Sinaxa stareţilor, stareţelor şi a duhovnicilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Sinaxa stareţilor, stareţelor şi a duhovnicilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

Sub semnul binecuvântării Sfintei Cuvioase Parascheva, la Centrul eparhial de la Roman a avut loc ieri o nouă sinaxă a stareţilor, stareţelor şi a duhovnicilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

În duhul tradiţiei specifice acestor întâlniri, ieri-dimineaţă, părinţii stareţi şi duhovnici din aşezămintele monahale din Eparhia Romanului şi Bacăului s-au rugat în Catedrala arhiepiscopală din Roman. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Eparhia Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi. La slujba oficiată în catedrala ocrotită de Sfânta Parascheva a asistat PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Răspunsurile la strană au fost date de o corală inedită alcătuită din maicile stareţe, fapt ce a înrâurit o conotaţie duhovnicească aparte asupra trăirii liturgico-eclesiale din vinerea Cuviosului Ilarion cel Mare. Într-o atmosferă de sărbătoare duhovnicească, bucuria prilejuită de serbarea Sfintei Parascheva fiind încă vie în sufletele tuturor, sinaxa propriu-zisă a continuat sub preşedinţia Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, în casele de protocol „Episcop Lucian Triteanul“ ale Centrului eparhial Roman.

„Importanţa trăirii în comuniune hristică a vieţii monahale“

În cuvântul de deschidere, arhim. Pimen Costea a mulţumit părinţilor stareţi şi maicilor stareţe pentru prezenţa la sinaxă. PS Ioachim Băcăuanul a amintit de ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod şi punerea lor în aplicare în cele 28 de schituri şi mănăstiri ale eparhiei. În acelaşi timp, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a subliniat „importanţa trăirii în comuniune hristică a vieţii monahale“, precum şi rolul întrajutorării între mănăstirile şi schiturile eparhiei, reiterând importanţa deosebită a filantropiei în viaţa bisericească. Sinaxa a continuat apoi cu probleme de ordin administrativ şi social-economic, aspecte ale căror soluţionări contribuie într-o bună măsură la bunul mers al activităţii într-o comunitate monahală. Între subiectele dezbătute la această sinaxă s-au aflat situaţia terenurilor aparţinând aşezămintelor monahale, situaţia personalului angajat şi a patrimoniului mobil şi imobil, aici luându-se în calcul desemnarea unei comisii de inventariere, precum şi diferite probleme cu aspect juridic.

Pe lângă probleme liturgice, pastoral-misionare şi administrative, PS Ioachim Băcăuanul a făcut cunoscut în cadrul întâlnirii proiectul de program pentru anul 2012, când se împlinesc 120 de ani de la trecerea la cele veşnice a episcopului Melchisedec Ştefănescu. Sinaxa stareţilor, stareţelor şi a duhovnicilor din Eparhia Romanului şi Bacăului s-a încheiat apoi cu vizitarea de către cei prezenţi a noii Fabrici de lumânări „Sfânta Fotini“ şi a Complexului Muzeal din incinta Centrului eparhial de la Roman.