Sfântul Elefterie, cinstit la una dintre cele mai frumoase biserici bucureștene. PS Ieronim: „Pe vremea sa, biserica era în catacombe”
Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, s-a născut în Roma, într-o familie care a îmbrățișat credința ortodoxă prin propovăduirea Sfântului Apostol Pavel și a fost educat creștinește mai ales de mama lui, Antia.
„Acest Elefterie a crescut în pridvorul bisericii, dar biserica, în vremea aceea, nu era precum această minunată și frumoasă podoabă a orașului București, ci era încă în catacombe”, a menționat Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul miercuri, 15 decembrie, la hramul Bisericii „Sfântul Elefterie” - Nou din Capitală.
Ierarhul a aminit istoricul bisericii bucureștene care a fost construită începând cu anul 1935 ca să completeze rolul Bisericii „Sfântul Elefterie” - Vechi care devenise neîncăpătoare pentru populația numeroasă din zonă.
„Această ctitorie nu a traversat vremuri nu ușoare”, a spus PS Ieronim referindu-se la Al doilea Război Mondial, „dar a fost îmbrățișată de vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina care a făcut o prioritate în activitățile sale administrative definitivarea lucrărilor și pictarea acestei biserici precum și consolidarea și restaurarea Bisericii Sf. Spiridon-Nou și a Bisericii Cașin”
Mai târziu, „Patriarhul Daniel a rânduit ca această biserică de dimensiuni impresionante – ca o adevărată catedrală, împodobită și cu o pictură foarte frumoasă, cu icoane minunate, cu o catapeteasmă unică la noi în țară să fie între bisericile cu rangul de Paraclis Patriarhal”, a spus ierarhul.
„Dincolo de toate acestea, avem aici bucuria de a venera o părticică din moaștele sfântului care este ocrotitorul acestei biserici și acestei comunități”.
Mai departe, Preasfinția Sa a evocat mărturisirea curajoasă a Sfântului Elefterie chinurile groaznice la care a fost supus pentru aceasta. Odată cu el a suferit martiriul și Sfânta Antia.
La finalul slujbei a fost prezentat albumul monografic al Bisericii „Sfântul Elefterie” – Nou publicat de Editura Basilica a Patriarhiei Române la împlinirea a 50 de ani de la sfințirea lăcașului de cult.
Programul hramului include și concertul de colinde „După datini colindăm”, organizat de ASTO.
Sursa: basilica.ro