Slujbă de Parastas și Liturghie arhierească, la Mănăstirea Sihăstria-Neamț
Arhimandriţii Cleopa Ilie şi Ioanichie Bălan și ieroschimonahul Paisie Olaru au fost pomeniți astăzi la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț. Alături de cei trei mari duhovnici a fost pomenit şi arhimandritul Victorin Oanele, fost stareţ al așezământului monahal. Slujba de pomenire a fost precedată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor de preoți si diaconi de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
La Mănăstirea Sihăstria a fost oficiată astăzi slujba Parastasului pentru cei trei mari duhovnici ce au vieţuit în acest aşezământ monahal: arhimandriţii Cleopa Ilie şi Ioanichie Bălan și ieroschimonahul Paisie Olaru. De asemenea, a fost pomenit şi arhimandritul Victorin Oanele, fost stareţ al mănăstirii. Slujba Parastasului, precedată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor numeros de stareți, preoți și ieromonahi.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a a evidențiat câteva din trăsăturile părinților: „Ce cuvinte pot fi spuse în legătură cu cei trei? Blândețe, cuvânt și curaj mărturisitor. În primul rând, amintim de blândețea Părintelui Paisie; Părintele Cleopa despre acest mare duhovnic că e «așa de bun și așa de blând, încât mii de oameni găsesc odihnă sufletească sub epitrahilul său». În al doilea rând, cuvântul Părintelui Cleopa era răsunător ca o trâmbiță, Părintele Ioanichie afirmând la un moment dat că Părintele Cleopa ar dori, ca prin cuvântul său, toți oamenii să fie mâncați de Rai. În al treilea rând, ne aducem aminte de Părintele Ioanichie, cu felul său de a fi, cu curajul său mărturisitor, cu mustrarea sa tăioasă atunci când avea păcatul în fața sa. Această triadă binecuvântată de duhovnici s-a putut ocupa de cele ale Mariei, adică de cuvântul lui Dumnezeu, binecuvântarea lui Dumnezeu, mustrarea lui Dumnezeu, având în vedere că starețul din acea vreme, Părintele Victorin Oanele, s-a ocupat de cele ale Martei, adică de buna gospodărire și administrare a așezământului monahal”.
După oficierea Parastasului, Înaltpreasfințitul Teofan, împreună cu preoții și credincioșii, a mers în cimitirul Mănăstirii Sihăstria, unde au oficiat un Trisaghion la mormintele celor patru mari părinți.
Anul acesta se împlinesc 26 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Paise Olaru, 18 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Ilie Cleopa, 9 ani de la trecerea la Domnul a Părintele Ioanichie Bălan și 2 ani de când a trecut la domnul Părintele Victorin Oanele.