Sfântul Sinod al Bisericii Cretei: „Nu există Biserică fără Sfânta Împărtășanie”
„Biserica din Creta îi așteaptă cu drag pe copiii ei credincioși, duminică, 17 mai 2020”, au afirmat ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Cretei, în contextul redeschiderii bisericilor pentru rugăciunea comună odată cu relaxarea restricţiilor.
Sfântul Sinod al Bisericii Cretei, în ședința din data de 7 mai 2020, a salutat decizia redeschiderii Sfintelor Biserici, îndemnându-i pe cei aparținând grupurilor vulnerabile ale populației să fie deosebit de atenți și asigurându-i de faptul că „preoții din parohii le sunt mereu la dispoziție, pentru nevoile lor spirituale”, conform orthodoxtimes.com.
Ierarhii din Creta au reiterat ideea că, „Taina Sfintei Euharistii nu este negociabilă, ci evidentă și de necontestat”, subliniind că „nu există Biserică fără Sfânta Împărtășanie”. De asemenea, ierarhii și-au exprimat aprecierea la adresa celor care au luat poziție publică în această privință, exprimând „respectul lor pentru Taina Bisericii, credința și experiența ei”, chemându-i pe toți să respecte faptul că, a crede în Dumnezeu este un fapt personal, intim dar și un drept constituțional și „nimeni nu are dreptul să îl pună la îndoială în moduri care jignesc libertatea ființei umane”.
Ierarhii au mai afirmat că Paștile a fost sărbătorit cu multă durere fără credincioși și că atitudinea Bisericii a fost sacrificială, motivată de dragoste și nu de teamă: „a fost o decizie de alegere responsabilă și conștientă și unicul său scop a fost să păstreze imaginea vie a lui Dumnezeu în fața fiecărei ființe umane”.
De asemenea, în cadrul ședinței Sfântului Sinod au mai fost subliniate următoarele:
- Biserica din Creta apreciază și felicită membrii comunității științifice și pe cei din alte domenii care și-au exprimat public, în această perioadă, respectul lor pentru Taina Bisericii, pentru credința și experiența ei milenară.
- Biserica arată zilnic, în fapte, că aplică toate măsurile și își arată disponibilitatea de a coopera pentru protecția sănătății publice, în ciuda faptului că a fost obiectul acuzațiilor, calomniilor și observațiilor ironice. Însă, ea iartă toate aceste comportamente inadecvate, repetând cuvântul Mântuitorului către Dumnezeu Tatăl, despre cei care L-au răstignit: „Tată, iartă-i, pentru că nu știu ce fac” (Lc 23, 34) .
- Mitropoliile și Arhiepiscopiile au sprijinit și continuă să fie alături de oameni în această perioadă, prin diverse donații și inițiative, orientate către instituții, spitale, centre de sănătate, case pentru persoanele în vârstă și alte instituții sociale, alături de însoțirea membrilor clerului și a altor colaboratori ai Bisericii.
- Ierarhii au făcut apel către toți credincioșii să aibă putere și curaj și să rămână uniți în fața provocărilor ce vor urma: „să ajutăm în nevoie pe frații noștri și să mergem mai departe, tari în credință! Fie ca Harul lui Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Apostol Titus, primul episcop al Cretei, și al tuturor sfinților, să ne ocrotească și să ne întărească!”.