Sfântul Mucenic Pantelimon a fost cinstit la Mănăstirea Paltin din Petru Vodă

27 Iulie 2020 22:11 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Mănăstirea Paltin din localitatea Petru Vodă - Neamț, ctitorită de părintele arhimandrit Iustin Pârvu, l-a sărbătorit astăzi, 27 iulie 2020, pe Sfântul Mucenic Pantelimon, unul dintre ocrotitorii așezământului monahal. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie în foișorul special amenajat pentru săvârșirea sfintelor slujbe, iar la final s-a rugat și pentru sufletul celui supranumit „Duhovnicul Neamului”.

Zeci de credincioși nemțeni au adus azi dimineață un prinos de mulțumire Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, participând la sfintele slujbe oficiate cu ocazia celebrării hramului paraclisului mănăstirii. Slujba arhierească a fost oficiată de PS Episcop Veniamin al Basarabiei de Sud, slujind alături de un sobor format din părinții stareți și egumeni din zona Neamțului, preoți profesori și clerici din Republica Moldova, dar și din întreaga țară. Cei prezenți la Paltin au avut posibilitatea de-a se ruga la icoana sfântului, dar și la moaștele Sfântului Nichifor Leprosul, respectând în tot acest timp normele sanitare recomandate.

„Sfântul Pantelimon a aflat mult har de la Dumnezeu”

În cadrul cuvântului de învățătură, ierarhul a subliniat câteva aspecte din viața sfântului taumaturg: „Toate bucuriile noastre sunt foarte trecătoare atunci când se rezumă la existența noastră din această lume. Devin bucurii veșnice atunci când, în viața noastră, îl facem pe Hristos chip în noi. Devin bucurii cu adevărat atunci când, după ce am depășit o încercare și am ieșit învingători, simțim harul și puterea lui Dumnezeu. Să privim spre credința Sfântului Pantelimon, să privim spre faptele lui și să luăm aminte atunci când suntem la o răscruce de drumuri și trebuie să alegem între a face voia lui Dumnezeu și a face voia oamenilor. Să îl avem pe Sfântul Mucenic Pantelimon ocrotitor și mijlocitor înaintea tronului Preasfintei Treimi, știind că a aflat mult har de la Dumnezeu și că ne veghează, ne păzește, ne vindecă de boli și ne face viața noastră frumoasă”.

La final, Părintele Episcop a primit în semn de mulțumire din partea maicii starețe Iustina Bujor un tablou cu părintele Iustin Pârvu și câteva daruri din partea obștii monahale. Totodată, clericii prezenți au săvârșit și o scurtă slujbă de pomenire pentru arhimandritul Iustin în chilia unde „Duhovnicul Neamului” și-a petrecut ultimii ani din viața sa pământească.

Vă invităm să vizionați și:

De la același autor

Ultimele din categorie