Sfințire de schit la Horodiștea-Botoșani: „Lumea are nevoie de sfinţi pentru ca umanitatea să fie sănătoasă”
Localitatea Horodiştea din judeţul Botoşani, din care face parte şi satul Crăiniceni, locul de naştere al Sfântului Ioan Iacob, s-a bucurat ieri de prezenţa a doi mitropoliţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Mitropoliei Europei Centrale şi de Nord, au săvârşit slujba de sfinţire a Schitului de maici „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ”, care va funcţiona sub oblăduirea Mănăstirii Vorona. Lucrările de reparare şi înnoire a întregului ansamblu al schitului au început pe data de 17 iunie 2018, sub atenta supraveghere a părintelui arhimandrit Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin şi povăţuitorul duhovnicesc al noii obşti monahale.
Pe data de 8 iunie 2018, s-a înfiinţat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prin decizia Permanenţei Eparhiale, Schitul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ” - Crăiniceni, ca schit de maici, sub oblăduirea Mănăstirii Vorona şi a maicii stareţe Teofana Scântei. La data de 17 iunie 2018 au fost transferate un număr de trei monahii de la Mănăstirea Vorona şi au început lucrările de reparare şi înnoire a întregului ansamblu al schitului, sub atenta supraveghere a părintelui arhimandrit Teodosie Pleşca, stareţul Sfintei Mănăstiri Zosin, care este şi povăţuitorul duhovnicesc al monahiilor şi surorilor din schit.
Lucrările au constat în transformarea paraclisului ce se afla în proximitatea Casei memoriale a Sfântului Cuvios Ioan Iacob într-o biserică mai spaţioasă. În urma acestor înnoiri, ieri, 5 august, chiar în ziua de prăznuire a Sfântului, la împlinirea a 105 ani de la naşterea lui, IPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi IPS Părinte Mitropolit Serafim al Europei Centrale şi de Nord au oficiat slujba de sfinţire a locaşului de cult, prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir.
Slujba de târnosire a fost urmată se săvârşirea Sfintei Liturghii pe o scenă special amenajată în curtea aşezământului monahal. Peste 2.500 de credincioşi, atât din judeţul Botoşani, cât şi din comunele înfrăţite de peste Prut, au participat la slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, închinându-se, conform tradiţiei, şi în Sfântul Altar al noii biserici. Nu au lipsit nici oficialităţile locale şi de peste Prut, precum şi oficialităţi judeţene şi centrale. Răspunsurile la strană au fost date atât de studenţi teologi, cât şi de monahiile de la mănăstirile Vorona şi Varatic. La Chinonic au interpretat câteva cântări religioase un grup de copii al Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Straja II.
„Sunt impresionat de credinţa, de evlavia bunilor credincioşi din această zonă a ţării, din Botoşani”
Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Serafim, care s-a declarat impresionat de credinţa locuitorilor din judeţul Botoşani: „Poate cel mai strălucit înaintaş al nostru este Sfântul Ioan Iacob, născut aici, la Crăiniceni. Este impresionant pentru noi, cei care venim din alte părţi, să călcăm pe locul acesta sfinţit de părinţii Sfântului Ioan Iacob, de bunicii lui, de neamul lui şi de toţi credincioşii din acest sat şi din satele dimprejur. Eu, care cunosc viaţa spirituală din întreaga noastră ţară, sunt impresionat de credinţa, de evlavia bunilor credincioşi din această zonă a ţării, din Botoşani. Evlavia acestor credincioşi, simplitatea lor, smerenia lor, ataşamentul lor profund faţă de Biserică, faţă de tradiţia Bisericii şi tradiţiile neamului sunt un exemplu. Sunteţi, iubiţii mei, un exemplu pentru toţi ceilalţi români şi pentru toată lumea care vrea să ia aminte la exemplele vii pe care le reprezentaţi fiecare din frăţiile voastre”.
De asemenea, ierarhul a subliniat că, pentru a dăinui, lumea trebuie să nască sfinţi: „Sfântul Ioan Iacob s-a rugat şi a făcut asceză pentru el şi pentru neamul său, dar şi pentru lumea întreagă. Un călugăr adevărat, sfinţindu-se pe el însuşi, prin rugăciune şi prin nevoinţă, sfinţeşte prin aceasta lumea întreagă. Când un om se sfinţeşte pe sine, el sfinţeşte umanitatea întreagă. Când un om se degradează pe sine, el degradează, într-un fel, şi pe ceilalţi. De aceea, lumea are nevoie de sfinţi pentru ca umanitatea să fie sănătoasă. Dacă se împuţinează sfinţii, înseamnă că lumea se îmbolnăveşte, slăbeşte, decade, se ruinează”.
La finalul slujbei, după alocuţiunile rostite de părintele stareţ Teodosie Pleşca şi de IPS Mitropolit Teofan, cei doi ierarhi, alături de soborul slujitor, au sfinţit troiţa de la intrarea în aşezământul monahal.
Cu prilejul slujbei de sfinţire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a dăruit părintelui Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin şi monahiei Serafima Ionaşcu, egumena Schitului Crăiniceni, mai multe volume apărute la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, iar primarului Costel Romanescu o Sfântă Scriptură. De asemenea, părintele Teodosie a dăruit celor doi mitropoliţi, cât şi primarului comunei Păltiniş câte o icoană cu Sfântul Ioan Iacob.
O GALERIE FOTO completă de la eveniment puteți urmări accesând următorul link: https://doxologia.ro/foto/foto-sfantul-ioan-iacob-are-casa-noua-localitatea-natala-horodistea