„Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi!“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi!“

  • „Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi!“
   „Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi!“

   „Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi!“

  • „Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi!“
   „Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi!“

   „Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi!“

  • „Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi!“
   Sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ s-a încheiat cu procesiunea ierarhilor şi a preoţilor slujitori pe câmpia din faţa bisericii, unde s-au săvârşit rugăciuni pentru ploaie

   Sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ s-a încheiat cu procesiunea ierarhilor şi a preoţilor slujitori pe câmpia din faţa bisericii, unde s-au săvârşit rugăciuni pentru ploaie

Ieri, 5 august 2012, când Biserica noastră l-a prăznuit pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi români, biserica Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ şi-a sărbătorit hramul, în prezenţa IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi a PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de preoţi profesori ai seminarului, de stareţi şi stareţe ale mănăstirilor din împrejurimi şi de numeroşi credincioşi.

Sărbătoarea bisericii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, care şi-a prăznuit ieri ocrotitorul, a fost prima din triada zilelor închinate sfinţilor nemţeni. Peste o mie de credincioşi au participat la slujba Aghezmei, la slujba Sfântului Maslu, a Acatistului Sfântului şi la Sfânta Liturghie, săvârşite pe podiumul din faţa bisericii-paraclis a seminarului, lăcaş ce poartă hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a trei ierarhi: Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care au oficiat Sfânta Liturghie, înconjuraţi de numeroşi preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi şi absolvenţi ai seminarului.

Anul acesta, sărbătoarea bisericii seminarului nemţean a fost întregită de două hirotonii, săvârşite de IPS Teofan şi IPS Serafim. Diaconul Leonardo Atudorei a fost hirotonit preot pe seama parohiei Bahlui din comuna Cotnari, Protopopiatul Hârlău, iar monahul Justinian Iojă, vieţuitor al Mănăstirii Neamţ, a fost hirotonit ierodiacon.

La începutul cuvântului de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Serafim a vorbit despre familia pr. Ioan Mihoc, directorul seminarului nemţean, rememorând câteva momente ce-l leagă de aceasta şi totodată de seminarul teologic de la Neamţ. „Acum patru ani în urmă, împreună cu Înalt Preasfinţitul Teofan, am slujit în această biserică numai pentru familia părintelui Ioan Mihoc, fiind prezentă şi mama părintelui, acum în vârstă de 92 de ani. Atunci am realizat ce familie binecuvântată am în faţa mea, toţi membrii ei, copiii, nepoţii şi strănepoţii, fiind în număr de peste 150“, a relatat IPS Serafim.

„Credinţa este mâna noastră în mâna lui Dumnezeu“

În continuare, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a explicat pericopa evanghelică a zilei, subliniind necesitatea unei credinţe reale şi veridice, văzută ca legătură între om şi Dumnezeu. „Privind cu ochii inimii icoana mâinii lui Hristos Dumnezeu întinsă spre Petru în marea învolburată, ne dăm seama ce este credinţa, anume această legătură, această mână a noastră în mâna lui Dumnezeu. Dacă noi vom avea conştiinţa că suntem mereu în mâna ocrotitoare şi binefăcătoare a lui Dumnezeu, atunci ne putem considera salvaţi. Păcatul nostru este că nu ştim să ne raportăm la Dumnezeu, că nu ne amintim de legătura noastră cu Cel ce ne-a creat. Trebuie însă să fim conştienţi că, în toate momentele, Dumnezeu e prezent real şi viu şi trebuie să simţim acest lucru ca pe o mare mângâiere, ca pe o mare nădejde. Dacă vom proceda în felul acesta, nu vom simţi frica, teama şi grija zilei de mâine“, a spus IPS Serafim.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a adresat un cuvânt credincioşilor prezenţi, în care a vorbit despre viaţa Sfântului Ioan Iacob, model de trăire pentru fiecare dintre noi: „În slujba Utreniei săvârşită astăzi, s-a rostit rugăciunea: Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi, învăţându-ne a ne smeri şi a ierta, iar în altă parte a canonului s-a rostit rugăciunea: Sfinte Ioane, învaţă-ne pe noi a iubi şi a ne ruga. Aşadar, în această zi, sufletul omului cuprins de dorul lui Dumnezeu, recunoscându-şi neputinţa şi păcatele, se roagă celui prăznuit astăzi să-i dăruiască tocmai darurile pe care Sfântul Ioan Iacob le-a primit de la Dumnezeu, căci viaţa Sfântului prăznuit astăzi a fost dedicată în totalitate lui Dumnezeu, în străduinţa dobândirii smereniei, a iertării celorlalţi, a iubirii şi a rugăciunii. Dacă privim însă în sufletele noastre cu sinceritate, vom observa că tocmai aceste patru lucruri ne lipsesc şi de aceea se cuvine să-i cerem Sfântului Ioan, în această zi, Preacuratei Maicii Domnului, în toate zilele, şi sfinţilor lui Dumnezeu, în toate clipele vieţii noastre, ca prin rugăciunile lor să primim şi noi aceste virtuţi“.

La final, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului nemţean, a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor prezenţi pentru împreuna rugăciune şi împreuna slujire, dăruindu-le celor trei ierarhi, în semn de preţuire, câte o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ s-a încheiat cu procesiunea ierarhilor şi a preoţilor slujitori pe câmpia din faţa bisericii, unde s-au săvârşit rugăciuni de ploaie, şi cu o agapă, unde au participat toţi credincioşii prezenţi.

Citește despre: