Sfânta Liturghie a unit la Iaşi Cerul cu Pământul (2006)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfânta Liturghie a unit la Iaşi Cerul cu Pământul (2006)

13 ierarhi au oficiat sâmbătă, 14 octombrie, Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din laşi. „Trăim în acest oraş, în aceste zile, bucurii care pot fi numite cereşti, care au fost încununate prin săvârşirea acestei minunate Sfinte Liturghii. Aici se uneşte Cerul cu Pământul, aici suntem cu toţii prezenţi, cei vii şi cei adormiţi întru Domnul", a precizat în cuvântul său IPS Mitropolit Efrem. „Comuniunea sfinţilor însemnează iubirea lui Dumnezeu arătată în oameni, pentru moameni şi pentru mântuirea lor", a spus IPS Mitropolit Daniel

Au venit să o cinstească de ziua ei pelerini din toate colţurile ţării, ba chiar şi din Norvegia sau Grecia. La hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotitorea Moldovei şi „icoana poporului care trăieşte în iubirea lui Dumnezeu şi a sfinţilor lui", după cum spunea IPS Mitropolit Daniel, a venit preşedintele României, Traian Băsescu, însoţit de multe personalităţi politice de la Bucureşti. Au fost prezenţi, de asemenea, prefectul judeţului Iaşi, Nicuşor Păduraru, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Lucian Flaişer, primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, precum şi alte oficialităţi locale şi judeţene. A fost prezent, ca în fiecare an, PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, dar şi prinţul Dimitrie Sturdza, un bun prieten al Bisericii.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de 13 ierarhi, după cum urmează: IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, PS Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului, PS Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, şi PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Huşilor. Înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, aceştia s-au rugat împreună cu credincioşii pentru românii şi grecii de pretutindeni şi au cinstit pe Sfânta Parascheva şi pe Sfântul Ierarh Nectarie.

Prin binecuvântarea moaştelor dispar graniţele dintre popoare

Au bătut clopotele şi toaca a răsunat în cinstea celor doi sfinţi, s-au vărsat lacrimi de recunoştinţă pentru binefacerile trimise în chip minunat asupra oamenilor, iar corul Catedralei mitropolitane din Iaşi a cântat îngereşte. În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Efrem a evidenţiat importanţa cinstirii sfinţilor şi a moaştelor acestora: „Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi! Trăim în acest oraş, în aceste zile, bucurii care pot fi numite cereşti, care au fost încununate prin săvârşirea aces tei minunate Sfinte Liturghii, cea mai mare taină şi cea mai minunată din toate câte există pe pământ. Aici se uneşte Cerul cu Pământul, aici suntem cu toţii prezenţi, cei vii şi cei adormiţi întru Domnul, şi, în special, avem prezenţa Prea Cuvioasei maicii noastre Parascheva şi a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Biserica Ortodoxă este o Biserică a sfintelor moaşte. Teologia sfintelor moaşte este de o adâncime ex-traordinară. Fiecare părticică din sfintele moaşte este o teofanie (arătare) a lui Dumnezeu în mijlocul nostru. Sfintele moaşte oferă mireasmă, oferă vindecare de boli, binecuvântează orice loc şi orice ţară. În felul acesta dispar graniţele care ne despart, iar noi ne unim cu toţii în numele Domnului nostru Iisus Hristos”. IPS Mitropolit Efrem a vorbit apoi despre viaţa aleasă a Sfântului Nectarie.

Dragostea faţă de sfinţi uneşte omenirea toată

IPS Mitropolit Daniel a subliniat importanţa sărbătorii de pe 14 octombrie, zi îmbogăţita „cu binecuvântări şi bucurii prin aducerea moaştelor Sf. Ierarh Nectarie la Iaşi". „Sărbătoarea de astăzi are mai multe semnificaţii, iar cea dintâi semnificaţie este comuniunea sfinţilor. Comuniunea sfinţilor însemnează iubirea lui Dumnezeu arătată în oameni, pentru oameni şi pentru mântuirea lor. Aducerea moaştelor Sf. Ierarh Nectarie în aceste zile la Iaşi arată legătura frăţească dintre Biserica Ortodoxă a Greciei şi Biserica Ortodoxă Română, arată prietenia între poporul grec şi poporul român, arată dragostea credincioşilor faţă de sfinţi, indiferent de naţionalitate, indiferent de secolul în care sfinţii au trăit. Sf. Parascheva care a trăit în secolul al XI-lea se întâlneşte la Iaşi cu Sf. Nectarie care a trăit în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. întâlnirea celor doi compatrioţi face ca noi să ne întâlnim în iubirea Prea Sfintei Treimi şi în binecuvântarea Bisericii lui Hristos", a menţionat înalt Prea Sfinţia Sa.

Daruri simbolice

IPS Mitropolit Efrem a mulţumit IPS Mitropolit Daniel pentru invitaţia de a participa la hramul Sf. Cuv. Parascheva şi, însemn de recunoştinţă şi aleasă preţuire, i-a dăruit Întâistătătorului Moldovei şi Bucovinei un engolpion (iconiţă pe care o poartă arhiereii la gât), copie a engolpionului purtat în urmă cu zeci de ani de Sfântul Ierarh Nectarie şi o medalie cu chipul Sfântului. De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a oferit ierarhului din Grecia un engolpion şi o icoană cu chipul Sf. Cuv. Parascheva, un album cu viaţa Sfintei şi un epigonat în care sunt înfăţişaţi Sf. Parascheva şi Sf. Nectarie, “ca amintire a comuniunii sfinţilor şi a bucuriei pe care noi o trăim în aceste zile la Iaşi". Numindu-l „primul pelerin al ţării", IPS Mitropolit Daniel a oferit preşedintelui Traian Băsescu o icoană a Sf. Cuv. Parascheva şi albumul „Sf. Parascheva - călăuza pelerinilor".

„Sunt impresionat de evlavia şi de răbdarea de care daţi dovadă"

După Sfânta Liturghie, soborul de ierarhi a ieşit afară să binecuvânteze marea de credincioşi care umpluseră curtea Catedralei. IPS Mitropolit Efrem s-a arătat uimit de evlavia poporului român care ştie să-şi iubească sfinţii şi să creadă în ei: „După cum văd, feţele dvs. strălucesc datorită harului lui Dumnezeu şi al sfinţilor. Sunt impresionat de dragostea dumneavoastră, de evlavia şi de răbdarea de care daţi dovadă. Suntem aici aco-periţi de harul lui Dumnezeu, cu toţii formăm o inimă şi un trup. Venind aici am văzut că ţineţi flori şi busuioc în mâini care împrăştie bună mireasmă. Aceasta este o exprimare a dragostei pe care o aveţi faţă de sfinţi".
În final, IPS Mitropolit Daniel a mulţumit delegaţiei din Grecia pentru aducerea la Iaşi a moaştelor Sf. Ierarh Nectarie, a mulţumit ierarhilor şi preoţilor prezenţi la slujbă, oficialităţilor şi tuturor pelerinilor care au fost prezenţi sâmbătă la hramul Catedralei mitropolitane, precum şi tuturor celor care au contribuit la organizarea în bune condiţii a acestei sărbători.

(Narcisa Balaban - Ziarul Lumina, 16 octombrie)