Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic, cinstiți la Seminarul din Dorohoi
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob" din Dorohoi și-au cinstit zilele trecute ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Urmând tradiției statornicite, în ajunul prăznuirii lor s-a săvârșit slujba Vecerniei Mari unite cu Litia, sub protia părintelui protopop Ionuț Ștefan Apetrei, înconjurat de un sobor de preoți profesori, absolvenți și colaboratori ai școlii, din care au făcut parte părintele director Petru-Georgel Chichioacă, părintele secretar al Protopopiatului Dorohoi, Daniel Precob, părintele Marian Iftodi, responsabilul cercului pedagogic al profesorilor de religie din zona Dorohoi, în prezența credincioșilor, binefăcătorilor, elevilor și absolvenților, răspunsurile la strană fiind oferite de corul Agnus, coordonat de domnul profesor Răzvan Sarafim.
La finalul slujbei, părintele protopop Ionuț-Ștefan Apetrei a rostit un cuvânt în care a apreciat aspectul caracteristic al instituției de învățământ din trecut în prezent și anume evenimentul hramului și cinstirea ocrotitorilor școlii.
„În anul 1994, noi cei acum în Sfântul Altar eram mai mici, mai slăbuți, mai copii, eram în anul I de Seminar și printre primele cântări pe care le-am deprins de la părintele profesor Constantin Muha au fost cele legate de hramul de iarnă al Seminarului, când am aflat că Sfinții Trei Ierarhi sunt ocrotitorii școlilor de teologie. Anii au trecut și începem să înțelegem din ce în ce mai mult cât de așezați au fost acești trei arhierei în contextul timpului lor și darul pe care ei ni l-au făcut nouă, celor care suntem astăzi în Biserică. Față de acum treizeci de ani, astăzi noi suntem mai nefericiți și mai nemulțumiți că niciodată. Ce s-a întâmplat cu noi? Iar răspunsul a venit de la sine: faptul că ne-am pierdut sensul vieții, nu mai găsim bucuria vieții pentru care merită să faci orice fel de sacrificiu, nu mai reușim să intrăm în adâncurile întâmplărilor de zi cu zi și să vedem cum mâna lui Dumnezeu scrie istoria timpului nostru. Și pentru că am pierdut acest sens, înțelegem de ce sfinții lui Dumnezeu și mai ales Sfinții Trei Ierarhi, au fost atât de importanți atât la timpul lor, cât și pentru noi cei de astăzi".
Un cuvânt entuziast a fost rostit și de domnul profesor de dogmatică, dr. Vasile Postolachi, care a sintetizat viața și activitatea sfinților, evidențiind virtutea iubirii:
„Pot fi ei exemple pentru tinerii de astăzi? Da, pentru că ei sunt slujitorii Acelui Dumnezeu despre care Biblia ne spune așa: Iisus Hristos, ieri și astăzi același este. Deoarece sunt slujitorii Celui Care rămâne în veac, și ei rămân exemple pentru fiecare dintre noi. Din viața lor frumoasă mă opresc la un aspect, anume la exemplul lor de iubire, atât prin cuvinte, cât și prin fapte. Omul faptelor este cu mult mai de preț decât omul cuvintelor, a spus Sfântul Vasile cel Mare, pentru că omul faptelor, chiar și când tace, îi învață pe alții. Sfântul Grigorie Teologul ne spune că atâta timp cât plutești pe marea vieții, mânat de vânt prielnic, întinde mâna celui căzut pradă valurilor, căci atunci când vei avea nevoie, și Dumnezeu îți va întinde mâna. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur ne arată în mii de pagini că nimic nu-l aseamănă mai mult pe om cu Dumnezeu decât iubirea aproapelui. Nu uitați că în Sfântul Vasile vedem un exemplu de faptă, fiind numit mâna faptelor bune, în Sfântul Grigorie un exemplu de înțelepciune, fiind numit mintea dogmelor, și în Sfântul Ioan un exemplu de cuvântări, socotit gura cuvântărilor."
Părintele spiritual Claudiu Mihai Foca a adăugat o serie de îndemnuri, adresându-se cu emoție seminariștilor, în care a subliniat motivația care a dus la prăznuirea celor Trei Ierarhi într-o singură zi: „Cu toții au viețuit în veacul al IV-lea, au fost ierarhi, care și-au apărat Biserica, au odrăslit în familii în care un rol deosebit l-au avut mamele, Emilia, Nona și Antuza, care au fost aproape de copiii lor, oferindu-le o educație aleasă. În cartea Gură de Aur, atletul lui Hristos ni se prezintă cum adolescentul Ioan dorea să devină sfânt. Câți dintre tinerii noștri de astăzi își mai doresc să devină preoți? Câți dintre noi ne dorim să devenim sfinți? De asemenea, cu toții au fugit de preoție, nu pentru că au fost lași, ci pentru că știau ce sublimă este taina preoției, care se săvârșește pe pământ, dar are rânduiala în cer. Cei care au ajuns în acest Seminar, să-și dea seama ce lucrare frumoasă și-au ales. Să înțelegem toate aceste lucruri pe care sfinții Ierarhi ni le-au lăsat și să le ducem după măsura posibilităților noastre, să țintim spre cele înalte. Drumul spre mântuire este mai lung decât un drum până la stele, spunea Sfântul Ioan Gură de Aur, de aceea să încercăm și noi măcar să avem această statură de antropos și să privim la stele, la cer, și să-l rugăm pe Dumnezeu să ne întărească să ajungem acolo.”
La final, părintele director Petru Georgel Chichioacă a adus mulțumiri celor prezenți la vreme de rugăciune, anunțând programul care se va continua în ziua următoare prin săvârșirea slujbei Utreniei, Acatistului și Sfintei Liturghii, urmate de pomenirea ctitorilor.
Hramul școlii, împreună-rugăciune și împreună-bucurie
„Pentru mine, hramul școlii reprezintă unicul prilej de întâlnire a sufletelor ce sunt în unire duhovnicească prin sentiment, trăire, iubire și nu în ultimul rând amintire. Când mă gândesc la această zi sfântă, am în minte cuvântul acasă, locul unde sufletu-mi trăiește și acum datorită momentelor de maximă împlinire, fapt ce îl datorez rugăciunilor Sfinților Trei Ierarhi, fără ale căror mijlociri, nimic din ce sunt astăzi nu ar fi existat.” (Robert Rus, clasa a X-a Teologie)
Prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi, o sărbătoare a întregii Ortodoxii
Bucuria a fost încununată în ziua praznicului, prin oficierea Utreniei, Acatistului Sfinților Trei Ierarhi și a Sfintei Liturghii sub protia părintelui protopop Ionuț-Ștefan Apetrei, absolvent și apoi cadru didactic în Seminar, împreună cu un sobor de părinți profesori, în prezența elevilor, absolvenților, profesorilor, binefăcătorilor instituției de învățământ, alături de care au participat: domnul primar al municipiului, ing. Dorin Alexandrescu, domnul viceprimar Cristian Dogaru, doamna director economic Elena Gavril și doamna jurist Daniela Grosu, din cadrul Primăriei Dorohoi.
În cuvântul de învățătură, părintele protopop a subliniat rolul școlilor de teologie: „Ziua Sfinților Trei Ierarhi este o zi de mare sărbătoare pentru toată Ortodoxia, dar în mod deosebit este o mare sărbătoare pentru școlile de teologie, facultăți și seminarii, deoarece ei sunt patronii învățământului teologic. Sfinții Ierarhi au fost admirați pentru credința lor, pentru cultura, pentru evlavia lor, pentru că au luptat pentru credință și au fost buni păstori ai turmei lui Hristos. Ei au fost uniți în primul rând prin luptă lor pentru credința în Sfânta Treime."
În această zi au fost pomeniți și evidențiați toți cei care se ostenesc în școlile de teologie, seminarii și facultăți, deoarece avem nevoie de preoți foarte buni. „Preotul are o lucrare sfântă de la Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că Dumnezeu-Sfânta Treime împrumută chipul, vocea și mâna preotului și prin preot lucrează pentru sfințirea poporului Său. Este nevoie de foarte multă trudă, de valorile transmise prin profesorii noștri, smerenia, râvna și responsabilitatea slujirii poporului. De aceea se cuvine să avem un gând pios de rugăciune pentru ctitorii Seminarului din Dorohoi, pentru părintele Dumitru Furtună, pentru părintele Constantin Muha, și un gând de felicitare părintelui Petru-Georgel Chichioacă, pentru modul în care a preluat conducerea Seminarului și școala noastră merge cu bine spre a-și împlini rostul ei. Gând de mulțumire părinților profesori, doamnelor și domnilor profesori, părinților și elevilor școlii, dumneavoastră celor prezenți, deoarece așa cum teologia noastră s-a întemeiat pe teologia Sfinților Trei Ierarhi și rugăciunea noastră a preoților se așează pe temelia dragostei și a rugăciunii fiecăruia dintre dumneavoastră", a precizat cu emoție părintele protopop.
Părintele director a mulțumit sponsorilor și tuturor celor care susțin constant activitățile și nevoile Seminarului, menționând că Sfinții Trei Ierarhi sunt „modele și exemple pentru tineri, de seriozitate, de râvnă în a dobândi învățătura folositoare pentru mântuire, de viață morală curată, pentru profesori modele de responsabilitate, de cunoaștere temeinică a învățăturilor ce trebuie transmise elevilor, pentru că toți Sfinții Ierarhi au avut studii superioare la vremea respectivă, de teologice, de filosofie, retorică etc., fiind oameni pregătiți, care nu au adaptat învățătura creștină la studiile profane, ci dimpotrivă, au adaptat filosofia și celelalte domenii la învățătura creștină. Sfinții Trei Ierarhi au arătat calea pentru slujitorii Bisericii și pentru tineri."
(Pr. prof. Cosmin-Constantin Pristavu)