Sfințire de Troiță și Monument dedicate eroilor la Bohotin, Iași
Credincioșii din Parohia Sfântul Ierarh Nicolae, Bohotin, din Protopopiatul II Iași au avut bucuria de a primi vizita și binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Cercul pastoral Sfântul Ierarh Spiridon și de Părintele Protopop Marius Daniel Porfir, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de sfințirea a troiței, aflată la intersecția drumului național ce duce către Vama Albița cu cel către Moșna și a Monumentului Eroilor, așezat lângă biserica satului.
Troița sfințită a devenit o adevărată punte de legătură de credință între satul nou și satul vechi, însă cel mai important moment a fost binecuvântarea Monumentului Eroilor, refăcut complet în luna mai 2016 din marmură neagră și albă, cu soclu de bazalt.
Copiii de la școala generală din Bohotin, îmbrăcați în frumoase costume naționale, l-au întâmpinat pe Părintele Mitropolit și i-au dăruit flori, în timp ce epitropu Alexandru Bălăucă l-a primit cu pâine și sare. De față a fost și primarul comunei Răducăneni, Mihai Irimia și membrii Consiliului Local, cei care au alocat fondurile pentru refacerea monumentului.
După oficierea slujbei de binecuvântare, IPS Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța construirii unui astfel de monument închinat eroilor: „Prezența unui monument precum acesta aste un semn vizibil de lecție de istorie. Fiind așezați aici, de-a lungul veacurilor, mulți au dorit să ne cotropească, să ne ia pământul, să ne ia sufletul, să ne îndepărteze din vatra noastră unde Dumnezeu, cu multe mii de ani în urmă a așezat pe strămoșii noștri. Ridicarea unui monument este un semn că oamenii încearcă să nu uite, deși uitarea se așează adesea asupra noastră. Acest lucru se vede din ce în ce mai mult și în cărțile de istorie și în preocupările oamenilor. Au fost ani în care au murit zeci de mii, poate chiar sute de mii de oameni, români. Aici sau unde conducători ai noștri sau ai altor popoare i-au dus departe de țară, uneori pentru rațiuni nu foarte înțelese de noi, cum se mai întâmplă adesea și în alte zone și în alte timpuri. Prezența unui monument precum acesta sensibilizează neuitarea, căci uitarea te transformă din om în neom, cu conștiința că totul începe cu tine și totul se sfârșește cu tine. Un monument precum acesta ne arată că am avut strămoși, că nu am venit de nu știu unde, că noi suntem fiii lor, și aceeași determinare pe care ei au avut-o pentru apărarea acestui pământ s-o avem și noi în mintea noastră.”
A urmat apoi cuvântul profesorului Constantin Străchinaru, fost deținut politic și prieten apropiat al regretatului General (r) Constantin Gh. Bucos, ctitorul monumentului, care a elogiat dragostea de țară și patriotismul ca nestemate ale neamului românesc: „Puteți fi mândri că noi, cei mai în vârstă, am ajuns să fim prezenți la o asemenea întâlnire, iar dumneavoastră ați avut puterea, voința creștinească de a veni aici, la un asemenea eveniment. Asta arată că în cadrul populației noastre există ceea ce numim noi umanitate, există încă credință și ideea de solidaritate, de unire, de înfrățire.”
Părintele paroh Iulian Andrei a mulțumit ctitorilor monumentului eroilor: General (r) Constantin Gh. Bucos – trecut la cele veșnice –, reprezentanților Asociației Naționale a veteranilor din Iași, Primăriei și Consiliului Local Răducăneni, și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, preoților și credincioșilor prezenți pentru rugăciunea, gândul de bine și entuziasmul cu care au participat la această adevărată sărbătoare a satului Bohotin.
IPS Teofan a acordat apoi diplome și distincții de vrednicie: domnului Mihai Irimia, primarul Comunei Răducăneni, Consiliului Local al comunei Răducăneni, Asociației Naționale a veteranilor de război, domnului general (r) Constantin Bucos, post mortem, doamnei preotese Alina Andrei și Părintelui paroh Iulian Andrei.
La final, în baza protocolului de colaborare pe care Parohia îl are încheiat cu școala, copiii prezenți, coordonați de Învățător Rotaru Vasile, au susținut un program de cântece și poezii patriotice care i-a impresionat pe cei prezenți. În acordurile imnului național „Deșteaptă-te române!” a fost ridicat steagul tricolor al României, de către jandarmii prezenți, pe catargul de lângă monument.
Troița sfințită din Bohotin a fost construită de Valentin Petrea și Victor Flondor. Monumentul eroilor are ctitor pe General (r) Constantin Gh. Bucos și Asociația Națională a veteranilor de război, filiala Ștefan cel Mare și Sfânt, Iași. (Pr. Iulian Andrei)