Sfinţiri în Parohia Răcăuţi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Sfinţiri în Parohia Răcăuţi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat sâmbătă, 25 iulie 2015, slujba de sfinţire a Bisericii „Sf. Arhidiacon Ştefan“ din filia Conţi a Parohiei Răcăuţi, Protopopiatul Oneşti.

Comunitatea creştinilor din Parohia Răcăuţi a trăit  sâmbătă, 25 iulie, pregustarea bucuriei din Duminica a VIII-a după Rusalii. După slujba Vecerniei unită cu Litia, credincioşii s-au rugat alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a oficiat slujba de sfinţire a capelei cu hramul „Sf. Arhidiacon Ştefan“, din filia Conţi a acestei parohii. Rod al eforturilor constante şi consecvente ale preotului paroh Ilie Ionuţ Comisu, biserica din filia Conţi constituie o mărturie a iubirii de Dumnezeu şi de semeni pe care această comunitate o mărturiseşte alături de păstorul lor sufletesc.

Sfinţirea bisericii parohiale

Sărbătoarea din Parohia Răcăuţi a continuat ieri, 26 iulie, când Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a târnosit Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Răcăuţi.

După aproape cinci ani de jertfă, osteneală şi muncă asiduă, Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Răcăuţi a îmbrăcat veşminte de sărbătoare. În prezenţa moaştelor Sfântului Cuvios Iosif de la Varatec, aduse în pelerinaj de la Mănăstirea Varatec, şi a moaştelor Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti, de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, sfântul locaş a fost resfinţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul unei slujbe solemne la care au participat credincioşi de pe Valea Trotuşului, alături de un sobor de preoţi din Protopopiatul Oneşti. Conform tradiţiei creştine, după târnosirea sfântului locaş, cu binecuvântarea ierarhului, bărbaţii şi femeile deopotrivă au putut intra să se închine şi să se roage în Sfântul Altar. Acest lucru a fost subliniat şi de Înaltpreasfinţitul Ioachim, care i-a îndemnat pe cei prezenţi să trăiască plenar aceste momente de bucurie duhovnicească, dat fiind faptul că sfinţirea ori resfinţirea unei biserici este un eveniment rar, poate unic în viaţa unei parohii. „Am dat binecuvântare ca  fiecare creştin să treacă prin Sfântul Altar. Aveţi, unii poate pentru prima oară, acest prilej binecuvântat şi fericit, pentru că o biserică nu se face din an în an, sau la zece ani. Aici este izvorul harului Duhului Sfânt, care îi va înţelepţi pe cei care intră să se roage aici, să găsească drumul către Dumnezeu“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa. Bogăţia zilei în care a fost serbat Sfântul Sfinţit Mucenic Ermolae a fost încununată şi de alte clipe care vor rămâne în memoria preotului paroh Ilie Ionuţ Comisu. „A fost o zi bogată din punctul de vedere al lucrării dumnezeieşti, atât prin sfinţirea bisericii prin exterior şi în interior, a Sfintei Mese şi a picturii, cât şi a faptului că Înaltpreasfinţitul Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de zidire sufletească. Am trăit bucuria de a avea alături de noi şi pe maica stareţă Iosefina Giosanu de la Mănăstirea Varatec. Totodată, încununarea activităţii pastoral-misionare a preotului Ilie Ionuţ Comisu a fost răsplătită prin cinstea de iconom stavrofor“, a precizat preotul Constantin Alupei, protopop de Oneşti. La rândul său, în contextul serbării Anului omagial al Sfântului Ioan Gură de Aur, în semn de recunoştinţă şi preţuire, parohul de la Răcăuţi a oferit Înaltpreasfinţitului Ioachim o icoană pictată cu Sfântul Ioan Hrisostom. Toţi creştinii prezenţi la sărbătoarea de la Răcăuţi au primit din partea preotului paroh pachete cu alimente şi apă.

Citește despre: