Sfântul Nicolae a fost cinstit la ceas de seară la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfântul Nicolae a fost cinstit la ceas de seară la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iași

În Biserica Ortodoxă, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae a început încă de joi seara, 5 decembrie 2019, cu oficierea slujbei Vecerniei în cinstea sfântului din Mira Lichiei. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat alături de credincioșii ieșeni de la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din zona Palatului Culturii Iași.

Zeci de credincioși din zona centrală a municipiului Iași au participat joi seara la sfintele slujbe săvârșite întru pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae. Aceștia au fost binecuvântați de Părintele Mitropolit Teofan, care s-a rugat alături de comunitatea „Sfântul Nicolae Domnesc”.

La finalul slujbei Vecerniei, IPS Teofan le-a vorbit celor prezenți despre ce înseamnă să te înfrânezi, asemenea Sfântului Nicolae: „Ce moștenire mai mare să ai decât lăuntrul tău să devină locaș al prezenței lui Dumnezeu? Acesta este creștinul ortodox adevărat: chip al blândeții, moștenitor al pământului și al Cerului, locaș al Tainei Preasfintei Treimi. Troparul Sfântului Nicolae ne mai amintește că el este învățător al înfrânării. Înfrânarea înseamnă asceză, silirea firii, […] înfrânare în sens de asceză duhovnicească. […] Mare exercițiu de înfrânare este acela să nu dorești răul celor care îți doresc ție răul.”

Totodată, Părintele Mitropolit și cei prezenți la sfintele slujbe au fost colindați de Corul „Mira” al Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”, care a susținut un mini recital de colinde corale. De sărbătoarea sfântului ierarh, IPS Teofan va sluji la Mănăstirea Coșula din județul Botoșani.

Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iași este construită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în perioada 1491 - 1492 și refăcută în anii 1884 - 1904 de arhitectul francez André Lecomte du Noüy. Fiind situată în imediata vecinătate a vechii Curți domnești și pentru faptul ca aici au fost unși aproape toți domnii Moldovei, de la Despot Vodă până la Grigore Alexandru Ghica, bisericii i s-a spus „Sfântul Nicolae – Domnesc”. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pentru o perioadă de câțiva ani (1677-1682), sfântul lăcaș a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană.

Citește despre: