din presă sau din alte medii de formare a opiniei publice. La nivelul eparhiei, a continuat realizarea unor emisiuni săptămânale de spiritualitate și cultură creștină în colaborare cu posturile TVR Iași, Iaşi TV Life, Tele M, Infinit TV, respectiv Telemoldova Plus și Actualitatea TV (Pașcani). De menționat, de asemenea, este și colaborarea foarte bună cu Radio Iași, care realizează emisiunea săptămânală de spiritualitate „Lumina credinței” și transmite, în fiecare duminică și la anumite sărbători, slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană din Iași sau, ocazional, din alte biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

 

Filantropie și grijă pentru sănătate

Dincolo de efortul cerut de situația specială ce a debutat în 2020, în anul 2021 a continuat și activitatea socială și medicală obișnuită, cea coordonată de Sectorul pentru asistență socială și medicală, pe trei direcții:

1) Activitatea filantropică a parohiilor, mănăstirilor, schiturilor și a preoților misionari din unități bugetare s-a concretizat în servicii de tip cantină socială, centru de zi, beneficii financiare și ajutoare materiale etc. Au fost sprijiniți, într-o formă sau alta, în jur de 230.000 de beneficiari, utilizându-se un buget de aproximativ 11 milioane de lei. Evident, s-a însumat doar ceea ce s-a putut cuantifica, dar la acesta se adaugă acea milostenie neștiută decât de cel ce oferă și cel ce primește ― în mănăstiri sau în parohii ―, un ajutor material.

2) Birourile de asistență socială, cantinele sociale, Fundația „Solidaritate și Speranță” și alte ONG-uri bisericești, centrele pentru copii, bătrâni și persoane defavorizate de pe lângă Centrul Eparhial, protopopiate, parohii sau mănăstiri, prin serviciile sociale primare și specializate au vizat 15.500 de beneficiari, utilizându-se un buget total de aproxmativ 30 de milioane lei. O pondere semnificativă la această lucrare ce vine în sprijinul celor mai nevoiași a avut-o, și anul trecut, Asociația „Glasul Vieții” (Iași), coordonată de Părintele Dan Damaschin.

3) Servicii medicale gratuite au fost oferite de Spitalul, Policlinica și Fundația Medicală „Providenţa” din Iași, precum şi de cinci unităţi medicale din teritoriu: cabinetele de medicină generală de la mănăstirile Miclăuşeni, Agapia și Văratic și cele două cabinete de medicină generală și de stomatologie ale Fundației „Iustin Pârvu”, de la Mănăstirea Paltin. Pe lângă activitatea medicală, în contract cu CAS Iași și în regim de coplată de la pacienți, activitatea caritativă a utilizat un buget de aproximativ 800.000 lei, pentru 2.893 de beneficiari.

Acestor acțiuni filantropice li s-au mai adăugat și alte acțiuni similare, derulate prin alte instituții sau chiar direct, prin intermediul credincioșilor.

 

Misiunea de a călăuzi întru Viață

În contextul „Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi a „Anului comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”, Sectorul de Misiune a organizat 11 conferințe preoțești de primăvară, prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, şi 5 conferințe preoțești de toamnă, prezidate de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoşăneanul. Misionarii protopopești au efectuat 309 vizite pastorale și 80 slujbe misionare și au participat la 133 de întâlniri ale Cercurilor misionare.

În lucrarea pastorală cu tinerii din eparhie s-au săvârșit săptămânal Sfinte Liturghii pentru tineri și studenți în trei biserici din Iași, iar trei coruri de tineri (Grupul Prietenii Sfinților Trei Ierarhi de la Biserica Liceului Pedagogic, ASCOR și ATOR Iași) au participat la 20 de Sfinte Liturghii misionare. În parteneriat cu ATOR și ASCOR Iași s-au organizat conferințe, fizic sau online, 40 de emisiuni „Tineri către tineri” la Radio Trinitas, s-au continuat proiectele sub egida „Voluntarii Sfintei Parascheva”, Pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinților nemțeni”, precum și cea de-a XI-a ediție a Taberei Nemțișor.

Prin Proiectul de burse Investește în România! Investește în Educație, anul acesta 208 tineri au primit burse în valoare totală de 135.000 euro. ASCOR Iași a construit două case pentru două familii numeroase și a continuat organizarea conferințelor din perioada posturilor.

În cazul acțiunilor care au ca scop salvarea, protejarea și îmbunătățirea vieții, Departamentul Pro Vita a continuat desfășurarea proiectelor, după cum urmează: „Luna pentru viață” - marș online, „Dar pentru copii” - donații colectate în valoare de 25.953 lei; „Bucurie în Familie - pizza pentru fapte bune” - au fost adunate 41 de tone de alimente; susținere la studii a copiilor din familii numeroase cu rezultate bune la învățătură - peste 100 de burse oferite, „Scrisori către Moș Crăciun” - daruri în valoare de 150.000 lei au fost trimise către 200 de copii.

A continuat și anul trecut activitatea misionară desfășurată în colaborare cu Mitropolia Basarabiei (Republica Moldova). Sprijinul material oferit, ca și în anii trecuți, creștinilor ortodocși din Tanzania de către Centrul Eparhial de la Iași împreună cu câteva mănăstiri din eparhie a fost în valoare de 50.000 lei. La această sumă s-au adăugat donațiile strânse prin intermediul site-ului ajutorpentrutanzania.ro, în valoare de 52.000 euro.

 

Lumină din făclia ostenelilor

Prin intermediul Sectorului Economic și al Sectorului Agricol și Silvic, precum și al altor entități de profil economic, Arhiepiscopia Iașilor a susținut, din punct de vedere material, o serie de activități misionare, educative, filantropice sau culturale ale unor subunități sau ale unor fundații ce funcționează cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. 

Activitatea silvică s-a desfăşurat prin structurile proprii: Ocoalele Silvice Cetățuia, Vânători şi Blăgești din cadrul Asociaţiei Silvice Iaşi, unitate tutelată de Arhiepiscopia Iaşilor. Profitul obținut din activitatea economică a ocoalelor silvice sau rezultând din activitatea agricolă a fost direcționat către susţinerea operei pastoral-misionare, social-filantropice şi medical-caritative a Bisericii, conform Statutului Asociaţiei Silvice Iaşi şi prevederilor din Codul Fiscal. Prin contribuția ocoalelor silvice din Neamţ, Iaşi și Bacău, s-a donat un volum total de masă lemnoasă de 6.656 mc, însumând o valoare totală de peste 1.400.000 lei.

O sursă de susținere a acestor tipuri de activități menționate a mai constituit-o și valorificarea lumânărilor produse de Fabrica de lumânări „Sfântul Minaˮ a Centrului Eparhial. Și Librăriile mitropolitane „Sfânta Cuvioasă Parascheva” au sprijinit, din veniturile lor, activitățile specifice Bisericii. Acestea, împreună cu Depozitul de carte și obiecte de cult ,,Sfântul Luca”, au făcut eforturi pentru ca o icoană, o sfântă cruce, o carte de rugăciuni sau alte obiecte specifice cultului ortodox să ajungă acolo unde era nevoie de ele, adică în biserici și în casele credincioșilor. 

Din pricina restricțiilor impuse în starea de pandemie, în anul 2021 Centrul de Pelerinaj „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a organizat, în țară și în străinătate, un număr mai redus de pelerinaje, de doar 28, însumând 710 pelerini. Pelerinii care au fost, la rândul lor, oaspeți ai Arhiepiscopiei Iașilor au beneficiat de găzduirea mănăstirilor și a schiturilor, dar și a unor centre special organizate în acest sens, cum ar fi Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău sau Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” de la Miclăuşeni. Centrul de evenimente Agora din Iași a fost, de asemenea, gazdă pentru o serie de activități specifice.

Pentru buna gestionare a resurselor și o administrare eficientă și în deplină legalitate, Sectorul Financiar s-a sprijinit, în 2021, pe patru entități: Compartimentul central, Departamentul pentru relația cu protopopiatele și unitățile de cult, Departamentul activitate specifică de cult și Departamentul de achiziții.

Sectorul Control financiar și Audit intern a desfășurat activități specifice de verificare, dar și activități de îndrumare și consiliere pentru entități din structura Arhiepiscopiei Iașilor.

Prin intermediul Sectorului Fonduri Externe, s-a acordat consultanță și sprijin în elaborarea și depunerea de proiecte care să atragă fonduri europene, solicitările de finanțare venind de la unele parohii şi mănăstiri din Arhiepiscopia Iașilor. Acest Sector a desfășurat, anul trecut, și operațiuni de coordonare, asistență și consiliere în etapele de implementare a unor proiecte cu finanțare europeană la următoarele obiective: mănăstirile Bârnova și Frumoasa din Iași, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi (Iași), Parohia Vovidenia (Iași), mănăstirile Tazlău, Văratec, Sihăstria și Secu din Neamț, respectiv Parohia „Sfântul Gheorghe” (Botoșani).

Sectorul Patrimoniu și Construcții Bisericești al Arhiepiscopiei Iașilor a avut rolul de a coordona și supraveghea întreaga activitate din acest domeniu, la finele anului trecut fiind înregistrate, la nivelul eparhiei, un număr total de 486 de şantiere de construcție, restaurare, consolidare sau pictare. O activitate importantă pentru bunul mers al lucrurilor în acest domeniu au avut-o Centrul de Conservare și Restaurare a patrimoniului de Artă Creștină „Resurrectio”, Centrul Mitropolitan de Cercetări T.A.B.O.R., Echipa „Meşterul Manole”, Serviciul tehnic și Serviciul de arhitectură.

În final, se cuvine să reamintim că rândurile de mai sus nu cuprind o prezentare exhaustivă, ci una care evidențiază componentele mai vizibile și cuantificabile din viața de anul trecut a Arhiepiscopiei Iaşilor. Sunt multe domenii și direcții de activitate, de mai mică sau mai mare amploare, însă pentru toate ne-am străduit să avem ca reper cuvântul Sfântului Apostol Pavel: Lucrările sunt felurite, dar este Acelaşi Dumnezeu, Care lucrează toate în toţi” (I Corinteni 12, 6). Pe de altă parte, suntem conștienți că sunt şi multe alte lucruri pe care fie nu am reuşit să le împlinim, fie poate nu le-am dus la capăt, întru totul, după voia lui Dumnezeu.

 

Proiecte și perspective

Viața de parohie sau de mănăstire, lucrarea liturgică și cea misionară, învățământul teologic și educația religioasă, activitățile filantropice sau culturale rămân preocupările principale și în anul ce a început. Se va acorda cuvenita importanță și lucrărilor economice ce pot asigura un suport material adecvat pentru toate acestea.

Având în vedere că 2022 este declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”, vor exista o serie de evenimente și proiecte specifice acestor teme generoase.

Dintre prioritățile anului în curs, evidențiem:

1) Realizarea de materiale video despre Rugăciunea lui Iisus și isihasm.

2) Organizarea Simpozionului „Moştenirea spirituală şi culturală a Sfȃntului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naştere (1722-2022)”.

3) Inițierea a două noi colecții la Editura Doxologia:

a) Dialog interdisciplinar – Religie, Filosofie, Știință, editată în colaborare cu Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

b) Științe medicale și Spiritualitate creștină, editată în colaborare cu Centrul de Cercetare în Medicină și Spiritualitate creștină, Spitalul Providența, Iași.

4) Înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice în satul Miorcani (jud. Botoșani).

5) Înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice în comuna Bălțătești (jud. Neamț).

6) Extinderea Spitalului „Providența”.

7) Scrierea și publicarea unui „Ghid pastoral de catehizare și recuperare a persoanelor dependente și codependente”.

8) Înființarea și organizarea „Centrului de Cercetare și Documentare Alexandru Zub”.

Citește despre: