Sfântul Paisie Velicicovschi, sărbătorit prin Liturghie arhierească la Mănăstirea Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfântul Paisie Velicicovschi, sărbătorit prin Liturghie arhierească la Mănăstirea Neamț

Biserica noastră îl pomeneşte în fiecare an, pe 15 noiembrie, pe Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi, sfânt ce este ocrotitorul Mănăstirii Neamț. Și în acest an, sărbatoarea hramului a venit ca o continuare a Simpozionului Internațional intitulat „Întâlnirea cu duhovnicul”, eveniment dedicat în ediția a V-a Părintelui Sofronie Saharov. Au fost prezenți în aceste zile la Neamț ierarhi, monahi și profesori din țară și străinătate, preoți profesori de la facultățile de Teologie Ortodoxă din București și Iași.  După slujba Privegherii  oficiată  luni, ziua de ieri a început cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, la care au participat invitații speciali ai Colocviului, în frunte cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Ierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos, Grecia și Înaltpreasfințitul Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Invitații celei de-a V-a ediții a Colocviului Internațional „Întâlnirea cu Duhovnicul” au participat marți, 15 noiembrie, la unul dintre hramurile Mănăstirii Neamț, Sfântul Paisie de la Neamț. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ierótheos Vlachos din Grecia, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord și un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de către monahii Mănăstiiri Sihăstria Neamț.

Cuvântul de învățătură după citirea Evangheliei a fost rostit de Părintele Mitropolit Ierótheos Vlachos, care a menționat printre altele că Sfântul Paisie Velicicovschi a pus bazele tradiției isihaste și a realizat o înnoire duhovnicească în Biserică: „Sfântul Paisie nu a fost dor un monah virtuos, ci și un mare părinte al Bisericii care a trăit teologia isihastă. Știm cu toții că premisa teologiei și a vieții bisericești este viața isihastă. Aceasta este ceea ce numim teologia experimentală a trăirii, și nu o teologie scolastică. Sfântul Paisie nu a fost doar un părinte isihast, ci, în întreg veacul al XVIII-lea, el a realizat o întreagă revoluție duhovnicească în Biserică. De mic copil a fost aprins interior de dragostea lui Dumnezeu. A trăit în rugăciune, în rugăciunea minții și în isihie, în liniștire. Trăind în acest fel, el s-a aflat și s-a arătat a fi asemenea unui magnet care a atras asupra lui și alți ucenici care doreau și căutau o astfel de viețuire. Acest loc, Mănăstirea Neamț, este un loc sfânt, pentru că aici a fost cultivată rugăciunea isihastă și teologia trăită, teologia experimentală. De aici, influența duhovnicească a Sfântului Paisie s-a răspândit în întreaga Moldovă, în Rusia, în Ucraina, în Grecia, în Balcani și în toată lumea ortodoxă. Ucenicii săi s-au împrăștiat în toate părțile lumii și au întemeiat mai mult de 100 de mănăstiri. De aceea, mărturisim că acest mare sfânt al Bisericii din secolul al XVIII-lea a realizat și a pus temeliile unei tradiții isihaste, realizând o revoluție duhovnicească”.

„În aceste zile chipul binecuvântat al Părintelui Sofronie a fost readus în mijlocul nostru”

IPS Părinte Mitropolit Teofan a vorbit la finalul Sfintei Liturghii despre tradiția îndătinată în ultimii ani ca în jurul zilei de cinstire a Sfântului Paisie de la Neamț să fie evocată personalitatea unor mari duhovnici ai Ortodoxiei: „Ca și anii trecuți, când ne-am întâlnit aici pentru a cinsti alți sfinți și binecuvântați părinți, în aceste zile chipul binecuvântat al Părintelui Sofronie a fost readus în mijlocul nostru la Iași și aici, la Neamț, de cei care l-au cunoscut foarte bine și s-au hrănit duhovnicește din învățăturile și viața sa binecuvântată. Din duhul Părintelui, preluat de ucenicii săi, ne hrănim și noi astăzi, cei care nu i-am cunoscut pe marii părinți de altădată, sau i-am cunoscut foarte puțin. Dumnezeu să vă răsplătească tuturor celor prezenți, ucenici ai Părintelui Sofronie, răspândiți în mai multe colțuri ale lumii, cum altădată au fost răspândiți și ucenicii Sfântului Paisie”.

Importanța organizării unor astfel de evenimente dedicate duhovnicilor Bisericii Ortodoxe a fost subliniată și de IPS Părinte Serafim, Mitropolitul românilor ortodocși din Germania Europa Centrală și de Nord: „Îmi exprim bucuria că Înaltpreasfințitul Părinte Teofan organizează aici, în Moldova, aceste simpozioane despre mari părinți duhovnicești pe care i-am avut în Biserica noastră locală Ortodoxă Română, dar și în Biserica Ortodoxă Universală. Amintirea acestor mari părinți ne ajută pe noi toți să ne adâncim credința, să ne îndrăgostim de Ortodoxie, să ne îndrăgostim de tradiția noastră ortodoxă, să iubim profunzimea aceste tradiții - isihasmul- această tindere spre pacea lăuntrică, spre unitatea tuturor puterilor noastre sufletești și trupești care se concentrează în inima noastră”.

La final, un scurt cuvânt de recunoștință pentru toți participanții la acest moment de sărbătoare pentru Mănăstirea Neamț a fost rostit de arhimandritul Benedict Sauciuc, starețul mănăstirii: „Ne-a adus aici împreună, la Mănăstirea Neamț, Sfântul Paisie, iar faptul că suntem în acest loc este o binecuvântare. Ne aflăm în mănăstirea unde Sfântul Paisie și-a lăsat ultimile amprente, cât și sfintele sale oseminte. Sfinții și Maica Domnului ocrotesc acest sfânt locaș, pentru ca noi să avem binecuvântarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Obștea Mănăstirii Neamț, dar și credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit, la finalul slujbei, binecuvântarea ierarhilor.

Ultimile comunicări ale Colocviului „Întâlnirea cu Duhovnicul”

Colocviul Internațional „Întâlnirea cu Duhovnicul”, dedicat anul acesta binecuvântatului Părinte Sofronie Saharov, a continuat ieri la Mănăstirea Neamț cu sesiunea a treia, care a și încheiat lucrările manifestării.  Jean Claude Polet de la Asociația „Sfântul Siluan Athonitul” de la Paris a susținut prelegerea „Arhimandritul Sofronie Saharov, un monah providențial pentru veacul nostru”, părintele prof. univ. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul” din București a vorbit despre „Sfânta Scriptură în teologia Starețului Sofronie Saharov”, iar părintele prof. univ. dr. Gheorghe Popa de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași a expus comunicarea „Să vedem lumea așa cum o vede Dumnezeu. Perspectiva teologică a Arhim. Sofronie Saharov”. Au mai fost prezentate și două mărturii video despre Părintele Sofronie, după care evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt rostit de IPS Părinte  Mitropolit Teofan.

Citește despre: