Ședință prezidată de IPS Teofan la Societatea Ortodoxă a Femeilor Române
În data de 2 aprilie, pe la ceasurile înserării, la sediul Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR), filiala Iaşi, din strada Lascăr Catargi nr. 33, a avut loc o şedinţă de lucru a membrelor Societăţii, prezidată de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Această întrunire are loc după ce s-au scurs cele patruzeci de zile de pomenire a celei care a fost preşedintă a SOFR-Iaşi timp de zece ani, doamna Margarita Vlad, plecată la ceruri în data de 10 februarie 2015.
După cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a evocat chipul blând şi vesel al doamnei Margarita Vlad, amintind realizările frumoase ale SOFR-Iaşi sub coordonarea acesteia, ultima activitate marcantă fiind organizarea manifestărilor de aniversare a 20 de ani de la reînfiinţarea SOFR-Iaşi (1994-2014).
Ulterior, Părintele Mitropolit Teofan a adresat doamnelor prezente un frumos cuvânt de învăţătură, având ca mesaj central iubirea vrăjmaşilor, cel mai bun şi sigur criteriu de evaluare a stării noastre lăuntrice. La această iubire a celor care ne cauzează rău nu putem ajunge dacă nu îi acceptăm mai întâi şi dacă nu încercăm să nu-i urâm, cel puţin. Pentru că, cei care ne fac un rău împlinesc, de fapt, fără să vrea, voia Lui Dumnezeu în viaţa noastră, într-o măsură pe care noi nu o înţelegem încă. Având în vedere că suntem la începutul săptămânii Pătimirilor Domnului, să căutăm pacea care, în faţa Lui Dumnezeu, este mai plăcută decât dreptatea.
Totodată, s-au adus în discuţie diferite aspecte practice care au vizat continuarea şi chiar îmbunătăţirea activităţii SOFR-Iaşi, până la alegerea unui nou preşedinte executiv. Astfel, Înaltpreasfinţitul Teofan, în calitatea sa de Preşedinte de onoare al Societăţii, a desemnat-o pe doamna Angela Olaru, fostă preşedintă a SOFR-Iaşi în perioada 1994-2004, să asigure continuitatea şi să coordoneze timp de şase luni toate activităţile Societăţii, având ca sprijin apropiat pe doamna Doina Codruţ, în calitate de prim-vicepreşedintă. Acest lucru a fost acceptat în unanimitate de către doamnele prezente, într-un spirit de comuniune şi căldură familială. Au urmat luări de cuvânt, întrebări şi chiar expunerea unui caz social de care doamnele se preocupă în lucrarea lor filantropică şi pentru care au cerut sfat şi îndrumare de la păstorul lor duhovnicesc, Părintele Mitropolit Teofan.
Având în vedere vremurile de încercare a credinţei pe care le traversăm şi faptul că obiectivul principal al Societăţii este cel de educare a tinerelor românce în spiritul valorilor creştin-ortodoxe şi desfăşurarea activităţilor social-filantropice şi misionar-culturale, se doreşte elaborarea unei strategii de dezvoltare care să crească numărul membrelor cu calităţi de „mărturisitoare” în Societate, să se înfiinţeze noi filiale în oraşele mari din Arhiepiscopie şi o implicare a cât mai multor femei creştine în sprijinirea orei de religie în şcoli, a familiilor aflate în suferinţă şi în toată misiunea Bisericii astăzi.