Sfințire de biserică la Piatra Șoimului, după 16 ani de lucrări
Numeroși credincioși din ținutul Neamțului au ținut să fie alături în această duminică de credincioșii și de părintele paroh din localitatea Piatra Șoimului, care, după 16 ani de muncă, au reușit să finalizeze ridicarea și pictarea Bisericii cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Slujba de sfințire a locașului de cult a fost săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan și a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii.
Ca o încununare a tuturor lucrărilor săvârşite în Parohia Piatra Șoimului II, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfințire a Bisericii parohiale cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, precum şi slujba Sfintei Liturghii. Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Piatra Șoimului îl aşteptau de atâția ani. Bătrânii satului, dar şi tineri şi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular l-au întâmpinat la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, după tradiţionala primire cu pâine şi cu sare și în sunet de bucium, a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de târnosire a locaşului de cult. Biserica parohială a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, precum și casa praznicară.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a arătat ce înseamnă Biserica: „Dumnezeu a lăsat Biserica Sa: biserica de zid și biserica formată din noi oamenii, mădulare ale trupului lui Hristos. Și în biserică suntem chemați să facem alegerea fundamentală, adică să alegem viața și să părăsim moartea. Să ne ajute Dumnezeu, iubiți credincioși, să facem această alegere și să ne hrănim și să ne adapăm Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și din cuvântul Domnului, fără de care cădem din viață întru moarte și prin care urcăm din moarte la viață”.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. protopop Vasile Ţoc a citit hrisovul de sfințire, după care pr. paroh Mihai Popa a rostit o alocuțiune de mulțumire. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a felicitat atât pe părinte, pe soţia acestuia, cât şi pe enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi construiască şi să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia și înfrumusețarea locaşului de cult, inclusiv domnului primar Neculai Nicorescu. Ca semn de prețuire pentru implicarea sa, pr. paroh Mihai Popa a fost hirotesit întru iconom stavrofor. Pe parcursul zilei, potrivit tradiției, credinincioșii s-au închinat în biserică, trecând prin sfântul altar.
Piatra de temelie a bisericii din Piatra Șoimului fost pusă în decembrie 1999 de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul și pr. paroh Popa Mihai. Locașul de cult este construit din bârne de lemn, placat la exterior cu lambriu de brad. La interior, biserica a fost tencuită şi pictată în frescă de către pictorul Ovidiu Clapa din Iaşi. Catapeteasma şi stranele au fost sculptate de către Pantelimon Peiu din Târgu Neamţ. Pictura catapetesmei a fost executată de către atelierul de pictură al Mănăstirii Agapia, sub îndrumarea monahiei Haritina. În același timp, au fost executate și ale lucrări exterioare: casa de prăznuire, fântâna şi amenajarea curţii. Toate lucrările au fost făcute cu donaţiile şi sprijinul enoriaşilor parohiilor Piatra Şoimului I şi Piatra Şoimului II, sub directa îndrumare a părintelui paroh Mihai Popa.