Sfântul Spiridon, ocrotitorul Capelei Spitalului din Hârlău
În data de 12 decembrie a.c., Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei a fost cinstit în mod deosebit în biserica ștefaniană din Hârlău.
Acest sfânt a fost și a rămas ocrotitorul Mănăstirii „Sf. Ier. Spiridon” Iași (azi biserică); marele așezământ social filantropic al Moldovei, cunoscut sub numele de „Spiridonie” sau Epitropia Mănăstirii Sf. Spiridon, de care a aparținut și Spitalul din Hârlău cu Capela „Sf. Ier. Spiridon”, donate de „Gheorghe, Teodor, Elisabeta, Schimonahia Safta, Schimonahia Ecaterina, Pulheria și fiii lor”, la începutul celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.
Urmare Decretului Consiliului de Miniștri nr. 202/31 ianauarie 1948, publicat în MO (partea IA), nr. 27, din 3 februarie 1948, Epitropia Mănăstirii „Sf. Spiridon” a fost desființată complet. Astfel au trecut „Bisericile și schiturile, la Ministerul Cultelor”. Capela din Hârlău a trecut la Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” Hârlău, funcționând până în anul 1958, când, printr-o decizie abuzivă, contrară Direcției Monumentelor Istorice și dorinței credincioșilor, a fost desființată complet, iar obiectele împrăștiate la unele biserici din Protopopiat. În capelă s-a amenajat, ulterior, o sală de operație.
După anul 1989, respectiv începând cu anul 1994, cu binecuvântarea Sfintei Mitropolii a Moldovei și Bucovinei, s-au făcut demersuri pentru redeschiderea capelei cultului creștin ortodox, dar există împotriviri din partea conducerii spitalului și a Primăriei or. Hârlău, ultima instituție având spitalul și capela în inventar.
Acesta este și motivul pentru care, de mai mulți ani, cinstirea Sf. Ier. Spiridon se săvârșește în biserica voievodală ștefaniană din Hârlău.
Anul acesta, 2011, după privegherea de seară, în dimineața zilei de cinstire au fost săvârșite în biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” Hârlău: Utrenia, Acatistul Sfântului Ier. Spiridon-Făcătorul de Minuni și Sf. Liturghie, urmată de pomenirea ctitorilor Capelei Sf. Ier. Spiridon din spitalul orășenesc Hârlău: Gheorghe, Teodor, Elisabeta, Schimonahia Safta, Schimonahia Ecaterina, Pulheria și fiii lor.
La ora 16,00, au fost săvârșite: Sfințirea apei (Aghiazma cea mică), Sfânta Taină a Maslului, cu 9 preoți din apropierea parohiei și un diacon. A urmat un cuvânt de învățătură, rostit de Preacucernicul Părinte Protopop Nicolae Crăciun, despre viața Sf. Ier. Spiridon - pildă de smerenie pentru viețuirea noastră. N-au lipsit frumoase cuvinte pentru însemnătatea cinstirii sfântului în biserica ștefaniană.
Apoi participanții au putut asculta un concert de colinde susținut de corul tinerilor de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Vasile ” din Iași, condus de Preacucernicul Părinte Diacon Mihai Ursache. A fost pentru prima dată când un astfel de concert a fost susținut în ziua Sf. Ier. Spiridon la Hârlău, dorindu-se permanentizarea sa.
La final, preotul paroh a adus mulțumiri participanților și binefăcătorilor, împărțind câte un acatist al sfântului Ier. Spiridon și o sticluță cu untdelemn sfințit de la Sf. Maslu. La ieșirea din biserică, credincioșii participanții au primit câte un pachețel cu o gustare și un ceai cald. (Pr. Dumitru Tincu)