Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, la ceas de sărbătoare

Arhiepiscopia Iaşilor

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, la ceas de sărbătoare

Marţi, 18 martie 2014, la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi s-a mai scris o pagină de istorie: au avut  loc manifestările prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea seminarului şi a 20 de ani de la reînfiinţare. O serie de evenimente cu caracter religios şi cultural-artistice au îmbrăcat în haine de sărbătoare unitatea de învăţământ teologică, cu ocazia acestui moment aniversar.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi au avut loc marţi mai multe momente festive. Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată de  IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la manifestările aniversare. Alături de cei doi ierarhi, printre invitaţii evenimentului s-au numărat academician Alexandru Zub, prof. univ. Gheorghe Macarie, vicepreşedinţii  Consiliului Judeţean - ec. Gh. Sorescu şi ing. Paul Ioan Pavăl, ing. Dorin Alexandrescu - primarul oraşului Dorohoi, ec. Constantin Bursuc - viceprimar al oraşului Dorohoi, Otilia Luca - inspector  şcolar  adjunct al ISJ Botoşani, pr. prof. Petru Georgel Chichioacă - inspector pentru disciplina religie, prof. Paula Gavriluţă - inspector  pentru învăţământ preşcolar,  Corneliu Muha - consilier în cadrul Sectorului economic al Arhiepiscopiei Iaşilor şi manager general al Editurii „Sf. Mina“ din Iaşi,  foşti inspectori şcolari generali ai ISJ Botoşani şi foşti primari ai oraşului Dorohoi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, oameni de afaceri, profesori care au predat în decursul timpului la seminar, precum şi absolvenţi ai seminarului.

„Seminarul Teologic Dorohoi - şcoala de la răscruci - în 90 de cadre de ieri şi azi“

După oficierea slujbei de pomenire, în Sala Albă a seminarului, a avut loc vernisajul expoziţiei fotografice „Seminarul Teologic Dorohoi - şcoala de la răscruci - în 90 de cadre de ieri şi azi“, realizată de pr. prof. Creţu Vasile Ionuţ, consilier educativ. Expoziţia a cuprins 90 de fotografii care au prezentat aspecte din viaţa seminarului dorohoian - „şcoala de la răscruci“ - aşa cum era numit în vremea părintelui Dumitru Furtună, cel care a întemeiat seminarul. Totodată, a avut loc şi lansarea noului site al instituţiei de învăţământ teologic ortodox, ce poate fi găsit la adresa www.seminaruldorohoi.ro, realizat de pr. Ioan Emanuil Cojocaru.

Programul aniversar a continuat apoi în Sala Teatrului din Dorohoi, unde Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Tradiţie şi înnoire la Seminarul Teologic din Dorohoi“. Preasfinţia Sa a acordat, din partea Patriarhului României, Diploma de onoare „Sf. Ap. Andrei - Ocrotitorul României“ pentru Seminarul Teologic din Dorohoi, iar părintelui Constantin Muha, directorul seminarului, i-a conferit Ordinul „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ pentru clerici.

„Seminarul teologic a păstrat o insistenţă asupra valorilor neamului“

În cadrul aceluiaşi moment, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a ţinut un cuvânt în care a vorbit despre importanţa şi necesitatea unei astfel de instituţii de învăţământ care formează tineri bazându-se pe cei trei piloni: Şcoala, Biserica şi Familia. „Avem tot respectul pentru toate entităţile educaţionale care îşi îndeplinesc rolul în infrastructura sufletească şi educaţională a tinerilor şi a ţării, însă, între toate acestea, există un loc special, specific, anume seminarul teologic liceal ortodox. Spun aceasta pentru că, în primul rând, într-un seminar teologic există o doză de disciplină aparte, evidentă de la primii paşi pe care îi faci într-o asemenea instituţie, într-o lume într-o continuă mişcare, unde haosul, deruta şi confuzia îşi pun din ce în ce mai mult amprenta. În al doilea rând, seminarul a păstrat o insistenţă asupra elementului tradiţiei, asupra valorilor neamului, asupra elementelor fundamentale din istoria neamului nostru. În al treilea rând, cred că seminarul teologic îmbină în modul cel mai fericit în şcoala românească contribuţia a trei factori de echilibru şi durabilitate: Şcoala, Biserica şi Familia“. După cuvântul rostit, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a înmânat părintelui Constantin Muha, directorul seminarului, Ordinul „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“.

La rândul său, părintele director a oferit diplome de excelenţă şi plachete aniversare pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan şi pentru cei care au sprijinit activitatea didactică a seminarului de-a lungul timpului. Totodată,  părintele Constantin Muha a subliniat importanţa momentului în istoria seminarului dorohoian: „Acest moment reprezintă pentru noi o formă de evaluare a ceea ce am reuşit să facem din anul 1993 şi până astăzi, având în vedere că temelia tuturor activităţilor noastre a fost şi este învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, şi rugăciunea rostită la această aniversare a fost adresată Mântuitorului, în amintirea tuturor  celor care s-au ostenit în vremuri vitrege şi au întemeiat această „şcoală de la răscruci“, numită aşa pentru că şcolariza în vremea aceea copii orfani de război din Bucovina de Nord şi din Basarabia, revenite după Primul Război la patria-mamă. Aceşti ostenitori au zidit la acea vreme, cu multă greutate, o clădire frumoasă, pierdută însă cu timpul. Dumnezeu însă a rânduit ca acest seminar teologic să renască, bucurându-se de oameni vizionari, atât în vremurile trecute, cât şi în cele actuale“.

A urmat apoi lansarea cărţilor „Seminarul Teologic Dorohoi - trecut şi prezent - File de monografie“ şi „Restituiri - fragmente din opera teologică a părintelui Dumitru Furtună“, după care manifestările au culminat cu un spectacol susţinut de membrii Cenaclului „Haris“ din cadrul seminarului.  În spectacol au fost momente muzicale prezentate de elevi ai seminarului, poezii prezentate de preşcolari de la grădiniţele-structuri ale seminarului. De asemenea, membrii trupei „Haris“ au prezentat piesa de teatru „Nicâa lui Ştefan a Petrii“, în regia prof. Cristina Ionela Ignat, piesă cu care au obţinut trofeul Concursului Naţional „Creangă… la el acasă“, desfăşurat la Tg. Neamţ în aprilie 2013. Invitaţi în program au fost solista de muzică folk Petra-Luciana Cozma, Ansamblul „Mugurelul“ al Clubului Copiilor Dorohoi, dirijat de maestrul Marcel Dupu, formaţia de dansuri „Alunelul“ al Şcolii Gimnaziale nr. 8 „Mihail Kogălniceanu“ din Dorohoi pregătită de prof. Leonid Enea şi prof. Constantin Dicu. (Tudorel RUSU, pr. prof. Vasile Ionuţ CREŢU)

 

Citește despre: