Sfinții Neagoe Basarab și Antim Ivireanul, cinstiți la Stockholm și Uppsala

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Sfinții Neagoe Basarab și Antim Ivireanul, cinstiți la Stockholm și Uppsala

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost cinstit marți, 26 septembrie 2023, și în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nordfiind unul dintre ocrotitorii spirituali ai eparhiei înființate în urmă cu 15 ani.

Sfânta Liturghie a fost oficiată cu această ocazie de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord în Paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm.  În cuvântul de învățătură ierarhul a amintit de viațSfântului Voievod Neagoe Basarab numindu-l pe acesta un ocrotitor al familiei dar și un iubitor al vieții monahale

Miercuri, 27 septembrie 2023, Preasfințitul Macarie a slujit de sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în biserica parohială românească din Uppsala care și-a sărbătorit unul dintre hramuri. Parohia românească din Uppsala îi are ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi. Cu acest prilej, Preasfințitul Macarie a subliniat în cuvântul de învățătură câteva detalii legate de viața și lucrarea Sfântului Antim Ivireanul:

Aici la Uppsala, în această cetate unde s-a deschis cea mai veche Universitate din Scandinavia în anul 1477, îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Antim Ivireanul. Îi spunem așa ivireanul sau georgianul fiindcă deși a fost străin de neamul nostru românesc aceasta nu l-a împiedicat ca să își iubească poporul român pe care l-a păstorit până la jertfă. Tot Sfântului Ierarh Antim Ivireanul i se datorează introducerea definitivă a limbii române în cultul Bisericii noastre. Așadar, iată, un străin de neam care a iubit poporul român mai mult decât mulți păstori români din vremea aceea, iar când a venit asuprirea otomană cel care a fost odinioară în tinerețe rob la turci și a fost răscumpărat de pe piața de sclavi a știut ce înseamnă libertatea în Hristos, ce înseamnă se propovăduiești cuvântul Evangheliei în libertate și s-a opus cu îndârjire asupririi otomane, iar pentru aceasta a primit cununa martirică prin înecare. Așadar Sfântul Ierarh Antim Ivireanul ne este pildă și ne inspiră și pe noi cei care suntem aici în pribegie ca să nu ne uităm țara în care ne-am născut și am crescut.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a ajuns și în unul din cimitirele capitalei Stockholm săvârșind slujbe de pomenire la mormintele mai multor români.

Citește despre: