Sfântul Dimitrie cel Nou este ancora tare și de neclintit a poporului român – Mitropolitul Pantelimon de Veria, în ziua hramului de la București
Este cu adevărat o mare binecuvântare ca în vremurile noastre, în care lumea este zguduită din temelii de revolte și neorânduială, să-l aveți în mijlocul vostru ca pe o ancoră tare și de neclintit pe Sfântul vostru Ocrotitor și Apărător, pe Preacuviosul Dimitrie cel Nou, care s-a sfințit prin nevoințele sale ascetice și a primit mult har de la Domnul, pe care vi-l împărtășește și vouă cu dărnicie.
În aceste momente, în primul rând, simt nevoia de a-mi exprima mulțumirea, adresată cu multă recunoștință Părintelui Patriarh Daniel, pentru deosebita cinste de a sluji împreună cu Preafericirea sa și cu ceilalți frați arhierei, în această luminată zi de prăznuire a Sfântului Ocrotitor al Bucureștilor, a marelui Cuvios și făcător de minuni Dimitrie cel Nou din Basarabi.
Deoarece eu sunt originar din Tesalinic, a cărui istorie și viață se împletesc în mod strâns cu personalitatea Ocrotitorului său cel tare, a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și a Sfântului Grigore Palama și având binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Greciei de a păstori Sfânta Mitropolie de Veria, Naousa și Kampania, care se laudă în Domnul cu Ocrotitorii celor două orașe importante ale sale: în Veria, Sfântul Cuvios Antonie cel Nou și în Naousa cu Sfântul Teofan, sunt deosebit de emoționat astăzi, văzând poporul cel evlavois și iubitor de sfinți al Bucureștilor, cum vine și împresoară acest loc și Sfânta Catedrala Patriarhală, pentru a-și cinsti Ocrotitorul duhovnicesc, pe Preacuviosul Dimitrie cel Nou și pentru a i se închina lui, sărutând cu evlavie cinstitele sale moaște, cele pline de har, pentru a primi astfel binecuvântarea sa și pentru a-i cere mijlocirea și ajutorul.
Și cred că nu există cineva care să nu-și dea seama de cât de mare este binecuvântarea de a avea ocrotirea unui sfânt în cetatea sa, deoarece acesta mijlocește pentru ea înaintea lui Dumnezeu și se roagă pentru toți locuitorii ei.
Avem aici o dovadă în plus a înțelepciunii lui Dumnezeu, care nu a dat doar îngerilor săi porunca de a ne ocroti, ci a îngăduit și sfinților și aleșilor săi, care sunt frații noștri cei născuți deja în cer, să ne păzească și să ne ocrotească, pe noi și orașele în care trăim, și să ne ferească de primejdii pe cei ce locuim în acestea. Dar Bunul Dumnezeu a mai îngăduit ceva mai mare și mai important decât aceasta. El a îngăduit să avem sfintele lor moaște cele pline de har, ca pe niște ziduri puternice și de netrecut, pentru a ocroti cetățile noastre de toți vrășmașii văzuți și nevăzuți, dar și pentru a fi comori ale harului și izvoare nesecate de vindecări sufletești și trupești pentru bolile noastre.
Sunteți, așadar, privilegiați și fericiți pentru că Harul lui Dumnezeu v-a dăruit cinstea și binecuvântarea de a avea aici, în București, un ocrotitor atât de puternic, precum este și Sfântul dumenavoastră Ocrotitor,
Preacuviosul Părintele nostru Dimitrie să ocrotească cetatea Bucureștilor și pe poporul ei cel evlavios! Astfel încât, noi toți putem să alergăm la racla cu cinstitele lui Moaște pentru a primi și noi har, binecuvântare și vindecare. Și este cu adevărat o mare binecuvântare ca în vremurile noastre, în care lumea este zguduită din temelii de revolte și neorânduială, să-l aveți în mijlocul vostru ca pe o ancoră tare și de neclintit pe Sfântul vostru Ocrotitor și Apărător, pe Preacuviosul Dimitrie cel Nou, care s-a sfințit prin nevoințele sale ascetice și a primit mult har de la Domnul, pe care vi-l împărtășește și vouă cu dărnicie.
Spre finalul cuvântului de învățătură, Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel mir izvorât din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, spre întărire, ajutor și binecuvântare.