Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România. Un dar al Învierii pentru întreaga țară
Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim a ajuns sâmbătă seara în România, fiind adusă de o delegație a Patriarhiei Române condusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor românești de la Locurile Sfinte. Aeronava care a transportat Lumina Sfântă a aterizat la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” la ora 18.38.
Delegatia a fost întâmpinată la Otopeni de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, în prezența reprezentanților tuturor eparhiilor Patriarhiei Române. În cadrul unei scurte declarații de presă susținute în Salonul Oficial al aeroportului, ierarhul a vorbit despre însemnătatea luminii în viața cotidiană, dar și duhovnicească a oamenilor:
„Sfânta Scriptură ne spune că Dumnezeu este lumină și un foc mistuitor. Hristos Însuși spune despre Sine: «Eu sunt Lumina lumii! Cel ce Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric». Asemenea lui Hristos, Care S‑a jertfit pentru noi oamenii, Biserica păstrează și prezinta taina luminii într‑un chip foarte simplu, ca lumânare sau candelă, o lumină care trăiește în virtutea sacrificiului. Lumina face posibilă viață, cunoașterea, comunicarea, libertatea și accesul la adevăr. Răul, dimpotrivă, se ascunde în întuneric. De aceea, lumina este expresia binelui, a iubirii care creează în jur pace și bucurie. Astăzi, Biserica ne invită pe toți spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul Cel înviat, oferindu‑ne luminarea vieții noastre prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie plină de Duhul Sfânt în viața noastră. Însă, așa cum Crucea precedă lumina Învierii, tot așa este nevoie și de crucea noastră, de asceza, osteneala și nevoința noastră pentru a urca acest drum spre lumină și bucuria Învierii. În ciuda tuturor dificultăților din viața noastră, noi creștinii nu trebuie să abandonăm niciodată datoria de a fi lumină, după cuvântul Mântuitorului: «așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând ei faptele voastre cele bune să slăvească pe Tatăl Cel din ceruri». Nu putem să ne mulțumim să fim doar noi luminați, ci trebuie să fim și mărturisitori ai luminii. Nu e de ajuns doar să primim lumina, ci trebuie să devenim noi înșine lumină”.
După primirea solemnă, Sfânta Lumină a fost împărțită delegaților din protopopiatele Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar și celor din toate eparhiile din România și Republica Moldova. De aici, ea va fi dusă în toate parohiile țării pentru a fi oferită credincioșilor în noaptea de Înviere.
Tradiția aducerii Luminii Sfinte din Ierusalim și a distribuirii ei în toată țara a fost inițiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în 2009.
„Deja fiind o tradiție ajunsă la al șaptesprezecelea an consecutiv în care Sfânta Lumină este adusă de la Ierusalim la București, ne-am pregătit corespunzători din timp și mulțumim în primul rând trebuie să aducem Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, atât pentru inițiativa din anul 2009, când a fost adusă prima dată Sfânta Lumină, cât și pentru organizarea, în fiecare an, în mod impecabil, a acestui ceremonial de aducere a ei de la Ierusalim la București”, a spus Părintele Consilier Patriarhal Adrian Agachi, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, prezent la aeroport.