Ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor | Comunicat de presă (1 februarie 2025)

Arhiepiscopia Iaşilor

Ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor | Comunicat de presă (1 februarie 2025)

În data de 1 februarie 2025, la Centrul de evenimente „AGORA”, s-au desfăşurat lucrările ședinţei anuale de lucru a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor. După slujba Sfintei Liturghii săvârșită în capela „Sfânta Treime” a Spitalului „Providenţa”, prilej cu care s-au binecuvântat lucrările de înnoire ale acestui așezământ medical, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, s-a întrunit acest organism deliberativ care a examinat şi a aprobat rapoartele de activitate ale tuturor sectoarelor Centrului eparhial. Alături de membrii Adunării eparhiale, la şedinţă au mai participat reprezentanţi ai mănăstirilor, ai protopopiatelor, ai şcolilor teologice din eparhie şi ai unor fundații sau asociații care își desfășoară activitatea, cu binecuvȃntarea Chiriarhului, pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Iaşilor. Vă prezentăm mai jos o sinteză a activității Arhiepiscopiei Iașilor în 2024.

Domnul „înalţă sufletul şi luminează ochii,

dând vindecare, viaţă şi binecuvântare.

(Eclesiasticul 34, 19)

O sinteză a activității Arhiepiscopiei Iașilor în anul 2024

În Arhiepiscopia Iașilor, în anul mântuirii 2024, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi Preasfinţitul Părinte Episcop vicar Nichifor Botoşăneanul au săvârșit Sfânta Liturghie, Sfinte Taine sau ierurgii în lăcașuri de cult din toate cele 13 protopopiate, efectuând 205 vizite pastorale şi misionare la parohii şi filii și 128 de vizite la mănăstiri şi schituri din eparhie, săvârșind 49 de slujbe cu prilejul sfințirii, resfințirii sau punerii pietrei de temelie la diferite biserici. Pe parcursul anului trecut, au fost hirotoniţi întru diacon 28 de candidați și 19 diaconi hirotoniți întru preot. De asemenea, cei doi ierarhi au vizitat școlile teologice, au acordat audiențe, s-au ȋntȃlnit cu autoritățile centrale și locale şi au fost prezenți la diferite evenimente, au participat la şedinţele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ale Sinodului Mitropolitan, ale Permanenţei Consiliului Eparhial şi ale Consiliului Eparhial.

PAROHIA ȘI MĂNĂSTIREA ‒ LOC DE MÂNTUIRE

Arhiepiscopia Iaşilor cuprindea, la finele anului 2024, un număr de 1.259 de parohii și 28 de filii, grupate în 13 protopopiate, ȋn care slujesc 1.184 de preoți. Alți 50 de preoți și-au dedicat slujirea unor persoane din instituții bugetare precum spitalele, unitățile militare, azilele de bătrâni, penitenciarele sau școlile speciale ale comunităților celor cu deficiențe de auz și vorbire.

Întreaga activitate a Arhiepiscopiei Iaşilor a fost posibilă și prin osteneala persoanelor încadrate pe 3.866 de posturi din unităţile de cult și subunitățile Centrului Eparhial, care şi-au ȋmplinit slujirea cu sprijinul credincioşilor din parohii.

Ȋn cele 103 aşezăminte monahale (67 de mănăstiri și 36 de schituri) se nevoiesc 1.697 de vieţuitori. Anul trecut, în obştile monahale din Arhiepiscopia Iaşilor au fost săvârșite 15tunderi în monahism şi 17rasoforii. 

O sinaxă monahală cu stareții și starețele din Mitropolia Moldovei și Bucovinei a avut loc anul trecut, în ziua de 8 noiembrie 2024, la Mănăstirea Agapia, județul Neamț, cu participarea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Efrem Vatopedinul, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos. Dincolo de problemele administrative ale Sectorului Exarhat, s-au căutat mai ales soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii duhovniceşti din toate așezămintele monahale, de asigurare a unui climat de pace şi frăţietate în obşti, de menţinere vie şi curată a rugăciunii liturgice.

Oficiul canonic-juridic a continuat misiunea de a promova dialogul şi buna ȋnțelegere ȋn cadrul raporturilor juridice ale instituției, veghind asupra actelor juridice ȋncheiate sau reprezentând instituția acolo unde legislația prevede și permite acest lucru. În cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, la finele anului trecut existau un număr de 41 de asociații sau fundații și alte structuri asociative bisericești sau laice care sunt înființate sau funcționează cu binecuvântare arhierească.

EDUCAȚIE ȘI FORMARE

În anul universitar 2023–2024, la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi, au fost înscrişi  925 studenţi, din care 675 la forma de învăţământ Licență, 223 la Master şi 27 la Doctorat. 118 candidaţi au fost licențiați, 90 de studenţi au absolvit masteratul, și au fost acordate 8 titluri de doctor. Din numărul total de studenți, masteranzi și doctoranzi, 43 sunt din Republica Moldova, iar 21 din alte țări (Ucraina, SUA, Austria, Germania, Siria, Canada, Mexic, Kenya, Uganda). La extensiunea Facultății din Chișinău au fost înscriși un număr de 79 de studenți.

În cele șase seminarii din Arhiepiscopia Iașilor au fost înscrişi, în anul şcolar 2023-2024, 1.089 elevi, dintre care au promovat 1.062. Au absolvit cursurile seminariale 242 de elevi.  

În judeţele din Arhiepiscopia Iaşilor, disciplina Religie a fost predată în anul şcolar 2023-2024 de 584 de cadre didactice, iar filialele Asociației Părinți pentru Ora de Religie(APOR) numără în total 9.250 de membri.

În anul școlar 2023-2024, ȋn cadrul Fundației Varlaam Mitropolitul, atât la Liceul Teoretic Varlaam Mitropolitul din Iași (pentru ciclurile primar, gimnazial și liceal), cât și la grădiniță, au fost înscriși în total 659 de elevi.

Centrul de Formare Continuă a dezvoltat și organizat cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție pentru 106 preoți din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Programul de Mentorat în Seminariile Teologice pentru 585 de elevi și 60 de profesori, cursurile autorizate de formare profesională pentru 163 de participanți, Programul de Formare Tineri Preoți (20 de participanți), Programul de Însoțire a Tânărului Preot (18 tineri preoți implicați), precum și alte activități specifice.

În anul 2024, au intrat în patrimoniul Bibliotecii Dumitru Stăniloae un număr de 1.300 de volume cărți şi 108 de volume periodice, fondul total existent la sfârşitul anului fiind de 144.579 de volume inventariate. Catalogul online cuprinde 94.522 de exemplare prelucrate informatizat. Au fost împrumutate și restituite direct și online, în total, 16.284 de volume. În anul 2024 s-au înscris 227 de cititori noi, biblioteca fiind frecventată de cititori, în total, de 6.811 ori.

În anul 2024, în comunitatea Colegiului Sfântul Nicolae au fost 88 de membri, la care s-a adăugat comunitatea de fete – 12 studente. Membrii colegiului au implementat 82 de proiecte care însumează un număr de peste 72.000 de ore de voluntariat. 

Activitatea Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor s-a axat, în prima parte a anului, pe organizarea Concursului național catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă. În cadrul cercurilor pastorale din cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, s-au desfășurat catehezele demonstrative dedicate anului omagial și comemorativ 2024. 

Sectorul învățământ a mai organizat sau a susținut anul trecut o serie de evenimente precum: Simpozionul Internațional Dumitru Stăniloae, Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași, Simpozionul Internațional Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, Simpozionul Internațional Studia Theologica Doctoralia, Simpozionul Internaţional Explorări în tradiţia biblică românească şi europeană și Concertul de colinde al Mitropoliei

CULTURĂ ȘI COMUNICARE 

Prin toate proiectele desfăşurate pe parcursul anului 2024 s-a urmărit întărirea în credință a celor care accesează resursele editoriale şi mediatice (cărțile editurii şi conținutul portalului doxologia.ro), dar şi apropierea de valorile creştine a celor indiferenți religios sau rezervați ȋn privința ȋnvățăturilor Bisericii.

Editura și Tipografia Doxologia au editat şi tipărit un număr de 246 titluri, dintre care 79 titluri noi şi 167 de retipăriri, într-un tiraj cumulat de 164.625 de exemplare.

Între noile apariții editoriale din 2024, an în care s-au împlinit 400 de ani de la nașterea Sfântului Mitropolit Dosoftei, menționăm în special volumele Psaltirea în versuri (1673) – ediția critică de N.A. Ursu (Mitropolia Moldovei și Sucevei, 1974, facsimil și transliterare) și volumul Psaltirea 1673 (ediția princeps, în facsimil), publicate în cadrul proiectului Restitutio. Mitropolitul cărturar Dosoftei – 400 de ani de la naștere. Psaltirea în versuri (1673). 

Portalul doxologia.ro a avut o medie de 75.000 utilizatori zilnici, iar Radio Doxologia a avut emisie pe internet oferind ascultătorilor slujbele de la Catedrala Mitropolitană din Iași, muzică psaltică, iar ȋn luna decembrie un flux continuu de colinde.

Materialele video produse de Doxologia.ro au numărat 14,3 milioane de vizualizări, însumând aproximativ 2,1 milioane de ore de vizionare pe YouTube. 

În cadrul Sectorului activează Centrul de Studii Patristice „Sfântul Maxim Mărturisitorul” și Departamentul de Proiecte și Evenimente

Dintre evenimentele organizate anul trecut, un impact semnificativ a avut și prima ediție a Festivalului Internațional de Film Quo Vadis (7–10 noiembrie), la care au participat cineaști din Grecia, Serbia, SUA, Kîrgîsztan, Georgia, Kazahsztan, Austria și România. La acest festival au fost proiectate 37 de filme (artistice și documentare).

Sectorul Comunicare și Relații Publice s-a implicat, de-a lungul anului 2024, mai mult în relaționarea cu reprezentați din presă sau din alte medii de formare a opiniei publice. Anul trecut a continuat realizarea unor emisiuni săptămânale de spiritualitate religioasă difuzate de posturile TVR Iași, Iaşi TV Life, TeleM, Infinit TV, la care s-au adăugat trei emisiuni cu specific religios realizate de televiziunile TeleMoldova Plus, Apollonia TV și TeleM Botoşani. De menționat, de asemenea, este și colaborarea foarte bună cu Radio Iași, care realizează emisiunea săptămânală de spiritualitate „Lumina credinței” și transmite, în fiecare duminică și la anumite sărbători, slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană din Iași sau, ocazional, din alte biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. 

Prin Calendarul de evenimente al Arhiepiscopiei Iaşilor, s-au înregistrat anul trecut informaţii referitoare la peste 1.500 de evenimente care au avut loc în cadrul eparhiei (din sfera liturgică, misionară, educaţională, culturală, administrativă şi filantropică) față de aproximativ 1.000 înregistrate în 2023. 

Anul trecut a fost activat, în premieră, un „Telefon al pelerinului” (Telverde) pe perioada sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva. La cele două numere de telefon au fost peste 3.000 de apeluri în cele 8 zile de funcţionare.

FILANTROPIE ȘI GRIJĂ PENTRU SĂNĂTATE 

În plan social-filantropic, Arhiepiscopia Iașilor sprijină persoane și familii afectate de sărăcie și suferință prin activități, proiecte și programe filantropice, de asistență socială și medicală, derulate în acord cu tradiția și învățătura Bisericii.  

Misiunea social-filantropică a fost îndeplinită pe trei mari componente, după cum urmează:

1) Activitatea celor 32 de unități social-filantropice acreditate, prin Birouri de asistență socială cu Centre comunitare de suport pentru situații de urgență și criză, cantine sociale, centre rezidențiale și de zi pentru copii, bătrâni și persoane defavorizate etc. Acestea funcționează pe lângă Centrul eparhial, protopopiate, parohii sau mănăstiri și ONG-uri bisericești. Între acestea se evidențiază Fundația „Solidaritate și Speranță”, care a implementat și două proiecte europene. Peste 3.800 de beneficiari au fost asistați cu un buget de 20 milioane lei

2) Activitatea filantropică a protopopiatelor, parohiilor, a preoților misionari din unități bugetare 

Acestea au oferit servicii neacreditate de tip cantină socială, beneficii (ajutoare) financiare și materiale și altele pentru persoane și familii defavorizate. 

