Sfântul Gheorghe Pelerinul, cinstit la Piatra Neamţ

În municipiul Piatra Neamţ, sărbătoarea Sfântului Gheorghe Pelerinul a fost deschisă marţi, 16 august, de slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită în biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” și a continuat miercuri cu oficiat slujba Utreniei, Acatistul Sfântului Gheorghe Pelerinul și Sfânta Liturghie.

Sfântul Gheorghe Pelerinul este ocrotitor al catedralei pietrene - alături de Sfântul Ioan Botezatorul - și totodată al orașului Piatra Neamț.

Miercuri dimineață, la Biserica Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare s-au oficiat slujba Utreniei, Acatistul Sfântului Gheorghe Pelerinul și Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte părintele paroh Dan Ovidiu Cojan, părintele Adrian Ciprian Timofte și preoți din cadrul Cercului pastoral misionar „Sfântul Neagoe Basarab” Piatra-Neamț.

Părintele Adrian Ciprian Timofte a ținut un cuvânt de învățătură având în prim plan inovaţiile în cult. S-au prezentat idei referitoare la cultul divin ca unitate şi identitate a parohiei, aspecte ale apariţiei şi prezenţei inovaţiilor în cult, perspective de corijare şi eliminare ale acestor adaosuri necanonice şi o serie de note bibliografice. Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost elogiat în mod deosebit pentru virtutea fidel împlinitor al pravilei  şi rugător pentru lume.

Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost izvor de bucurie și mijlocitor tuturor celor pe care i-a întâlnit, aşa cum ne este şi nouă astăzi, celor care îi aducem cinstire, iată în cel de al cincilea an după canonizarea sa. Sfertul de veac pe care l-a petrecut Moş Gheorghe Lazăr în Piatra-Neamţ a impregnat oraşul cu liniştea şi trăirea duhovnicească a omului unit cu Dumnezeu.

De la același autor

Ultimele din categorie