„Sfântul Ioan Hrisostom – îndrumător al tinerilor seminariști”
În contextul declarării anului 2015 ca „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, pe parcursul lunii mai, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe” din Botoşani s-a desfășurat, la iniţiativa elevilor claselor a XI-a, cu binecuvântarea părintelui director pr. prof. Constantin Zăiceanu şi sub coordonarea preotului spiritual Ţifrea Gabriel, proiectul educaţional „Sfântul Ioan Hrisostom – îndrumător al tinerilor seminariști”.
„Prin desfășurarea unor astfel de activități extrașcolare se urmărește ca elevii să-și consolideze în mod practic cunoștințele teoretice dobândite la orele de curs. De asemenea, proiectul educațional amintit are menirea de a-i ajuta pe seminariști să afle cât mai multe informații despre viața și opera Sfântului Ioan Gură de Aur, care a fost un mare tâlcuitor al Sfintei Scripturi, precum și un dascăl al pocăinței, al rugăciunii și al milosteniei. Totodată, s-a dorit ca elevii să-și perfecționeze anumite gesturi liturgice legate de Sf. Liturghie. Activitățile desfășurate au avut atât caracter teoretic, cât și practic. Concret, în fiecare zi de luni, elevii se întâlneau în sala de conferințe a școlii noastre pentru a susține scurte referate legate de viața Sfântului Ioan Hrisostom sau având ca temă învățăturile desprinse de către dânșii citind opera acestui mare sfânt al Bisericii. În zilele de miercuri, elevii exersau în capela școlii rânduiala închinării preotului în biserică, îmbrăcarea veșmintelor preoțești, cădirea și rânduiala Sf. Proscomidii. Deosebit de îmbucurător este faptul că elevii au manifestat interes sporit față de activitățile desfășurate, îndeosebi față de aspectele legate de practica liturgică”, ne-a declarat pr. prof. Ţifrea Gabriel.
„Participarea la această activitate mi-a oferit posibilitatea de a cunoaşte diferite aspecte ale Ortodoxiei şi m-a făcut să realizez cât de importante sunt valorile spirituale care ne definesc ca oameni”, ne-a spus Dănilă Andrei din clasa a XI-a A. „Am ales să particip la aceste activităţi deoarece este necesar să cunoaştem valorile pe care le moştenim de la generaţiile trecute şi care contribuie la bogăţia sufletului şi unitatea credinţei ortodoxe” a adăugat și elevul Gînga Cristian din clasa a XI-a A.