Simpozion regional și interjudețean la Dorohoi: „Țara de sus, vatră de spiritualitate și cultură românească”, ediția a III-a

Arhiepiscopia Iaşilor

Simpozion regional și interjudețean la Dorohoi: „Țara de sus, vatră de spiritualitate și cultură românească”, ediția a III-a

În data de 20 februarie a avut loc la Dorohoi, în incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob”, ediția a III-a a simpozionului „Țara de sus, vatră de spiritualitate și cultură românească”, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și inclus în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Regionale și Interjudețene (CPEERI).

Prilejuit de sărbătorirea zilelor Seminarului Teologic, înființat în urmă cu mai bine de un secol de marele cărturar și folclorist pr. prof. dr. Dumitru Furtună (26 februarie 1890 – 15 ianuarie 1965), evenimentul s-a deschis oficial cu o slujbă de Te Deum și un parastas pentru ctitorii, binefăcătorii, profesorii și absolvenții Seminarului dorohoian trecuți la cele veșnice, oficiate în Paraclisul Seminarului. La momentele liturgice, alături de corpul profesoral al școlii, coordonat de directorul pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, au luat parte vicarul administrativ al Episcopiei de Bălți, pr. Valeriu Cernei, și pr. Dorian Revenco, protopop al Protopopiatului de Bălți, pr. prof. Dan-Ioan Cojan, reprezentant al Liceului Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț, pr. prof. Olivian Sandu și pr. prof. Claudiu Ionescu, reprezentanți ai Seminarului „Sfântul Gheorghe” Botoșani, și pr. prof. Ionuț-Ștefan Apetrei, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

Ziua a continuat prin vernisarea expoziției cuprinzând lucrările plastice din cadrul secțiunii de desene și pictură a Proiectului-Simpozion, iar Sala de festivități „Pimen Mitropolitul” a devenit apoi cupola sub care a continuat programul, alăturându-se domnul prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general al ISJ Botoșani, pr. prof. Liviu Botezatu, inspector școlar de specialitate pentru disciplina Religie, pr. prof. Daniel Duca, reprezentant al Seminarului „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, precum și ceilalți invitați, participanți sau auditori ai prezentărilor susținute.

„Ediția a III-a marchează un nou pas, reprezentat de includerea simpozionului în calendarul proiectelor educative și extrașcolare regionale și interjudețene, păstrându-se tematica anterioară, continuitatea fiind pusă în corelație cu tematica Anului Omagial și Comemorativ 2025. Țara de Sus a reprezentat pentru cultură și ortodoxie un incubator de valori, spre care generația actuală are datoria de a se reîntoarce cu recunoștință, purtând amintirea celor care au dus în neuitare meleagurile noastre. În graba zilelor anilor care au venit, participarea la activitățile Proiectului-Simpozion al Seminarului dorohoian îndeamnă elevii și profesorii să nu uite a tinde spre excelența umană. În contextul în care tinerii noștri sunt îndemnați să se exprime liber, să fie ei înșiși, să-și pună în valoare talentele, școala rămâne responsabilă de oferirea de răspunsuri, să nu se abandoneze doar instinctelor și unei naturi lipsite de educație. Anul 2025, ca An Omagial al Centenarului Patriarhiei Române, poate fi pentru noi începutul cultivării răbdării și smereniei învățării, tinerii fiind învățați că a fi ei înșiși nu înseamnă a fi necizelați.” (Director, pr. prof. Chichioacă Petru-Georgel

„Este știut de cei care muncesc în sistemul de educație că nu este greu să începi, ci este greu să continui; este ușor să intri la un liceu, dar cel mai important este să-l termini cu brio. În momentul în care închei un ciclu, încununezi munca ta, răsplătind cadrele didactice și arătând recunoștință pentru munca părinților. Familia și Biserica sunt, practic, același lucru; să nu uităm că Dumnezeu ne călăuzește pașii și ne îndeamnă să facem lucruri bune. Vă doresc multă sănătate și să duceți acest simpozion la cât mai multe ediții! Felicitări și Doamne, ajută!” (Inspector Școlar General Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc)

„Dragi elevi, încercați să căutați și să explorați mai mult, să descoperiți personalități cunoscute sau mai puțin cunoscute, să priviți în trecut pentru a înțelege viitorul. Felicit întreaga echipă a Seminarului pentru perseverența de a aduce plusvaloare comunității școlare, credinței și identității noastre naționale!” (Inspector școlar de specialitate, pr. prof. Liviu Botezatu)

Întrucât Țara de Sus înseamnă și Republica Moldova și comunitățile din Ucraina, de la început Seminarul dorohoian a avut parteneri în acest proiect, cadre didactice, clerici și elevi din arealul menționat. În acest an au fost prezenți pr. Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălți, pr. Dorian Revenco, protopop al Protopopiatului de Bălți, precum și prof. Angela Iațeniuc, director al Liceului Lipcani.

Cele două secțiuni, dedicate cadrelor didactice și elevilor, au adus înaintea participanților lucrări și prezentări de înaltă ținută, deschizătoare de noi puncte de interes și răsplătite cu aprecieri. Momentele culturale au culminat cu o lansare de carte, respectiv cele cinci volume ale colecției „Anamnesis”, scrise de pr. Marius Onofrei, pasionat, talentat și binecunoscut cercetător al istoriei locale și regionale.

Momentele artistice prezentate de Cenaclul Haris și de Corul psaltic Haris al Seminarului dorohoian au prefațat conferința cu titlul „Cântarea bisericească: din tainele imnografiei și imnologiei creștine și ale marilor protopsalți români”, susținută de pr. Cristian Alexandru, membru al Corului Tronos al Patriarhiei Române, și moderată de prof. dr. Vasile Postolachi și prof. Răzvan Sarafim. Conferința a fost urmată vineri, 21 februarie 2025, de un atelier de muzică psaltică, susținut de pr. Cristian Alexandru la Paraclisul Seminarului din Dorohoi.

Ajuns la cea de-a III-a ediție, Proiectul-Simpozion „Țara de sus, vatră de spiritualitate și cultură românească” rămâne și în acest an o platformă importantă pentru promovarea valorilor religioase și culturale, consolidând legătura dintre Biserică, Școală, familie și comunitate și reprezentând o punte între generații.

Citește despre: