Sfințire de biserică în localitatea Zaboloteni, comuna Trifești

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfințire de biserică în localitatea Zaboloteni, comuna Trifești

Pentru comunitatea din Zaboloteni, comuna Trifești, județul Iași, această duminică a fost una specială, cu însemnătate istorică. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după care a urmat slujba Sfintei Liturghii, oficiată alături de un sobor numeros, pe o scenă special amenajată. Cu mic, cu mare, enoriașii din Zaboloteni au participat la slujbele arhierești, închinându-se, conform tradiției, și prin sfântul altar. Pentru pomenirea tuturor ctitorilor și binefăcătorilor, la locașul de cult proaspăt târnosit se vor oficia, începând de mâine, 40 de Sfinte Liturghii consecutiv.

Construirea Bisericii  „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Zaboloteni a început în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în vremea respectivă Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și s-a finalizat în toamna anului 2014. Lucrările de construcție au fost realizate în parte de către oamenii din sat, o altă parte de către SC Agenția Multiserv SRL Iași și restul de către o altă echipă de meșteri, ce au lucrat mai mult benevol. Lucrările de pictură au fost realizate în tehnica „fresco” între anii 2012 - 2014 către pictorul Marcel Furtună. Toate lucrările au fost săvârșite prin jertfa și contribuția credincioșilor parohiei, și a unor donatori evlavioși. Acestora li s-au adăugat instituții administrative, locale și centrale.

„Asumându-și crucea, în ciuda încercărilor și suferințelor, omul are o viață liniștită”

Ca o încununare a eforturilor credincioșilor din Zaboloteni, slujba de sfințire a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan,  ce a slujit alături de un sobor de preoți din împrejurimi. După slujba de târnosire, a avut loc slujba Sfintei Liturghii, în cadrul căreia Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat ce înseamnă „a-ți lua crucea și a-L urma pe Mântuitorul”:  „A lua crucea înseamnă să înțelegi că ești om al suferinței, să te lupți să depășești încercările vieții, să nu-L blestemi pe Dumnezeu, viața sau soarta, sau pe cei care ți-au făcut rău, ci să spui: îmi va ajuta Dumnezeu să trec  și peste această încercare, Dumnezeu să-i ierte pe cei care îmi fac rău. Asumându-și crucea, în ciuda încercărilor și suferințelor, omul are o viață liniștită. De cealaltă parte, ce înseamnă ca omul să nu-și ia crucea? Înseamnă a întâmpina toate suferințele și încercările care îi vin în viață cu răzbunare, cu blestem, cu dorință de a răsplăti răul cu rău, crezând că în acest mod își va rezolva problemele. Adevărul este că cei care aleg prima cale și își asumă crucea și suferința, în cele din urmă găsesc drumul spre o viață liniștită, iar cel care așează răzbunarea, principiul dinte pentru dinte, întorcerea înzecită a răului, se înnoroiază și mai mult și cade mai tare în păcat, negăsindu-și niciodată liniștea”.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc oferirea distincțiilor de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru preoții și credincioșii implicați în lucrările de construcție și pictură. Astfel, pr. Mihai Benone Chelaru, fost paroh la Zaboloteni, precum și actualul paroh Iulian Moisii, au fost hirotesiți de IPS Părinte Teofan întru iconomi stavrofori. Unui alt  fost paroh de Zaboloteni, preotului pensionar Mihai Pîslaru, i-a fost conferită distincția Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei. Distincții de vrednicie au primit și d-l prefect Dan Cârlan, d-l primar Alexandru Ivănucă, precum și numeroși enoriași și binefăcători.

Citește despre: