Sfântă Liturghie arhierească și sfințire de casă parohială la Biserica „Sfântul Pantelimon”din Iași
Duminica aceasta, Protopopiatul Iași 1 l-a avut ca oaspete pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Pantelimon” din municipiu, precum și slujba de sfințire a casei parohiale a acestei comunități.
Sute de credincioşi din Municipiul Iași au ţinut să fie prezenţi duminică, 9 august 2015, la Sfânta Liturghie şi la sfințirea casei parohiale a Bisericii „Sfântul Pantelimon” din Iași, slujbe oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
După citirea Apostolului zilei şi a pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a explicat celor prezenți ce înseamnă a fi următori ai Mântuitorului Hristos: „A fi următor lui Hristos înseamnă a purta crucea, a merge după Domnul Hristos și a auzi glasul lui care zice «Eu sunt Calea, Adevărul și Viața», «Cel ce vine după Mine viu va fi în veci», «Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi», «Jugul Meu este bun și povara Mea este ușoară». De ce așadar suntem chemați să fim următori lui Hristos? Pentru că El este blând și smerit și smerit cu inima. Și care este rezultatul acestei urmări? Odihnă veți găsi în sufletele voastre. Și cum poate omul să dobândească această odihnă? A spus-o Mântuitorul - urmați-mă pe Mine, căci sunt blând și smerit cu inima, arătând adevărul că doar cei blânzi vor moșteni pământul și doar cei smeriți vor găsi odihnă în sufletele lor”.
În cadrul slujbei arhierești, a avut loc și o hirotonie: tânărul diacon Dragoș Bălinișteanu, referent al Departamentului Pro Vita Iași, a fost hirotonit preot de IPS Părinte Teofan pe seama Parohiei Curăgău - Protopopiatul Iași 2. La final, pr. paroh Mihail Ovidiu Ciubotar a fost hirotesit iconom stavrofor.
Biserica „Sf. M. Mc. Pantelimon” din Iaşi îşi are începuturile în secolul al XVII-lea. Scurtă vreme a fost în administrarea Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi din România, asociaţie care a spijinit lucrările de resturare efectuate la acest locaş. Din 2007, locașul a redevenit biserica parohială, iar lucrările au continuat, sub coordonarea părintelui paruoh Mihail Ovidiu Ciubotar şi a comitetului parohial. Eforturile depuse de-a lungul ultimilor ani au fost duminică încununate prin sfinţirea casei parohiale şi binecuvântarea celorlalte lucrări efectuate la acest locaş.