Sfântul Proroc Daniel, ocrotitorul Patriarhului. L-a inspirat în slujirea românilor de peste hotare

Patriarhia Română

Sfântul Proroc Daniel, ocrotitorul Patriarhului. L-a inspirat în slujirea românilor de peste hotare

    • Sfântul Proroc Daniel, ocrotitorul Patriarhului. L-a inspirat în slujirea românilor de peste hotare
      Foto: basilica.ro

      Foto: basilica.ro

Sfântul Proroc Daniel, păstor pentru poporul său aflat în exilul babilonian, este ocrotitorul spiritual al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul care conduce Biserica Ortodoxă Română în perioada celei mai extinse răspândiri a românilor pe toate meridianele globului.

În mod firesc, prorocul reprezintă o sursă de inspirație pentru inițiativele multiple coordonate de Părintele Patriarh Daniel în folosul românilor de peste hotare și un mijlocitor către Dumnezeu în ceea ce privește reușita lor.

În cuvântările sale, Patriarhul Daniel a apreciat în mod special faptul că Sfântul Daniel, „aflându-se printre străini, ca minoritate, totuși a păstrat credința strămoșească și a uimit prin înțelepciunea, dar și prin credința sa”. Preafericirea Sa îndeamnă constant pe românii din diaspora la urmarea acestui model prin păstrarea credinței și identității naționale.

„Daniel” înseamnă în ebraică „Dumnezeu este Judecătorul meu”. Reliefând semnificația numelui pe care îl poartă, Părintele Patriarh Daniel spune că „tot timpul trebuie să avem simțul responsabilității în fața lui Dumnezeu pentru toate cuvintele, toate faptele, toate gândurile”.

„De la Botez am avut numele Dan Ilie, iar părintele Cleopa, când am devenit monah a concentrat cele două nume, Dan și Ilie, într-unul singur, Daniil – cum spunea dânsul”, a evocat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la onomastica sa din 2017.

Inițiative pentru românii din afara României

Anul 2021 a fost proclamat drept „An omagial al pastorației românilor din afara României” pentru a evidenția o coordonată esențială și prioritară a Bisericii Ortodoxe Române în prezent. Aproximativ zece milioane de români trăiesc peste hotare – şase milioane, în comunitățile istorice sau tradiționale din țările aflate în vecinătatea României şi alte patru milioane, în comunitățile bisericeşti din diaspora.

În prezent, în afara frontierelor actuale ale României, Patriarhia Română are în jurisdicția sa patru arhiepiscopii şi zece episcopii, arhiepiscopiile fiind și centre mitropolitane. În aceste eparhii există astăzi un total de 1.337 parohii şi filii, 64 așezăminte monahale ortodoxe româneşti, deservite de 1.245 clerici români, conform celui mai recent raport al Adunării Naționale Bisericești.

În 2009, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit o zi anuală dedicată diasporei. Prima duminică după Adormirea Maicii Domnului este „Duminica migranților români”. Sărbătoarea era marcată încă din 2006 în Mitropolia Moldovei, la iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

„Românii migranți au aspirația unui viitor prosper, dar trăiesc uneori în societăți din ce în ce mai secularizate și individualiste, sunt priviți adesea cu răceală sau suspiciune, fapt care nu le insuflă un sentiment de pace și mulțumire sufletească”, explică Părintele Patriarh în cuvântul despre Anul omagial și comemorativ 2021 de la începutul calendarului.

„În bisericile ortodoxe românești din străinătate, românii simt bucuria regăsirii și trăirii credinței strămoșești, participă la viața liturgică și își alină dorul mistuitor după cei dragi și după locurile natale, își reconfirmă identitatea lor profundă și își redescoperă originile. Se adună mai ales în jurul unui preot de parohie, căruia îi spun în limba maternă nu doar păcatele la spovedanie, ci și problemele cotidiene”.

În prezent Biserica Ortodoxă Română are parohii și eparhii în: Basarabia (Republica Moldova), Serbia, Bulgaria, Ungaria, Europa Centrală şi de Nord, Europa Occidentală şi Meridională, cele două Americi, Australia şi Noua Zeelandă, dar și reprezentanțe, la Ierusalim și Bruxelles) sau comunități ortodoxe româneşti – în Muntele Athos, Siria și Liban, Cipru, Turcia, Africa de Sud, Japonia, Croația, Slovenia, Emiratele Arabe Unite/Dubai.

Patriarhul Daniel s-a născut în data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, judeţul Timiş. Printre mentorii Preafericirii Sale se numără Arhimandritul Cleopa Ilie, nașul său de călugărie, și Părintele Dumitru Stăniloae, îndrumătorul său la doctorat.

A intrat în monahism în anul 1987 la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, unde a primit numele monastic de Daniel.

Ca ierarh, a fost pentru puțin timp Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, apoi Mitropolit al Moldovei și Bucovinei timp de 17 ani, iar din 2007 până în prezent Patriarhul României.

Onomastica Preafericitului Părinte Daniel va fi serbată în 17 decembrie 2021 în cadru restrâns. Sărbătoarea oficială a Preafericirii Sale este 30 septembrie, ziua întronizării sale ca Patriarh al României.

Vezi biografia integrală.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: