Simpozion la Mănăstirea Neamț: „Evanghelia de la Neamț, 1821-2021, monument al culturii naționale”

La Mănăstirea Neamț s-a desfășurat o amplă manifestare spiritual-științifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la tipărirea „Evangheliei de la Neamț”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în ziua de 12 iulie a.c., la Mănăstirea Neamț s-a desfășurat o amplă manifestare spiritual-științifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la tipărirea „Evangheliei de la Neamț”, cea dintâi ediție ilustrată românească, ce poate fi admirată astăzi în colecția de artă veche bisericească a Mănăstirii Neamț, fiind expusă în muzeul așezării monahale.

Aniversarea bicentenarului tipăririi Evangheliei de la Neamț a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care și Arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț. În cadrul slujbei au fost pomeniți „responsabilii” de tipărirea ediției Sfintei Evanghelii din 1821: Mitropolitul Veniamin Costachi, Arhimandritul Ilarie Ungureanu și Arhimandritul Neonil Buzilă.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Nichifor a făcut referire la textul pericopei evanghelice citite și la învățăturile mântuitoare cuprinse în ea, amintind și de sărbătoarea icoanei Maicii Domnului Prodromița, de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos, cinstită astăzi, dar și de Sfântul Paisie Aghioritul, proslăvit pe 12 iulie. La finalul Sfintei Liturghii, starețul Mănăstirii Neamț a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Nichifor pentru binecuvântare, slujire și cuvântul de folos, invitând pe toți cei prezenți în biserică, la programul organizat cu prilejul bicentenarului tipăririi Evangheliei de la Neamț.

Manifestarea științifică a debutat la Centru social-cultural „Sfântul Paisie de la Neamț” al lavrei nemțene, prezenți fiind numeroși invitați: academicieni, profesori, scriitori, clerici, alte personalități iubitoare de cultură din București, Neamț, Iași, Bacău ori din alte zone ale țării: acad. Răzvan Theodorescu, prof. dr. Mircea Buruiană, prof. dr. Lucian Strochi, pr. prof. dr. Mihai Vizitiu, pr. prof. Ioan Mihoc, scriitorii Daniel Corbu, Dumitru Brăneanu, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Bacău, Culiță Ioan Ușurelu, Constantin Bostan, pr. Dorin Ploscaru, ing. Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători-Neamț, expozanții Cristinel Ionel Prisacaru, Pr. Cornel Paiu și alții.

În cuvântul de deschidere, Preasfințitul Părinte Nichifor a binecuvântat lucrările simpozionului, reliefând importanța Sfintei Evanghelii în viața Bisericii și în viața societății românești: „Sfânta Evanghelie cuprinde cuvintele Cuvântului lui Dumnezeu, este hrană spirituală, este lumină pentru viața noastră pământească și călăuză către Împărăția lui Dumnezeu. Ediția de la Neamț a Sfintei Evanghelii, ca toate celelalte ediții dinainte și de după 1821, hrănesc poporul românesc cu Evanghelia mântuirii sau a vieții veșnice. De aceea, dăm slavă lui Dumnezeu pentru toată această lucrare și suntem recunoscători ctitorilor acestui monument de spiritualitate și cultură românească”.

Scriitorul Lucian Strochi, moderatorul simpozionului, a expus asistenței câteva aspecte legate de importanța manifestării, prezentând și invitații simpozionului. Au urmat, apoi, prezentarea referatelor conferențiarilor. Printre vorbitori, amintim pe acad. Răzvan Theodorescu, cu tema, „O efigie nemțeană luminoasă: Mitropolitul Veniamin Costachi”; prof. univ. dr. Mircea Buruian a prezentat un film documentar despre tipăriturile vechi de carte bisericească; iar cercetătoarea Oana Dumitriu, a expus un material despre ornamentele textului Evangheliei de la Neamț din1821. Între cele două părți ale simpozionului a fost vernisată o expoziție de fotografie veche, organizată în foaierul Centrului social-cultural, iar poeții prezenți în sală au oferit auditoriului un moment de poezie.

La finalul activității, gazda, Arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru că a binecuvântat desfășurarea manifestării spiritual-științifice, Preasfințitului Părinte Nichifor, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pentru prezență, rugăciune și binecuvântare, iar tuturor participanților pentru că au însuflețit prin alocuțiuni și participare manifestarea spiritual-științifică organizată de lavra nemțeană.

De la același autor

Ultimele din categorie