În 2024 s-au organizat 22 de campanii de donare de sânge organizate de parohii, la care au participat 162 de donatori, colectându-se peste 80 de litri de sânge.

De asemenea, în acest an, de la parohii și mănăstiri, prin Protopopiate, s-au organizat trei colecte umanitare pentru persoane/ familii sinistrate/ refugiate, în urma războiului sau inundațiilor catastrofale: 1) suma de 153.835 lei, urmare a războiului din Nagorno Karabah și a crizei umanitare cu refugiați în Armenia; 2) suma de 1.300.000 lei, urmare inundațiilor din luna septembrie 2024 din judeţele Vaslui și Galați; 3) suma de 10.000 euro, urmare a inundațiilor din luna octombrie 2024, din Spania (regiunea Valencia). Sumele colectate astfel au fost transmise celor afectați de aceste tragedii.

3) Activitatea medicală filantropică s-a desfăşurat în anul 2024 prin serviciile oferite de Spitalul și Policlinica „Providenţa”, a Fundației Medicale „Providența”, a Centrului Medico-Social „Veronica” al Asociației „Glasul Vieții” și a celor 3 unități medicale din teritoriu, de pe lângă mănăstiri. Au beneficiat de sprijin peste 12.800 de pacienți cu un buget de 6,7 milioane lei.

MISIUNEA DE A CĂLĂUZI ÎNTRU VIAȚĂ 

Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală a continuat și în anul 2024 proiectele din anii precedenți, venind în sprijinul preoților și în întâmpinarea nevoilor sufletești ale credincioșilor din eparhie. 

Au fost organizate zece conferințe preoțești de primăvară și zece conferințe preoțești de toamnăiar la Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Mănăstirea Durău au fost organizate trei conferințe preoțești cu tema „Cercul misionar – mediu de frățietate și întrajutorare a preoților, în Hristos”. Misionarii protopopești au efectuat 226 vizite pastorale și au participat la 240 întâlniri ale Cercurilor misionare.

Departamentul Misiune pentru Tineret a oferit pentru 16.381 de tineri din eparhia noastră oportunitatea de a participa la Tabăra Nemțișor, Tabăra copiilor de preot, Tabăra din Pridvorul Satului, Tabăra din Tinda Bisericii, Întâlnirile anuale cu tinerii din protopopiate, la Pelerinajul pedestru Pe urmele sfinților nemțeniși la Seminarii de comunicare și de lucru în echipă. Organizarea Întâlnirii tinerilor ortodocși din Moldova a adus împreună 1500 de tineri din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, din Mitropolia Basarabiei și din Ucraina. Activitatea liturgică a fost marcată prin săvârșirea în zone misionare a 20 de Sfinte Liturghii și prin săvârșirea săptămânală a Sfintei Liturghii în cinci biserici din Iași. Anul acesta s-a  lansat un concurs de proiecte adresat tinerilor cu un buget de 113.000 lei. Prin Proiectul de burse Investește în România! Investește în Educație, au primit burse 231 tineri în valoare totală de 127.300 de euro. În plan misionar și mediatic menționăm: 45 de emisiuni Tineri către Tineri la Radio Trinitas; peste 15 intervenții în emisiuni difuzate pe canale locale și naționale; s-au susținut 40 de cateheze

Departamentul Pro Vita a continuat proiectele: Luna pentru viață (organizarea marșului în 19 localități cu peste 14.000 de participanți), Festivalul Familiei (peste 7.000 de participanți), Dar pentru Copii (s-a finalizat construcția și s-a amenajat mansarda unei case pentru o familie cu nouă copii – cu investiții de 119.295 lei),  Susținere la studii a copiilor din familii numeroase (100 de burse de 300 lei/ lună), Scrisori către Moș Crăciun (daruri în valoare de 81.200 lei), Cu dragoste pentru mame, la care au fost invitate 30 mame cu mulți copii, Programul „Praesidio” pentru femeile însărcinate aflate în dificultate (29 de mame au renunțat la avort, s-au desfășurat 63 ore de terapie pentru mame, familii și copii și 156 ore de consiliere pentru 60 de femei însărcinate în vederea păstrării sarcinii). A fost implementat atelierul „Creștem cu fiecare poveste”, la care au participat 1.000 copii din județul Iași.

La solicitarea eparhiilor din Mitropolia Basarabiei, prin Departamentul Colaborări misionare, Arhiepiscopia Iașilor a sprijinit: participarea unor delegații de preoți basarabeni la sărbătoarea Sfântului Iosif cel Milostiv și a Sfintei Cuvioase Parascheva; continuarea proiectului înfrățirilor între protopopiate/ parohii din Eparhia Iașilor și protopopiate/ parohii din Mitropolia Basarabiei; susținerea financiară a 26 de pelerinaje în Eparhia Iașilor și a 62 tineri basarabeni pentru participarea la ITOM Iași. Sprijinul material oferit creștinilor ortodocși din Episcopia de Arusha și Tanzania Centrală a fost de 59.416 euro.

Prin Departamentul Minorități s-au organizat în opt parohii „Tabăra Bucuriei”, la care au participat peste 600 de copii și tineri și au fost oferite burse pentru trei tineri de etnie rromă.

Departamentul de Consiliere și tratare a persoanelor afectate de adicții a continuat activitățile de prevenție în școli și licee, ședințele de consiliere individuală/ grup și susținerea cursurilor de formare. În luna februarie s-a înființat Centrul de recuperare a persoanelor afectate de adicții „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, în cadrul Protopopiatului 2 Iași, iar în luna noiembrie a fost sfințit Centrul Ortodox de Recuperare din Adicții (CORA) „Sfântul Vasile cel Mare” – Tătărași. Centrele de recuperare a persoanelor afectate de adicții „Sfântul Apostol Andrei” din Botoșani și „Sfântul Gherasim din Kefalonia” din Piatra Neamț au oferit servicii de consiliere individuală pentru 124 de beneficiari și au susținut 15 sesiuni de prevenție.

Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) – filiala Iași a organizat conferințe, campanii filantropice, ateliere de creație și de cusături tradiționale și a întărit relațiile de colaborare cu alte asociații de profil.

Centrul de formare și consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” a organizat conferințe și ateliere în format fizic și online, peste 3.700 de persoane beneficiind de consiliere și orientare.

LUMINĂ DIN FĂCLIA OSTENELILOR

Sectorul financiar a funcționat, în 2024, cu următoarele structuri în componență Compartimentul Central, Casieria centrală, Departamentul activitate specifică de cult, Departamentul relația cu protopopiatele și unitățile de cult și Departamentul de achiziții.

În cadrul sectorului s-au desfășurat în special activități fără scop patrimonial și, punctual, o serie de activități economice.

Activitatea Sectorului economic s-a desfășurat prin intermediul următoarelor subunități:

1) Fabrica de lumânări „Sfântul Mina”, 2) Atelierul de tămâie, 3) Depozitul pentru obiecte de cult „Sfântul Luca”, 4) Librăriile Doxologia din Iași, Piatra Neamț, Tg. Neamț, 5) Centrul de pelerinaje „Sfânta Parascheva”, 6) Centrul Social Cultural „Sfântul Ilie” Miclăuşeni, 7) Centrul Cultural – Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău, 8) Centrul de Tineret Nemțișor, 9) Brutăria „Sfântul Onufrie”, 10) Cofetăria Pelerinul, 11) Casa de Oaspeți „Sfântul Nicolae” și 12) Centrul de Evenimente „Agora”.

Activitatea Sectorului Control financiar și Audit intern, desfășurată de către cei trei auditori interni și consilierul de resort în anul 2024, a avut drept scop asigurarea unei mai bune organizări a celorlalte sectoare, îndrumarea și verificarea respectării conformității activității acestora, efectuarea de analize și verificări specifice, precum și contribuția la conservarea și dezvoltarea patrimoniului instituției.

În anul 2024, sub coordonarea Sectorului agricol și silvic, gratuitățile de material lemnos aprobate unităților de cult, persoanelor fizice și juridice, de la cele trei ocoale silvice, au  fost în cantitate totală de 7.503 m.c. (cherestea, lemn de lucru și lemn de foc), valoarea totală fiind de 2.626.050,00 lei.

Sectorul Patrimoniu și Construcții bisericești are în componență: 1) Centrul de Conservare și Restaurare a patrimoniului de Artă Creștină „Resurrectio” (care include și Muzeul Mitropolitan); 2) Centrul Mitropolitan de Cercetări T.A.B.O.R.; 3) Serviciul tehnic; 4) Serviciul de arhitectură; 5) Echipa „Meșterul Manole”

În cursul anului 2024, în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor au existat un număr total de 634 de șantiere ce au vizat lucrări de construire, consolidare, reparare, restaurare, pictare, restaurare pictură, renovări la lăcașurile de cult, case parohiale, cancelarii parohiale, centre social pastorale, cultural-educaționale, centre medicale, de tratament, policlinici, chilii/ case mănăstirești și alte edificii. Anul trecut, Muzeul Mitropolitan a primit 18.905 vizitatori și a organizat activități cultural-educaționale și misionare.

În anul 2024, în cadrul Sectorului Fonduri Externe au fost realizate următoarele categorii de activități:

- Coordonare implementare proiecte finanțate prin POR 2014-2020 pentru Mănăstirea Bârnova și pentru Înființare centru de zi pentru persoane vârstnice în sat Miorcani, județul Botoșani”;

- Coordonare implementare proiecte PNRR pentru unitățile de cult: Mănăstirea Bisericani din județul Neamț şi Mănăstirea Miclăușeni din județul Iași;

- Coordonare accesare fonduri având ca beneficiar Arhiepiscopia Iașilor pentru restaurarea Palatului Mitropolitan și a Catedralei Mitropolitane din Iași;

- Asistență și consiliere în etapele de elaborare și implementare pentru 27 de proiecte finanțate prin Institutul Național al Patrimoniului, Apelul Timbrul Monumentelor Istorice, având ca beneficiari unități de cult – parohii și mănăstiri.

PROIECTE ȘI PERSPECTIVE

Viața de parohie sau de mănăstire, lucrarea liturgică și cea misionară, învățământul teologic și educația religioasă, activitățile filantropice sau culturale rămân preocupările principale și în anul ce a început. Se va acorda, în continuare, cuvenita importanță și lucrărilor economice care asigură un suport material adecvat pentru toate acestea.

Evidențiem, mai jos, și câteva dintre propunerile pentru următoarea perioadă:

  1. Organizarea Sinaxei monahale mitropolitane cu stareții și starețele din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
  2. Demararea proiectului Strana parohială dedicat susținerii și îmbunătățirii misiunii cântăreților bisericești în Arhiepiscopia Iașilor.
  3. Eminescu 175. O nouă lectură (două dimensiuni ale proiectului – 2 concerte – compoziții muzicale pe versuri de Mihai Eminescu și o serie de interviuri Eminescu, mereu aproape, la Radio Trinitas);
  4. Teologie și Viață Nr. 1-4/ 2025 – supliment (limba română) - Ediție specială dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea revistei Teologie și Viață.
  5. Lucrări de reamenajare, în Iași, a unui Centru de zi pentru copii defavorizați „Sfântul Lazăr”.
  6. Achiziția unui cabinet medical mobil, autorizat pentru servicii medicale în zonele cele mai izolate și defavorizate ale Eparhiei.
  7. Înfrățirea Cercurilor Misionare din Arhiepiscopia Iașilor cu parohii din Mitropolia Basarabiei.
  8. Întocmirea documentației pentru construirea a două Centre de Tineret în Municipiul Iași: „Sfinții Trei Ierarhi” din Copou și „Sfântul Paisie Olaru” din Cicoare, cartierul Dacia.
  9. Realizarea unui plan de acțiune multianual privind restaurarea mormintelor unor personalități din Moldova.
  10. Restaurarea Castelului Sturdza de la Miclăușeni.

Achiziție și montare panouri fotovoltaice care să asigure autonomia energetică la Spitalul „Providența” din Iași.

(Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor)

Citește despre: