Sfântul Pahomie de la Gledin va fi serbat la Schitul Pocrov din județul Neamț
Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ din judeţul Neamţ îl va serba miercuri, 14 aprilie 2021, pe Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului.
Programul liturgic dedicat marelui ierarh al Bisericii noastre va începe marți, 13 aprilie, de la ora 18:00, cu slujba Pavecerniței Mari, urmată de Utrenie. În dimineața zilei de 14 aprilie, de la ora 8:30, se va sluji Acatistul Sfântului Ierarh Pahomie, iar de la ora 9:30 va fi săvârşită Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne aflăm în timpul binecuvântat al Postului Mare. În această perioadă de exercițiu spiritual mai intens, îi invităm pe dreptmăritorii creştini la pomenirea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, ctitorul Schitului Pocrov. Acest ierarh sfânt al neamului nostru a fost un monah iubitor de liniște și de rugăciune. El s-a îngrijit și de răspândirea şi de citirea scrierilor ascetice în preocupările monahilor. La Schitul Pocrov, ctitorit prin însăși osteneala lui și a ucenicilor, Sfântul Pahomie experimentează vederea luminii necreate prin mijlocirea Maicii Domnului. De aceea, a închinat biserica schitului sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, în prima jumătate a secolului al XVIII. Acest hram era atribuit pentru prima dată unui locaş de închinăciune din ţara noastră”, a menţionat protosinghelul Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov.
Aleasă viaţă duhovnicească la Mănăstirea Neamţ
Sfântul Ierarh Pahomie s-a născut în jurul anului 1674 ca fiu de preot din satul Gledin, părţile Bistriţei, în pământul sfânt al Transilvaniei, purtând numele Petru Pencu. Ca mulţi alţi credincioşi ortodocşi ardeleni, aflaţi sub opresiune calvinistă, a trecut în Moldova, dornic de o aleasă viaţă duhovnicească, aşezându-se la Mănăstirea Neamţ. Aici a intrat în monahism sub numele de Pahomie prin 1697, ajungând în scurt timp stareţ al mănăstirii. După numai doi ani, pleacă în Rusia, fiind atras de faima Sfântului Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, care lucra mult pentru înviorarea vieţii creştine. Prin toată activitatea sa de trăitor profund al Ortodoxiei, mai ales prin viaţa sa îmbunătăţită, prin călătoriile sale în Rusia şi relaţiile duhovniceşti stabilite cu Sfântul Dimitrie al Rostovului, Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin se înscrie între marii arhierei care au făcut istorie vie în pământul Moldovei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 14-15 noiembrie 2006, a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, cu ziua de prăznuire pe 14 aprilie. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Pahomie, Episcopul Romanului, a avut loc pe 14 aprilie 2007 în localitatea Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud. Moaștele Sfântului Ierah Pahomie sunt tezaurul cel mai de preț al Schitului Pocrov. Acestea au fost descoperite în chip minunat în pronaosul bisericii în data de 9 septembrie 2013 și au fost așezate spre cinstire într-o raclă de lemn. Schitul Pocrov este situat în comuna Vânători, la 17 kilometri vest de oraşul Târgu Neamţ şi la 62 km nord de municipiul Piatra Neamţ. Din dreptul Mănăstirii Neamţ până la Pocrov sunt de parcurs patru kilometri.