Sfinții Mărturisitori Ardeleni, sărbătoriți la Kufstein și Innsbruck

Parohia Ortodoxă Românească „Sfântul Ioan de la Suceava” din orașul austriac Innsbruck a organizat sâmbătă, 20 octombrie, un pelerinaj la Kufstein, pe urmele Sfinților Mărturisitori Ardeleni de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Pelerinajul a început pentru unii credincioși încă de vineri seara, iar pentru majoritatea de sâmbătă dimineața, când PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica Sf. Vitus, situată la baza dealului pe care se află fortăreața din Kufstein. Alături de ierarh au slujit șase preoți și doi diaconi și au participat credincioși de la parohiile din München, Innsbruck, Konstanz, Amstetten, Wels și St. Pölten.

După momentul împărtășirii credincioșilor, PS Sofian și slujitorii altarului au rostit Acatistul Sfinților Mărturisitori Ardeleni, iar la încheierea slujbei ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură. Preasfinția Sa a explicat celor mai bine de 80 de credincioși veniți în pelerinaj ce înseamnă formula de încheiere a slujbelor: „Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi”, arătând că Sfinții Părinți sunt atât sfinții Bisericii din vechime și până în zilele noastre, dar și strămoșii noștri cei din veac, precum și părinții trupești și duhovnicești aflați încă în această viață.

Slujba a fost continuată cu pelerinajul în vechea fortăreață care a fost folosită în vremurile Habsburgilor ca închisoare pentru cei mai de temut opozanți ai puterii imperiale. Mai întâi credincișii au vizitat turnul-bastion în care se găsesc mai multe celule ale vechilor deținuți. Fiindcă nu se știe unde anume au pătimit sfinții mărturisitori români Visarion Sarai, Nicolae Oprea, Ioan din Galeș și Moise Măcinic, cărora li se adaugă și alți mărturisitor încă necanonizați, pelerinii au cântat troparul Sfintei Cruci.

Duminică dimineața, în chiar ziua prăznuirii Sfinților Mărturisitori, PS Părinte Episcop Sofian a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei din Innsbruck, împreună cu părintele paroh Ioan Mircea Oniga.

Anul viitor, pelerinajul pe urmele Sfinților Mărturisitori va avea loc sâmbătă, 19 octombrie.

Ultimele din categorie