„Sfântul Grigorie a avut o viaţă încununată de smerenia desăvârşită“
Biserica Parohiei Rediu, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, a îmbrăcat straie de sărbătoare în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Teologul. Un sobor de preoţi a săvârşit Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul. Sărbătoarea s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi.
Străvechiul locaş de închinare din Parohia Rediu, ocrotit de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi de Sfântul Grigorie Teologul, în jurul căruia sunt îngropate osemintele a mii de ostaşi care şi-au dat viaţa pentru apărarea patriei străbune, şi-a serbat hramul. Cinstirea sfântului ocrotitor a coincis anul acesta cu Duminica a 32-a după Rusalii, astfel că pentru comunitatea bunilor enoriaşi, ziua de 25 ianuarie a fost ca o zi de Paşti. Biserica, aflată de mai mulţi ani într-un amplu proces de reconsolidare şi înfrumuseţare, a fost arhiplină de numărul mare de oameni veniţi să înalţe rugăciuni către Preabunul Dumnezeu şi către Sfântul Grigorie, cel care mijloceşte pentru acest sat încărcat de istorie. Rugăciunile slujitorilor Sfântului Altar au fost secondate la strană de cântăreţii sfântului locaş, la care s-au adăugat numeroşi copii care au rostit „Crezul“ şi rugăciunea „Tatăl nostru“. Pe chipurile oamenilor s-a văzut bucuria pentru că au fost prezenţi în această zi specială în poarta către cer de la Rediu, ce a reînviat în ultimii ani, prin efortul depus de părintele paroh Ştefan Tulan şi de cei care i-au fost alături în misiunea grea, dar frumoasă. Sfânta Liturghie a fost urmată de o slujbă de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu asupra parohiei. Cu acest prilej, s-au făcut urări de sănătate Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, autorităţilor locale, ctitorilor, binefăcătorilor şi miluitorilor bisericii.
„Rugăciunile noastre se îndreaptă spre creştinii de mâine ai parohiei“
Predica prilejuită de Duminica lui Zaheu şi de sărbătoarea Sfântului Grigorie Teologul a fost adresată de părintele Eliodor Pintilii, de la Parohia Horlăceni, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani. Preotul Pintilii a subliniat că Sfântul Grigorie a avut o viaţă duhovnicească înaltă şi s-a luptat pentru ca noi, creştinii, să ne putem ruga într-un singur duh, în Sfânta Treime, cu un sigur crez ortodox. În acelaşi timp, parohul de la Horlăceni a făcut o legătură între sărbătoarea Naşterii Domnului şi ziua cinstirii Sfântului Grigorie Teologul, care, asemeni Pruncului Hristos, „s-a născut a trăit şi a murit smerit“. „Sfântul Grigorie a avut o viaţă încununată de smerenia desăvârşită“, a subliniat pr. Eliodor Pintilii. A urmat cuvântul părintelui paroh Ştefan Tulan, care a amintit de preotul Grigorie Constantinescu, cel care a pus temelia locaşului de închinăciune din Rediu, împreună cu părintele Dumitru Baltag, dar şi de lucrările aflate în derulare. „Lucrările ce se derulează în prezent sunt foarte grele şi de durată. Mulţi dintre fraţii creştini care au ostenit aici nu mai sunt printre noi. Noi ne-am rugat pentru ei, dar şi pentru cei care locuiesc în această parohie. Toate rugăciunile noastre se îndreaptă spre creştinii de mâine ai parohiei, mai ales către cei care au venit din alte părţi ale ţării şi care îşi doresc să fie împreună-truditori cu noi. Grija noastră pentru cei nou veniţi în parohie trebuie să fie mai cu spor, astfel încât să fim un pic mai îngăduitori. Am văzut dragostea multora dintre frăţiile voastre, care aţi venit pentru această mare prăznuire. Doresc tuturor tărie în credinţă, putere şi dragoste desăvârşită, iar Sfântul Grigorie să vă ocrotească“, s-a exprimat preotul paroh Ştefan Tulan. Primarul comunei Rediu, Vasile Haidău, şi-a manifestat dorinţa de a sprijini lucrările de pictură ale sfântului locaş, apreciind curajul şi implicarea părintelui paroh în această lucrare. Programul liturgic s-a încheiat cu un parastas, urmat de o agapă frăţească.
Sprijin pentru lucrările de pictură
Biserica Parohiei Rediu datează din anul 1911, iar în prezent se realizează lucrările de pictură de către Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „Resurrectio“ din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În anul 2014 s-a montat o centrală termică pe lemne, s-a pardosit cu marmură şi s-a refăcut clopotniţa şi casa de prăznuire. Persoanele care doresc să sprijine lucrările de pictură ale Bisericii Rediu pot face donaţii în contul RO07RNCB017504050 4280001, deschis la Banca Comercială Română, filiala Iaşi.