Slujbă arhierească la München și dar duhovnicesc pentru capitala Bavariei
Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim Joantă, Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din München și-a sărbătorit, anticipat, cel de-al doilea hram, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. La slujbele oficiate și manifestările organizate cu acest prilej, au participat mai mulți preoți și diaconi din Germania și Austria și un număr însemnat de credincioși.
La propunerea părintelui paroh Alexandru Nan, Protopop al Bavariei și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Serafim Joantă, Consiliul parohial al Parohiei „Nașterea Domnului” din München a hotărât în ședința din luna iulie 2017 alegerea celui de-al doilea hram pentru cea mai veche parohie ortodoxă românească din Bavaria. Evlavia față de cea mai populară sfântă cu moaște pe teritoriul României, dar și raționamente de ordin practic, l-au determinat pe pr. Alexandru Nan să facă această propunere Consiliului parohial, propunere acceptată în unanimitate de către membrii Consiliului parohial.
Astfel, manifestările legate de cel de-al doilea hram au început la München, vineri seara, 4 octombrie, când a fost săvârșit Acartistul Sfintei și apoi credincioșii au avut ocazia să se spovedească. Sâmbătă seara, 5 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, înconjurat de un sobor de preoți, a săvârșit taina Sfântului Maslu de obște în biserica Sf. Willibrord, biserică care-i găzduiește pe români încă de la începuturile parohiei (1976). Din soborul slujitor au făcut parte pr. prof. dr. Daniel Benga, pr. paroh dr. Alexandru Nan, Protopop al Bavariei, pr. Constantin Bartok de la Parohia Trauenreut și părintele Dumitru Aman, paroh la Garmisch-Partenkirchen. La sfârșitul slujbei, programul a continuat cu o seară duhovnicească. Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim le-a oferit celor prezenți un impuls duhovnicesc, după care a răspuns apoi cu competență și răbdare întrebărilor adresate de către credincioși.
Duminică, 6 octombrie, manifestările au continuat la München cu Acatistul Sfintei, urmat de Sfânta Liturghie, prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim. Din soborul slujitor au făcut parte pr. paroh Alexandru Nan, părintele Vergil Chirilă de la Parohia Huruiești din județul Bacău, pr. Constantin Chirilă de la Parohia Pfaffenhofen, pr. Dragoș Voinea de la Parohia în formare de la Erding și diaconii Dumitru Dura, Secretar eparhial, Marius-Petrică Ciorbea de la München și Ovidiu Cosma de la Feldkirch (Austria). În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ioan Chirilă.
În cuvântul de învățătură rostit, Mitropolitul Serafim a încurajat credincioșii să-și trăiască viața în Hristos și în Biserică, subliniind faptul că în ciuda dramei pe care o trăiește neamul românesc prin exodul, în special al tinerilor, spre Occident, dar și al multor încercări și greutăți, departe de țară, trebuie să rîmână optimiști și să-și aducă fiecare contribuția, atât la întărirea comunităților din diasporă, cât și la întrajutorarea fraților rămași acasă.
Mitropolitul Serafim a mai subliniat și faptul că acel îndemn adresat de către Mântuitorul tânărului mort din Nain: „Tinere, ție îți zic scoală-te”, se adresează fiecărui credincios, indiferent de vârsta biologică. Îndemn de ridicare din păcat, din patimă, îndemn spre începutul unei noi vieți în Hristos și cu Hristos!
În aceste zile de praznic a fost pus spre închinare și veșmântul Sfintei Parascheva, primit ca dar în această vară din partea Mitopoliei Moldovei, la solicitarea pr. paroh Alexandru Nan, cu binecuvântarea Mitropolitului Serafim și dragostea și bunăvoința arătate de către Mitropolitul Moldovei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
La sfârșitul slujbei, părintele paroh Alexandru Nan i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim pentru momentele de bucurie trăite împreună, alături de preoții împreună-slujitori și de credincioși. Atmosfera de bucurie a continuat la agapa organizată, împlinindu-se încă o dată sintagma de „Liturghie de după Liturghie”.